E. Ömer Demir

Kruvaziyer turizmi

Turizm sektörünün son beş yılda dünya genelinde en fazla büyüme gösteren alanı kruvaziyer turizmi; deniz temelli turizm kategorisi içinde yer alan, liman ziyaretleri, limana yakın yerlerde ziyaret ve alışverişlerden oluşan aktiviteleri kapsayan bir turizm çeşididir.

Kruvaziyer turizminde gemilerin uğradığı limanlar ve bu limanlarda, kruvaziyer turistlere sunulan turistik hizmetler, ev sahibi ülkelerin ağırlıkla yatırım yaptıkları alanları oluşturmaktadır. Ancak, kruvaziyer turizmin temelinde deniz ve gemi seyahati vardır. Gemide sunulan her türlü hizmet ve liman ziyaretlerinden oluşan bir turistik ürün olarak kruvaziyer turizmi, ayrıca diğer ulaştırma ve konaklama hizmetlerinden de yararlanmaktadır. Belirli sayıda limanlar arasında ve belirli sürede sürecek olan seyahatin öncesinde ve sonrasında, turistlerin ulaşımı ve konaklaması, bu turizm çeşidinin diğer bileşenleridir.    

Kruvaziyer turizminin, ülke turizmi açısından cazip olmasının nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Bir kruvaziyer gemisi, insanların  bir tatilde isteyebileceği; heyecan, dinlenme, macera, kaçış, keşfetme vb  hemen hemen her şeyi  sunmaktadır. Bütün bunlara, istenildiği ölçüde zahmetsizce ulaşılabilmektedir.

Normal bir turistin günlük ortalama harcaması 48 dolar iken, transit bir limanda kruvaziyer turistlerinin harcama ortalaması 120 doları bulmaktadır. Gemi personelinin de uğranılan limandaki ortalama harcaması 50-70 dolar civarındadır. Genel olarak 3000 yolcusu bulunan bir seferde, yaklaşık 2500 yolcunun limanın bulunduğu kente indiği toplamda 250bin dolar civarında bir harcama yaptıkları tespit edilmiştir.

    Yapılan araştırma ve anketler kruvaziyer gemileri ile tatile çıkanların tatillerini “tahminlerinin ötesinde iyi” ve “çok iyi” bulduklarını ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda, kruvaziyer gemi yolcularının büyük çoğunluğu yolculuklarında kendilerini mutlu eden şeylerin başında; “geminin konforu” “kendilerine iyi davranılması” ve “pek çok yeri ziyaret etme fırsatının olması” şeklinde sıralamaktadırlar.

Kruvaziyer turizmi fiyat/satın alınan değer oranı açısından  diğer tatil türlerine oranla daha uygun durumdadır. Denizde yapılan tatilde barınma, lezzetli yemekler, eğlence, birinci sınıf hizmet ve diğer lüks seçeneklerin de fiyata dahil olması bu tatil türünün cazibesini arttırmaktadır. 

Yolculara güvenli ve konforlu bir şekilde dünyanın en uzak ve bazen de vahşi bölgelerine, tarihi değerdeki şehirlere; güneşle yıkanan adalara ulaşma olanağını veren kruvaziyer seyahati, bu turizm çeşidini tercih edenler açısından, tatillerinin en iyi yönlerini istediklerini istedikleri kadar çok ya da az yapma özgürlüğü, eğlence imkanlarının çeşitliği ve hesaplı fiyatlar açısından ifade ettiklerini göstermektedirler.

 Günümüzün lüks kruvaziyer gemilerinde tam teşekküllü SPA merkezlerinden sağlık kulübüne, özel restoran ve gurme seçeneklerinden profesyonel çocuk kulüplerine; spor etkinliklerinde golften dağcılığa kadar ve internet merkezleri de dahil olmak üzere her yaşta ve zevkte yolcuya hitap eden seçenekler bulunmaktadır. Ayrıca yine günümüzün kruvaziyer gemileri gerek ana makine gerekse pervane sistemlerinde; atıkların değerlendirilmesinde ve haberleşmede en son teknolojik yenilikleri kullandıklarından çevreye daha duyarlı, daha güvenli ve daha kullanışlı gemiler olarak öne çıkmaktadırlar.

Bununla beraber turizm sektöründeki kruvaziyer gemi işletmeciliği farklı ve zor bir uğraş alanıdır. Özellikle kruvaziyer gemiler, gerek sürekli sabit yatırımları ve gerekse de sermaye ve teknoloji yatırımları açısından kapsamlı yatırım konumundadırlar. Piyasada talebin iyi olduğu zamanlarda sorun olmayacak bu durum, geri dönüşümün sıkıntıya girdiği zamanlarda ise turizm gibi kırılgan bir sektörde oldukça riskli olabilmektedir.

 Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve Akdeniz Çanağında yer alması kruvaziyer turizmi açısından ülke için önemli bir avantaj teşkil etmektedir. Bu bölge dünyada gemi ile kısa bir program çerçevesinde ve aynı zamanda Avrupa, Afrika, Asya kıtalarının gezilip görülebileceği bir konumdadır. Bu durum ülkemiz kruvaziyer turizmi açısından oldukça büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.

2000’li yıllardan itibaren Türkiye'de kruvaziyer gemileri ile yapılan seyahatlere olan taleplerde kayda değer bir artış gözlemlenmekte ve deniz hudut kapılarında yolcu trafiğinde geçmiş yıllara göre yoğunluk yaşanmaktadır.

