Alpaslan Bora Sayar

İşten adam atma

Turizm, ihtimali muhtemel en çok personel sirkülasyonunun olduğu sektördür. Kimi işveren ve üst düzey yöneticiler çalışanların iş akitlerini sonlandırırken vicdanlarını rahatlatan kurgularını ise portföylerinde hazır tutarlar.

Günümüz iş kanunları her ne kadar personelden yana gibi gözükse de, kimi acımasız işveren tehdit ve baskı unsurlarını avukatlarının yön göstermeleri ve destekleri ile sonuna kadar kullanır. Çalışanlar ise hukuki süreçlerin göz korkutan zaman ve maliyet etkenleri ile hak aramakta çekingen davranır. Malumdur ki bizim millet hâkim karşısına çıkmaktan, adliyenin ve özellikle şimdi daha da gösterişli ve ürkütücü hale gelen Adliye Saraylarının koridorlarına düşmekten haklı dahi olsa çekinir ve ürker. Bunun bilincindeki anti-etik işveren her ne kadar geçmişteki kadar fütursuzca olmasa da, pehlivanlığın verdiği çeviklikle arkadan dolanarak sayı almayı ve elemana yol vermeyi minareyi çalarken hazırladığı kılıf gibi şaşılacak hız ve yüzsüzlükle kılıfına uyduruverir. Bu tip işverenin operasyonlarda kullandığı maşa ise üst düzey yöneticilerdir. Onların en sevdiği saklambaç lafı ise ‘Yönetim Kurulu Kararı’. Halbuki o yönetim kurulları aslında hiç yapılmamış, kararlar ayak üstü insani duygulardan uzak, düşüncesizce verilmiştir.

İşsizliğin yoğun olduğu bölgelerde, işe aldığı çalışanlarından el yazısı ile alınan tarihi boş istifa kağıtları personelin kafasında Demoklesin kılıcı gibi sallana dursun, sahte tutanaklar iş kanununun kılıfına uydurma hikayeleri için biriktirilir.

İşten atmaların nedenlerini kabaca sıralayalım.

-    İşlerin düşmüş olması en saf, en kabul edilebilir ve gerçekçi sebeptir. Bunu bazen iş görende gözüyle görmekte ve hissetmektedir.

-    Pozisyonun lağvedilmesi ki, bunda aslında çalışan kişiye senin bilgi ve deneyimini sömürebildiğimiz kadar sömürdük, artık aynı işi daha ucuza senin yardımcına yaptıracağız denmektedir.

-    Yeni atanan müdür selefinin izlerini silmek, selefinin başarısını ve adını bir daha duymamak, başarısız olma ihtimaline karşın şahitleri ortadan kaldırmak için ekipleri yıkar, darmadağın eder.

-    Torpille gelen yönetici veya patronunun akrabası iktidarını sağlamak için işi bilenleri yollar ve işi kendisinden daha az bilenleri getirir. Amaç egoların tatminidir. Hedef ona ‘Yaşa Kral’ diyecek bir ekip, biat edecek kültürü yaratmaktır.

-    Doğrucuların can acıtan gerçekleri gün gelir yollarını keser. Haklıda olsalar ‘Evet efendim, sepet efendim’ e girmedikleri, amiyane tabirle yalakalık etmedikleri için ekmeklerinden olurlar.

-    Dedikodu… Ahh belki de en acı işten atılma sebebidir. O onunla, o almış, satmış, yemiş, demiş….miş, miş, miş…

Vicdan, insan yaşamının her adımında hesap vermesi gereken duygu değil midir?

Taş yürekli bu tip işveren ve işveren vekili haksız yere çıkarttığı insanlar arkasından beddua okurken nasılda yastığa başını rahat koyarda huzur içinde uyur merak ederim. Bilmezmiki alınan her ‘ah’ bir şekilde kendisinden veya yakınından katmer, katmer çıkar.

