Musa Alioğlu

Havacılık turizmi uçurur

Zaman diliminde bir yılın önemi çok büyüktür. 12 ay veya 365 gün olarak bilinen bu süre içinde insanlar ve kurumlar geride kalan yıl içinde neleri, nasıl ve ne kadar yaptık diye bir hesaplaşmanın içine girer. Sivil havacılık sektöründe de geride kalan yıl içinde neler yapıldığını en yetkili ağızlardan dinledik.
Sivil havacılık sektörümüzün iki resmi kurumu olan SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve DHMİ ( Devlet Hava Meydanları İşletmesi) Genel Müdürleri geçen hafta kamuoyunun karşısına çıktılar. Her iki toplantıyı da izleyen birisi olarak, 2009 yılında kim ne yaptı sorusunun cevabını satır başlarıyla buraya alarak tarihe not düşmekte yarar var.Önce, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan BİRDAL, Genel Müdür yardımcıları ve diğer üst düzey yöneticileri ile İstanbul'da basın mensuplarına bir akşam yemeği vererek 2009'un bilançosunu çıkardı. Ardından SHGM Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU kurmay heyetiyle. sektörün sivil kanadını oluşturan TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği)  üyeleri ile Sapanca'da biraraya geldi.
 
DHMi Genel Müdürü Orhan BİRDAL'in ağzından 2009 yılının değerlendirmesini dinlerken şu satırlar aklımda yer etti. 2009 yılının kendileri açısından çok yoğun geçtiğini anlatan BİRDAL , DHMİ'nin yaptıklarını ikiye ayırarak, yolcuların gördüğü konular ve işler, bir de yolcuların göremediği konular ve işler yaptıklarının altını çizdi. Faaliyetlerinin geçen yıllara göre zirve yaptığını söyleyen Genel Müdür, kendi öz kaynaklarından 435 Milyon TL'lik alt yapı yatırımları yaptıklarını söylerken, benim aklıma bu yıl da vergi rekortmenleri arasına girebilecekler mi konusu geldi.  2010 yılında Aletli İniş Sistemi denilen ILS cihazı bulunan havaalanı sayısının 38'den 44'e çıkacağını vurgulayan BİRDAL, Atatürk Havalimanı'nda da Cat 3 çalışmalarına başladıklarını,  06/24 pistindeki çalışmalar bittiğinde bu pistin de Cat 3 seviyesine çıkacağının müjdesini verdi. Ama ne yazık ki bu alanda bulunan diğer pistlerin Cat 3'e yükseltme çalışmaları 2011 de ancak bitecekmiş.

Avrupa'da hava trafiğinde düşüş yaşanırken, Türkiye'de bu sayının arttığına işaret eden genel müdürün verdiği rakkamlar doğrusu insanın hoşuna gidiyor. Nasıl gitmesin ki, bakınız 2009'da ülkemizdeki yolcu trafiği yüzde 4.7, uçak trafiği de 5.7 artarken, bu sayının 2010'da yolcuda yüzde 10, uçakta ise yüzde 7 olarak artması bekleniyor. Örneğin, İstanbul AHL, Avrupa genelindeki artışını sürdürüp Barcelona'yı da geçerek sekizinci sıraya yükselmiş. Ne mutlu bu başarıya imza atanlara. İç hatlardaki trafik sayımız ise günlük uçuşta Avrupa'da yedinci sıraya yükselmiş. Daha açık bir rakkamla söylemek gerekirse 2003 yılına göre 2009'daki artış, tam yüzde 800 olarak gerçekleşmiş.

Elbette bunun altında hükümetin ulaştırma politikalarının doğruluğu, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın ufkunun ve vizyonunu genişliği, genel müdürlerin dirayeti ve başarısı, kadroların iyi çalışması yatmaktadır. SHGM'nin toplantısındaki rakkamların çarpıcı bir şekilde artması bu kurumun işini iyi, doğru ve ciddi yaptığı sonucunu ortaya çıkarıyor. SHGM Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU tarafından yapılan 4 saatlik sunumda bu kurumun bölgenin en büyük sivil havacılık otoritesi olduğunu biz değil, rakkamlar söylüyordu. Sadece 149 personel ile toplam 4 bin 826 adet denetimi gerçekleştiren bu kurumun, nelere baktığını, nelerden sorumlu olduğunu bilmekte yarar var. 269'u yolcu, 28'ı de kargo uçağı olmak üzere toplam 297 büyük gövdeli hava aracının her türlü işlemi bu kurum tarafından yapılmaktadır. (Halen Türkiye'de, 3'u kargo,  14'ü de yolcu taşımaclığı yapan toplam 17 şirket bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra 61 hava taksi, 29 genel havacılık, 25 zirai mücadele,12'si de balon işletmesi olmak üzere  144 hava  taşıma işletmesi, 62 bakım ve eğitim işletmesi,42 yer hizmetleri kuruluşuve toplam 920 hava aracı SHGM tarafından yetkiledirilmiş.Türkiye'de havacılık faaliyetlerinde 45'i aktif olarak kullanılan toplam  67 havaalanı bulunmakta. 2002'de sadece 21 olan heliportların sayısıda son dört yılda rekor artışla  59'a yükselmiş. 2002'de 2,2 milyar dolar olan sivil havacılık cirosu 2009 sonu itibariyle 8,5 milyar dolara ulaşmış. Sektördeki persole sayısı  100 bine kadar çıkmış. Geçmişte 60 olan dış hat tarifeli uçuş noktalarının sayısının 130'a çıkması nedeniyle SHGM'nin imzaladığı ikili hava ulaştırma anlaşmalarının sayısının da 106'ya, çoklu işbirliği anlaşmalarının da 78'e yükselmesi gözardı edilecek bir şey olmasa gerek. Uluslararı ilişkilerdeki gelişmelere baktığımızda ise AFCAC, D8, TRACECA, KEİ, RSOO, TMAG  ve AKDENİZ Ülkeleri ile anlaşmalar yapılmasının yanı sıra AB, ECAC, EUROCONTROL,J AA-TO ve ICAO ile sıkı bir işbirliği yapılmaktadır. Çevreye duyarlı Yeşil Havaalanı ve engellilere kolaylıklar sağlayan Engelsiz Havalanı projeleri ile dikkat çeken SHGM Dolmuş Uçak Projesi  ile de 2010'da adından söz ettirecektir. Şimdiye kadar 16 kitap yayınlayan kurum bu yıl 8 kitap daha yayınlamayı hedeflemekte, işlevsel ve doyurucu web sitesiyle sektöre,  ilgili kişi ve kurumlara yardımcı olmaktadır.

2009'u başarıyla kapan bu kurumumuzun 2010'de daha büyük başarılara imza atacağından hiç kuşkumuz yok. Sektörle sıcak  ve akılcı ilişkiler kuran SHGM'nin çalışmaları Türk halkının refah seviyesine katkı sağlarken, ülkemizin ekonomik gücünün de artamasına neden olmaktadır. Ama ne yazık ki bu başarı çoğu kez görülmek istenmiyor. Medya küçük olumsuzlukları büyütmek yerine, büyük ve güzel işlere kulak verse daha iyi eder diye düşünüyorum. malioglu@sagaairlines.com

Bu Makale 21.02.2010 - 18:32:34 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.