Bu bağlamda Türkiye, turizm endüstrisinde günümüz itibariyle, gerek alt ve üst yapı arzı ve kalitesinde, gerekse turist gelişleri ve elde edilen gelir açısından, gözle görülür bir performans elde edilebilmiştir. Bu durum ülkemizde kruvaziyer turizmine de etki etmiş ve özellikle son yıllarda ülkemiz bu alanda kayda değer gelişmeler yaşanmıştır. Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından kruvaziyer turizminde 4.sıraya yerleşmiş ve son beş yılda ülkemize gemilerle gelen yolcu sayısı 6 milyona ulaşmıştır. 2012 yılında ise ülkemize kruvaziyer limanlarına gelen turist sayısı 2 milyon 133 bine ulaşmıştır. Yine 2012 yılında kruvaziyer gemiler Akdeniz’de 8, Ege’de 10, Marmara’da 4 ve Karadeniz’de 4 olmak üzere toplam 26 limanımıza yolcu getirmişlerdir. Ülkemize gelen kruvaziyer gemilerinin en fazla tercih ettiği liman Kuşadası olup, bunu sırasıyla İstanbul, İzmir, Marmaris ve Antalya izlemiştir. İzmir ilimiz ise Turizm Oscar’ları olarak nitelenen Dünya Seyahat Ödülleri’nde 2011 ve 2012 yıllarında “Avrupa’nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu” ödülünü almaya hak kazanmıştır.

  Son yıllarda Türkiye'deki kruvaziyer limanlarımızın birçoğu özelleşmiş durumdadır. Bugün her liman kendi trafiğini ve potansiyelini arttırmak için yenilenme ve yapılanma çalışmaları içerisine girmiştir. Mevcut şartları itibariyle özellikle İstanbul, Antalya, Alanya, İzmir ve Kuşadası yörelerinde kruvaziyer turizmi açısından büyük bir potansiyel mevcuttur.

            Turizm sektöründe Dünya’da değişen talepler ve farklı destinasyon arayışları ile beraber Türkiye'nin de önüne bu turizm çeşidi ile ilgili yeni fırsat kapıları aralanmaktadır. Örneğin, kruvaziyer turizmi açısından henüz keşfedilmemiş olan İstanbul merkezli Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeleri kapsayan Karadeniz rotasının dünya pazarına sunulması ve farklı bir alternatif olarak ülke turizmine kazandırılması önem arz etmektedir.

Kruvaziyer turizminde limana gelen her gemi ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamaktadır. Sadece yabancı değil yerli turistlere de alternatif ve farklı bir tatil deneyimi yaşama şansını sunan bu alanda, ülkemiz gelişmeye ve büyümeye çok açık bir durumdadır. Turizm sektörünün de kruvaziyer gemilerinden azami şekilde faydalanması ve gemi yolcularına yeni liman ve gezi olanaklarının sunulması ile beraber ülkemiz zaman içerisinde dünyada kruvaziyer turizmine yönelik çok cazip bir merkez haline gelebilecektir.

 

                              HAZIRLAYAN

                          Emrah Ömer DEMİR

         Kültür-Turizm ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı

                           Proje Koordinatörü


Bu Makale 24.11.2013 - 11:50:04 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Ercan Koc 03.01.2014 - 07:55

    Bu arada liman yanasma ücretlerinin cok yüksek oldugu,bazi avrupa limanlarina 35 bin dolara yanasilirken bu isi hala kavrayamamiz yüzünden türkiyedeki limanlara yanasmanin cok pahali oldugunu,ayrica nedense para harcamaya gelen bu turistlerden bir de üstüne üstlük bana cok sacma gelen bir ayakbasti parasi alindigini da yazsaydiniz.Türkiyenin turizm plani olmadigi gibi kruvaziyer strateji plani hic yok...45 yillik turizmciyim,ayakbasti parasi kaldirilmali, liman hizmetleri ucuzlatilmali ve kruvaziyer turizmi tesvik edilmelidir...saygilar

  • ARTUN ÇAĞLAYAN 15.12.2013 - 08:40

    SAYIN DEMİR 30 YILDIR ÜÇ TARAFLI DENİZ ÇEVRİLİ ÜLKEMDE DENİZLERİMİZİN TURİZME KAZANDIRILMASI KONUSUNDA ARKADAŞLARIMIZ DENİZ TURİZMİ DAİRE BAŞKANLI İLE SÜRDÜDÜĞÜMÜZ ÇALIŞMALRA DENİZLERİMİZİ HAMASİ NUTUKLARDAN ALIP TÜRK TURİZMİNE TAŞIMANIZ,EMEKLERİMİZİN BOŞA GİTMEDİĞİNİN BİR KANITI OLSA GEREK. BİR GALATA PORT MESELESİ NEDENİYLE İSTANBULA HOME PORT YAPAMAMAK 10 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR HALA KARADENİZİN KAPISINI AÇAMAMIŞTIR. GALATA PORTTA KURVAZİYER LİMAN OLMAZ. ZEYTİNBURNUNDA DA OLMAZ. İSTANBULSUZ KARADENİZİ TURİZME DE AÇAMAZSINIZ. TEŞEKKÜRLER VE SAYGILAR AV. ARTUN ÇAĞLAYAN 533 515 42 92

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.