Oğuz Kağan Altun

Kazanamayan otel yoktur!

Yatırımcı için oteli, bebeği gibidir. Yatırımcı riske girip para kazanmak istediği bir yerden neden kaybetmek istesin ki ! İyi bir yönetici ile çalışmak ister tabi...

Mesela boş bir A4 kağıdını önüne alıp doluluğa göre gelir ve gider bütçesini çıkartabilmeli bir yönetici ya da en azından periyod oluşturup kontrat okuyabilmeli. Sağdan soldan aldığı bilgiler ve eski dataları kullanmak yerine işletmenin konumuna, müşteri potansiyeline göre yeni pazarlama stratejileri ve yeni fikirler üretebilmeli.
Bu tür vasıflara sahip olmayanlar İş acenta sözleşmeleri, hizmet alanlarının kiralanması , abonelikler, lojman ve personel alımlarına geldiğinde yapmış oldukları bütçenin tutmayacağı çoktan ortadır aslında.

Çünkü pazar ve piyasa araştırması yapılarak satılabilir fiyat verilmemiş, bütçenin üzerinde olması gerekirken altında hizmet alanı kiralaması yapılmıştır. Teşvik ve indirimleri bilmediği için abonelikler üst rakamlardan gerçekleşmiş, lojman temini en sona bırakılıp personel alımları zamansız yapılmıştır.
Sezon başında ve sezon içerisinde sıklıkla ekip ruhunu tüm personele amaçlar doğrultusunda işlemek, personel motivasyonunu sağlamak ve müşteri memnuniyetini en üst seviyelere çıkartmak ise bir hizmet işletmesinde zaten olması gerekendir.
Mesai saatinin çoğunu klimalı ofisinde candy crush oynayıp arası sıra sahaya çıkıp personeli azarlayanlar mıdır yöneticiler? Tabi ki değillerdir onlar daha da önemli bir konumda yer alan ‘son şeker kırıcılardır’.

Güzelim tesis böyle yönetilirken yorum sitelerinde her geçen gün azalan raiting ve kötü yorumlar satışları düşürür. Bunun faturası da genelde ilgili departman amirlerine kesilir. Oysa ortada bir başarısızlık var ise paylaşılmalı ve tekrar yaşanmaması adına önlem alınmalıdır.

Sonuç olarak bu tip durumlarda yatırımcının hevesi kursağında kalır otelini kiralamak ya da satmak anlamında arayışa girer. Olmuyorsa zorlamamak lazım zaten zira kötü yönetilen her tesis önce Türkiye turizmine sonra yatırımcıya çok büyük zararlar verebilir.

Yatırım ne kadar riskli olursa olsun gelirden önce gideri düşünmek lazım. En ufak anlaşmalarda bile pazarlama becerinize ve beşeri ilişkilerinize bağlı olarak sabit ve değişken giderleri olabildiğince düşürebilir, akabinde başarılı satış ve müşteri memnuniyeti ile beraber sezon sonu ortaya çok güzel bir tablo çıkartabilirsiniz.

Kazanabilmek için önce bir yöneticiye sahip olmak, o yöneticinin ise tanımına uyması gerekir.

Saygılarımla,
Oğuz Kağan ALTUN



Bu Makale 22.06.2015 - 10:11:46 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.