Zekeriya Can

Fethiye nereye koşuyor?

Fethiye'de yağ,un ve şeker var ama nedense bir türlü turizm helvası yapılamıyor.

Muhteşem bir doğa. Değişik medeniyetler ve onların zengin geçmiş izlerinin her adımda fışkırdığı tarihi değerler. İstanbul ve Antalya dışında Türkiye ile eş değerde çağrışım yapan üç marka değeri yerimizden birisi olan Ölüdeniz'i bünyesinde barındırması.Diğerleri Kapadokya ve Pamukkale. Ekstrem sporlara uygun doğası,yamaç paraşütünde Avrupa'nın en önemli destinasyonlarından birisi olması yanında Fethiye Koyu'nun kürek sporuna,Kocaçalış tarafının ise rüzgar sörfüne uygunluğu. Tarihi Likya yolu. Mavi yolculuk için yeşilin tüm tonları ile turkuaz mavisinin içiçe girdiği koylar. Bunun yanında ikisi de gerçek anlamda birer halk adamı olan ve tüm olumsuzluklara rağmen hizmet için gecelerini gündüzlerine katan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi ve Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz gibi çok özel iki yerel yöneticiye sahip .Ayrıca Fethiye'de
yaşayanlar; Fethiye'yi benimsedikleri ve kendilerini şehrin bir parçası hissettiklerinden Türkiye'nin problemsiz,insanlarının barış içinde yaşadığı nadir turizm yörelerinden birisi yapmıştır bu şehri. Yani kısaca Fethiye'de yağ,un ve şeker var ama nedense bir türlü turizm helvası yapılamıyor.
 
Bunun sebeplerini ve çözümlerini aşağıdaki gibi sıralıyabiliriz:
 
- Yaklaşık 15 civarında sivil turizm örgütü vardır,bunun yanında belediyede hatırı sayılır miktarda turizmci var. Ancak Fethiye'nin en büyük sıkıntısı, bu örgütler arasında işbirliği olmaması ve fikir üretme yetisinin olmamasıdır. Fethiye bir an önce bu örgütler ile koordinasyona giderek bireysellikten çok, Fethiye'nin öncelik ve hedeflerini ortaya koyacak çalışmalar yapmalıdır.

- Fethiye'yi uluslarası arenaya taşıyacak bir markaya ihtiyacı var. Bunun için de elinde Likya Medeniyeti gibi bir değer var. İlkbahar veya sonbaharda Likya yaşam tarzını, zevklerini ve folklorunu yansıtacak bir hafta sürecek Likya Festivali organize edilmeli ve her sene aynı tarihlerde yapılmalı.Tüm turistik tesis çalışanları ve esnaf (konumları elverdiği kadar) likyalı kıyafeti giymeli. Fethiye zamanda yolculuk yapıp Likya'yı yaşamalı. Festival süresince, esnaf likya yaşam tarzı ile ilgili elbiseler, hediyelik eşyalar satışa sunmalı. Bu ölü piyasayı canlandıracaktır. Ayrıca destek amaçlı olarak fuar ve uluslararası organizasyonlarda kullanılmak üzere hediye Likya paraları bastırılmalı.
 
- Tarihi Likya yolu festival kapsamında kullanılmalı. Nostaljik Likya yürüyüşü yapılmalı.
 
- Turizm çeşitlendirmeli ve mümkün olduğu kadar 365 güne yayılmalı. Sağlık ve 55 yaş üstü turizm için yollar aranmalı.
 
- Özellikle kış aylarında, ısıtma maaliyeti ve servis kalitesi açısından tesisin monoblok olması önemli. Ne kadar deprem bölgesinde olması dolayısı ile fazla katlı yapılaşmaya müsade edilmese de az katlı geniş alana dağılmış monoblok 4 veya 5 yıldızlı tesisler yapılabilir. Bu zaruri ihtiyaçtır. Maalesef bu esasa yakın bir tek aklı başında tesis var. O da,haciz ve el değiştermelerin getirdiği servis - kalite eksikliği dolayısı ile faydalı olamıyor.Karagözler semtinde bulunan Ece Saray harici yeni restore edilip hizmete sunulan tesisler ise büyük tesisler yanında destinasyon değerlendirmesinde yardımcı tesis olarak kullanılabilir.
 