Yönetici dostların kulaklarına birkaç küpe; Miş, mış ile adam silmeyin. Sizin çoluğunuz, çocuğunuz varsa unutmayın çalışanlarınızın da var. İşlerinden ayırarak transfer ettiğiniz insanları bir nevi evlat ediniyorsunuz, onları korumak, kollamak gibi bir sorumluluğunuz var. Performans düşüklüğünden çıkardığınız kişi aslında sizin performans düşüklüğünüzden yanıyor. Siz ona yol gösterdiniz mi? Sahiplenmesi için ne yaptınız? Motive ettiniz mi? Dertlerini dinlediniz, yardımcı olmaya çalıştınız mı? Yok… Sonrada performans diye güle, güle…

Günümüz iş dünyası çok sert ve acımasız, iş aslanın ağzında. Artık kimsenin gözü işten atılırken alacağı 3-4 maaşta değil. Onun yerine herkes düzenli bir yaşam, medeni ve huzurlu iş ortamı arıyor. İşveren adam atarken çalışanın eline sıkıştırdığı para onun yükünü azaltmıyor, onu temize çıkarmıyor. Kaliteli ve vasıflı çalışanlar bu tip işverenleri mimliyor. Çalışanlar da adeta paralel birbirlerinin kulağına işverenin, yöneticinin karnesini fısıldıyor hatta kimi zaman tüm piyasada haykırıyor. O işverenlerde bir daha asla istedikleri, hayal ettikleri vasıfta adam bulamıyor. Bulsalar ne olacak, onu da yakacak.




Bu Makale 12.02.2015 - 10:12:39 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yemezz Terli 19.06.2015 - 05:15

    PEki tum bu haksizliklari bilip te kenine dokunmadigi icin, arkadasinin isine son verildiginde sessiz kalan diger personel? Onlarin sucu yok mu? Toplasaniz Antalya da ki en buyuk otelde bile maksimum 500 kisi calisir. Bunun da maksimum 10 kisisi yonetim kadrosu. Kalani suslu title lar falan da olsa ISCI Neden digerleri boyle bir haksizlik oldugunda tepki gostermiyor? Mesai arkadasinizla patronu yonetimi gizli kozelerde elestirirken herkes aslan gibi. Ama yani basinizda ki arkadasinizin isine haksiz yere son verildiginde neden kuyrugunuzu kistirip susuyorsunuz? Herhangi bir departmanda ki diger tum arkadaslari sadece 1 saat Evet sadece bir saat is biraksa, bakin o yonetim nasil yalvaracak. Ama yapamazsiniz. Cunku bir tek kisi olan patron, sizlerin bizlerin icinde ki yalakalarin sayisinin ne cok olgunu, iki aferim uc bes kurus cep harcligi icin arkadaslarini satacak calisan sayisinin, mert olanlardan daha cok oldugunu iyi biliyor. Bu yuzden yukarida ki yazi cok guzel de.. Realite farkli be kardesim. Hodri meydan. En iyi dediginiz oteli onunuze koyun ve 1 yilda kac personel cikartmis, nasil calisma kosullari sunmus inceleyin. Sonra da sorun bakalim buna kac personel itiraz edebilmis? Hodri meydan. Asil guc birlikten dogar. Servis departmani milyon dolarlar harcanmis bir tesiste sadece 1 saat dursun bakalim ne oluyor.. Ya da mutfak, onburo, hk... Herhangi birisi. Ama nerede o yurek....

  • Önder Savaş 18.02.2015 - 12:38

    110 katılıyorum , çalıştığın firma Dünyada Başarısı ,çalışan ve misafir memmuniyeti en üst düzeyde olsa bile ortadoğu zihniyetli yöneticiler sayesinde ego ,kibir ve kaostan beslenen aşağılık kişiliklerden dolayı bunlar yaşanıyor ,bizim temel sorunumuz niteliksiz yöneticilerin nitelikli yönetici adaylarını kör etmesidir.

  • Gülşah Çetin 15.02.2015 - 02:59

    Sayın Sayar, bu cesur yazınız için sizi tebrik ediyorum. Gerçekten bu düşüncelere sahip yöneticileri tebrik etmek yetmez kesinlikle, saygıyla alkışlıyorum. Bu sektörde çalışan insanları bir iş sahibi olmaktan çok bir meslek sahibi yapacak olan yaklaşım da budur. Biraz iyi niyet gösterip, adaletli olmaktan kimseye zarar gelmez. Teşekkürler.

  • aysel cebeci 14.02.2015 - 05:31

    malesef turizimde yaşadıgımız gercekler yüreginize sağlık hepimizin başına gelen konular sezon bittimi aynı şeyleri hep yaşıyoruz hakımızı aramak yerine kabulenip kabuğumuza çelilip başka yerdeiş arayışına geçiyoruz.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.