Eda Özsoy

Fettah Tamince’den sektöre mesaj var

Turizm sektöründe Rixos’un her zaman ayrı bir yeri vardır. Çünkü bu otel markası Türkiye’de doğup yurt dışına açılan belki de ender Türk markalarından biridir. Bu markanın mimarı Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ile Londra’da bir araya geldik ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Tamince, Türk turizmcinin bir an önce moralsiz modundan çıkmasını istiyor ve bakın neler anlatıyor.

Fettah Bey turizm sektörünün şu anda içinde bulunduğu durum malum. Rixos Otelleri olarak son dönemlerde siz neler yapıyorsunuz?

Biz son olarak Antalya’da Türkiye’nin en büyük turizm projesi olan ‘Land of Legends’i açtık ve halen bu projeyi geliştiriyoruz. Toplamda bu tesise, 4.5 milyar TL yatırım yaptık. 2017 ve 2018’de de ekleyeceğimiz yatırımlarımız var. Haliç’te bir projemiz var ona devam ediyoruz. Bu da Türkiye’nin büyük turizm projelerinden biri. Bodrum’daki projelerimiz de devam ediyor. Daha global bir marka olma yolunda ilerliyoruz.

Rixos artık dünyaya açılan bir marka haline geldi. Nasıl global bir marka oldunuz?

Bu işe başladığımız yıllarda “Dünya bizim oyun alanımız” diye bir söylemimiz vardı. Gidebildiğimiz, finansman ve ortak bulabildiğimiz her yere gitmeye çalışıyoruz. Deneme-yanılma yoluyla birçok şeyi deneyerek ilerledik. Dünyadaki örnekleri inceliyoruz. Çünkü dünyada rekabet etmek zorundayız.

Peki 10 sene sonra Rixos’u nasıl bir yere getirmek istiyorsunuz?

10 sene sonra kendimizi ‘dünyada olmamız gereken en iyi yerde’ görmek istiyoruz. Şu anda 30 civarında otelimiz var. 2017 ve 2018’de açacaklarımız var, 13 tane otelimiz geliyor. Rixos, kendi tarzını belirleme aşamasında çok yol aldı. Artık tatile yönelik, daha özel bir otelcilik anlayışı var.

Böyle bir dönemde turizm sektörüne yönelik nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Turizm demoralizasyonla yönetilebilecek bir iş değil. Biz misafirlerimizi mutlu etmekle mükellefiz. İnsanlar bizim derdimizi dinlemek için gelmiyorlar. Dolayısıyla bu moralsiz halimizden bir an evvel kurtulmamız lazım. İş hayatında inişler de oluyor, çıkışlar da…  Çok daha kötü inişlerin olduğu ülkeler de oldu, yalnız biz yaşamadık.

Tabii, darbe girişimi, Rusya krizi ve Türkiye’nin yaşadığı güvenlik sorunları sektörü olumsuz etkiledi; ama bunlara rağmen gelen misafirlerimizi mutlu ettik. Artık 2017 yılında önümüze bakacağız. Hem işimizi daha iyi yapmaya çalışacağız, hem de yaptığımız işi çeşitlendireceğiz.



'RUSYA PAZARINDA İYİLEŞME GÖRÜLECEK'

Dünyada bize gelmeyenleri de getirmeye çalışacağız.  Mesela, 36 milyon İngiliz yurt dışına seyahate gidiyor. Buradaki pazar payımızı artırmamız lazım. Keza Orta Doğu ve Asya’da da pazar payımızı artıracağız.

Rusya, ciddi anlamda düzelecek. 2015 rakamlarına ulaşabilir miyiz bilmiyorum ama 2016 gibi olmayacak.  Avrupa’yı da göreceğiz. Eğer terör olayları biterse, Avrupalı turist de gelecektir.

Bu dönemde devlet tarafından turizmciye yönelik nasıl bir destek verilmeli?

Şu anda spesifik bir şey aklıma gelmedi ama öncelikle pazarlama bütçesi artırılmalı. Vermek bu işin çözümü olmaz, bir teşvik verirsin, iki teşvik verirsin... Müşteri gelmedikten sonra bunlar sizi 2 yıl daha ayakta tutar. Turizm Bakanlığı markaları destekleyebilir, satış- pazarlama bütçelerine katkı sağlayabilir, kendisi daha büyük pazarlama aktiviteleri yapabilir... Hatta dünyada bu işleri çok iyi yapan kurumlarla birlikte hareket edebilir. Bence teşvikten ziyade bu tarz yatırımların ileriye dönük faydası daha çok olacaktır.

Bu Makale 12.12.2016 - 15:23:38 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • uğur 29.10.2019 - 07:33

    bana çocukalrın aşkı için yardım edin işim yok 5467935340 ama aramasınız bılıyorum bende kedimi avutuyorum kaç kere gonderdım bende bilmıyrum ama ulaşın yeter ark yeter

  • ŞEMSETTİN URAR VAN 20.01.2018 - 04:36

    DEĞERLİ ABİ BEN VANDA BİR KAMU KURULŞDA MEMUR ULARAK ÇALIŞMAKTAYIM 7 ÇOCUK BABASIYIM BEN BURÇ BATAĞINA DÜŞTÜM SİZDEN YARDIM ELLİNİZİ UZATMANIZI İSTİYURUM YAKLAŞIK BURCUM BANKA İCRA VE DİĞERLERİ 250.000.00 BİN TL EVİME DAHA EKMEK GÜTÜRMYURUM BİR DURUMA GELDİM SİZDEN YARDI BEKLİYURUM ALLAH RIZASI İÇİN RESULLULAH AŞKINA YARDI EDİN BANA ŞEMSETTİN URAR VAN TLFON NO 5323934774 TC 49975526580 SAYGILAMLA

  • yeter artık 06.12.2016 - 11:40

    Bu beyefendi başlangıcında Feto nun kucağında büyümüş, sonrasında da Erdoğana biat ederek (hangi bedelle olduğu mechul) paçayı kurtarmış bir şahsiyettir. Bahsettiği son yatırımı Land of Legends da bir çok zavallı taşeronun üzerine basarak emek ve sermayelerini sömürerek bir yatırım yapmıştır. Taşeronlardan kesilen himmetler nereye gitmiştir öncelikle bunları açıklamalıdır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.