- Butik otel,yaşam kalitesi yüksek olan elit kesime hitap eden ve servis sunan tesistir. Bunun için tesis dış ve iç yüzeyleri 1'inci kalite,misafir kullanım alanlarında ise temalı özel malzeme kullanılmalı. Mutfak,misafirin zevkine uygun enternasyonal sunum yapabilmeli.Tesisin güvenliği, misafirin yaşam standartı ile doğru orantıda olmalı. Bizde en kolay alınan tesis belgesi 'Özel Belgeli Otel' olduğundan vasfı uymayan, ad enflasyonu yaşanan bu tesisler haksız rekabete yol açmakta ve misafir sürekliliği kaybına sebep olmaktadır.
 
- Ölüdeniz'in sit alanı olması sebebi ile yatak kapasitesinin fazla artma şansı yoktur. Burdaki konaklama tesisleri servis kalitesini artırma çözümleri aramalı, uygulamalı. Belirli bir yatak kapasitesi
altındaki tesisler, her şey dahil yerine konumlarına uygun servis konseptine gitmeli.
 
- Konaklama tesisleri, servis sürekliliğine dikkat etmeli. Sık sık konsept değiştirmemeli.
 
- Kayaköy Rum Evleri,UNESCO ve uluslarası vakıflar da dahil irtibata geçerek ayakta kalmasını sağlıyacak turistik bir tesis haline getirilmeli.
 
- 2007 yılında o zamanki Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun öncülüğünde ve desteğinde kurulan ama nedense beklemeye alınan Fethiye - Seki Erendağı Kış Sporları Merkezi bir an önce hayata geçirilmeli.
 
- Sürekli alüvyonlar ile beslenen, Şövalye Adası'nın konumu sebebi ile alüvyonları açık denize sürküle edemiyen Fethiye Körfezi'nin 15-20 sene içinde tamamen dolacağı tahmin edilmektedir. Körfezin temizlenmesi,Fethiye Belediyesi olanaklarının üzerindedir. Devlet imkanlarını daha geç kalmadan Fethiye Körfezi için seferber etmelidir.
 
- Yanıklar - Ölüdeniz arası yaklaşık 35 kilometredir ve insanlar minibüsçülerin insafına teslim edilmiştir. Toplu ulaşım için radikal çözümler üretilmeli. Raylı sistem seçeneği dahil. Hatta Mavi Yolculuk destinasyon önemi düşünüldüğünde Göcek başlangıcı yapmakta fayda var. Aynı çözümler Fethiye-Saklıkent arası ulaşım içinde üretilmeli.
 
- Artık AVM'ler bir yaşam şekli oldu.Onun için Fethiye merkezde yerel ve turiste hitap edecek,tanınmış firmaları içinde barındıracak AVM kurulmalı.
 
- Hisarönü eğlence merkezi olarak düşünülmeli.Konser ve çeşitli aktiviteler ile güncellenmeli.
 
- Sonuç olarak,Fethiye'nin hedef misafir profili. Oteline bağımlı olmayan,doğaya düşkün, belki biraz eksterem yaşamak veya sakin bir tatil özlemi duyan kesim. Bunun için de ana marketler olarak İngiltere, İrlanda, İzlanda, İskandinav ülkeleri, Belçika ve Hollanda'yı sayabiliriz. Almanya ile Rusya'yı da buna dahil etmekte fayda var. Ayrıca, Ortadoğu ile Arap dünyasında bu yaşam şeklini benimsemiş kesime de ulaşmak gerekir.
 
- Dalaman Havalimanı'na,tur operatöründen bağımsız charter uçaklarının düzenli sefer yapması için gereken çalışmaların yapılması.
 
- Ana konumla ilgili değil ama lüzum üzerine değinmek istedim. İki kol ve iki bacak ameliyatı yapılan ve maalesef  kaybettiğimiz hastanın olayı başlı başına bir trajedidir. Sağlık turizminden bahsediyoruz  maalesef gördüğüm kadarı ile asıl tepki göstermesi gereken turizmcilerimizden bir ses yok. Almanların bir sözü vardır 'Alle Vorurteile bestimmen die Mainungen' yani ''Önyargılar, düşünceyi etkiler'. Onun için, Türkiye imajını sarsacak olaylarda turizmciler olarak gerekli tepkiyi göstermeliyiz. Unutulmamalıki sağlık, eğitim ve hukukta şov ve bilimsellikten uzak çalışmalar olmaz .Karşınızdaki insan ve onun yaşamıdır... 


