Berkun Meral

Kongreye doğru

Resort Turizm Kongresi bana göre Türkiye’de yapılan ve turizm odaklı olan en başarılı organizasyon. Geçtiğimiz dönemlerde ağırladığı önemli misafirlerle oldukça dikkatleri çekti. Ayrıca, katılımcılarının büyük bir bölümünün Antalya dışından olduğunu da biliyorum. Yani sırf bu organizasyon için işini gücünü bırakıp gelenler var.

Bu sene yine oldukça önemli konukları ağırlıyor, aralarından en ilgimi çeken ise Sayın Marco Ryan oldu. Dijital pazarlama stratejisti olan Sayın Marco Ryan’ı kişisel web sayfası olan www.marcoryan.com’dan inceleyerek tanıyabilirsiniz. Özellikle dijital pazarlama ile uğraşan tüm turizmcilerin izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Dijital teknolojiler konusunda ilgimi çeken diğer bir isim ise Sayın Mehmet Ali Yalçındağ. Özellikle medya kuruluşlarını takip edenlerin yakından tanıdığı Mehmet Ali Yalçındağ, kongrede Yandex Ceo’su olarak bir konuşma yapacak. Mutlaka izlenmesi ve dijital pazarlama konularında fikir alınması gereken 2 önemli isim.

Gerçekten bu kongrelerde izlediğimiz insanların fikirlerine önem veriyor muyuz buda ayrıca tartışılır tabi. Örneğin, 2012 yılında kongrede konuşmacı olan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer ÖZMEN, tüm turizmcilere konuşmasının sonunda mobil teknolojilere mutlaka yönelmeleri gerektiği konusunda bir öneride bulunmuştu. Hepimiz biliyoruz ki, mobil teknolojileri yaratan firmalardan biride Microsoft. Peki, bu kadar önemli bir firmadan gelen öneriyi acaba kaç turizmci dikkate aldı? Kaç tane yönetici kongre sonrasında ilgili departman personelini çağırıp, anlat bakalım neymiş şu mobil teknolojiler dedi? Belki bir elin parmaklarını geçmez. Konu teknoloji olunca, yine kaçıyoruz değil mi? Halen yöneticilerimizin büyük bir bölümü için teknoloji tesisimizdeki bilgisayarlardan ibaret…

Konuyu evirip çevirip yine yöneticilerin tutumlarına getirdin diyenler olabilir. Ancak, Türkiye’de bütün işler yöneticilerin dudaklarının arasında işliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan Turkcell Teknoloji Zirvesi’ni takip edenler varsa anlamışlardır, artık konu cep telefonlarını aştı ve akıllı evler, arabalar, giyilebilir teknolojiler derken günlük yaşamımızda kullandığımız her türlü araç gereç artık teknoloji ile bağlantılı oldu. Bunu inkar etmek ile sadece kendinize zarar verirsiniz. Örneğin, bugün internet üzerinden banka işlemi yapmak için en azından bir cep telefonuna sahip olmanız gerekmiyor mu? Cep telefonunuz yanınızda değil ise kendi paranızı bile kullanmanıza izin verilmiyor değil mi? İnsanlar mobil cihazı üzerinden parmak iziyle banka hesabına ulaşıyorken, siz hala neden inat ediyorsunuz ki?

Giyilebilir teknoloji demişken, Starwood zincirinin Apple Watch üzerinden kullanıcılarına verdiği hizmetten bahsetmek istiyorum. Aslında çok basit gibi görülen ancak kullanıcı deneyimi konusunda oldukça faydalı olduğunu düşündüğüm bir uygulamaları var. Piyasaya henüz çıkmamış olsa bile oldukça ses getiren Apple Watch cihazına sahip Starwood müşterileri, sadece saatleri üzerinden oda kapılarını açabiliyor ve tesis ile ilgili bilgilere ulaşabiliyor. Basit gibi görünse de, anahtar kartı taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırması ve geliştirilmeye oldukça elverişli bir platform üzerinden bu uygulamanın gerçekleştirilmesi bana göre teknoloji konusunda bir devrim niteliğinde. Şimdi soruyorum, kaç tane turistik tesis yöneticisi Apple Watch’dan haberdar ve bu konu üzerinde bir uygulama geliştirme planı yapıyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde turizmguncel.com’da yayınlanan bir habere göre başarılı tesislerimizden biri iPad üzerinden misafirlerine menü sunmaya hazırlanıyormuş. Mantıklı ve reklam potansiyeli yüksek bir uygulama. Belki Apple Watch planları da vardır? Yaptığınız her teknolojik geliştirmeden çok yüksek potansiyel beklemeniz yanlış. Bazen uyguladığınız bir fonksiyon sizin için önemsiz olabilir ancak misafirleriniz için vazgeçilmez bir hal alabilir. Sosyal medya platformları nasıl popüler oldu sanıyorsunuz? Bugün kaç kişi televizyonda Facebook reklamı gördü? Kaç kişi bir haber sitesinde Twitter reklamı gördü...

Destek Şart!…

Son olarak, ülkemizde başarılı bir kaç kongreden biri olan Resort Turizm Kongresi, desteği hak eden ve her sene ağırladığı konukları ile değerini arttıran sayılı organizasyonlardan. Türk turizmine yön veren önemli şahısları bir araya getiren kongre de, mutlaka kendinize göre bir konu bulabilir ve turizm duayenleri ile tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Özellikle dijital pazarlama konusu, bu konuya ilgi duyanlar için ders niteliğinde olabilir. Bu tip organizasyonları mesleğiniz için, ülkeniz için destekleyin. Hatta içerisine dahil olun, katkıda bulunun. Emin olun çabalarınız karşılıksız kalmayacak, ülkenize ve mesleğinize mutlaka fayda sağlayacaksınız.

Bu Makale 02.12.2014 - 11:26:36 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.