Bu Makale 28.02.2012 - 15:55:11 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • ali 21.08.2015 - 08:59

    BİRDE ACİLEN TERSANENİN KARAGÖZLER DEN TAŞINMASI UFAKTA OLSA BİR PLAJ YAPILMASI GEREKİYOR TURİST BİR SAAT DE DALAMANDAN FETHİYEYE GELİYOR BİRDE MİNUBUSE BİN DUR KALK ÖLÜDENİZE İŞKENCE SAYGILAR

  • EROL 02.03.2012 - 10:04

    KATILIYORUM,AYRICA KAYAKOYDE SADECE 500 YILLIK RUM EVLERINDEN AYRI OLARAK 3500 YILLIK LIKYA ESERLERI VE SARNICLARI OLDUGU VE BUNLARIN KENDI HALINE BIRAKILDIGI UNUTULMAMALI.MINIBUSLERIN YAZIN SICAGINDA KLIMA ACMADAN AYAKTA YOLCULAR TOPLAYABILMEK ICIN KAGNI ARABASI HIZINDA INSANLARA KISA MESAFEDE BILE EZIYET ETTIKLERI EKLENMELI.SEHIR ICINDEKI TABELA KIRLILIGINE STANDART GELMELI,GEZI YOLLARINA MOTORSIKLET ALNMAMALI.TEK GIRIS CIKISI OLAN HATTA NEREDEYSE HER PLAJ,PARALI OLDU KIMI OZEL KIMI KOYLULERCE YOLLAR KESILIP PARA ALINIYOR BUNA BIR STANDART VE HAK HUKUK GETIRILMELI.TELEVIZYONLARA KADAR CIKAN FAHIS FIYATCILAR ACILEN ONLENMELI.SAYGILAR.

  • Zafe Cengiz 02.03.2012 - 08:30

    Turizmde tüm kıvranmalara rağmen, yöresel HELVA için kurulamayan MUTFAK ve bulunamayan ŞEFLER için Fethiyeyi örnekleyeek dillenirdiğiniz MÜZMİN SORUNLAR yazınıza, elbette ve mutlaka KATKI koymak gerekir Sn.Can... Fethiye bugün için Türk Turizminin yadsınamaz bir İNCİSİ durumuna ve GELİŞMİŞ turizme rağmen de (müzmin dertler içinde) kıvranmaktan kurtulamaz durumda değil mi...? Anadolunun tüm destinasyonlarında HELVALIK malzeme var ama nerede SÜREKLİ ve VERİMLİ helva yapılabiliyor ki...? Bu DURUMA ÇÖZÜM olarak sivil örgütlerin KOORDİNASYONU gerektiğini de söyleyip TAŞI GEDİĞİNE uydurmuşsunuz. FAKAT lafla peynir gemisi yürümeyeceğine göre, nerede ve nasıl kurulacak bu MUTFAK...? 2023 Turizm Stratejisi Eylem Planında 10.Maddede öngörülmüş olmasına rağmen 5YILDIR tüm Türkiyede uygulanamayan KONSEY MODELİ Geçen yıl Muğla Valisi tarafından başlatılmadı mı...? Buna göre Fethiye ötesinde Bodrum, Marmaris ve diğer tüm turizm merkezlerinin ORTAK ÇALIŞMASI gerekmiyor mu...? Kurulduğunu duymaktan ötede hiçbir EYLEM haberine rastlamadığımız MUĞLA ve Fethiye Turizm Konseyini neden GÖREVE DAVET etmiyoruz ve yapılmalı edilmeli şeklinde (yıllardır yapıldığı gibi) topu taca atmaya devam ediyoruz acaba...? Fethiyemiz bu konuda (hemen) ÖNCÜ ve ÖRNEK olsa da, ihtiyaç sahibi tüm turizm yöreleri bu modeli KOPYA ederek (artık) ANADOLU HELVALARI pişmeye başlasa FENA mı olur...? Ustaları uyandırarak, sezon yoğunluğundan önce KONSEYDE BULUŞMAYA davet etmenizi, şiddetle tavsiye ederiz. Aksi halde göz göre göre bir yıl daha HELVASIZ geçecek, aynı tas ve aynı hamamlarda yakınmalar devam edecektir...

  • Zekeriya Can 29.02.2012 - 02:37

    Nazik yorumunuz için teşekkür ederim Serdar Bey.Haklısınız,Fethiye çok güzel ve çok daha iyi yerlerde olmayı hak ediyor.İyi bir okuyucunuz olarak,yazılarınızı özlediğimi belirtmek isterim...

  • Serdar M. BAŞ 28.02.2012 - 11:29

    Yaratıcı katkı buna denir, bir Fethiye hayranı olarak size teşekkür ederim...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.