Serdar Sağlamtunç / FCSI

FCSI Nedir?

Foodservices Consultants Society International (FCSI), Gıda Üretim Tesisleri Danışmanları olarak Türkçeye çevrilebilir. Konaklama ve turizm sektöründe yurt dışında ileri gitmiş ülkelerde tüm otel, restoran işletmeleri ile gıda hazırlık ve pişirme cihazları üreten firmaların turistik tesis proje danışmanlığı yapan üyelerinin etkileşimde olduğu bir sivil toplum örgütüdür. Uluslararası boyuta sahip olan, 1950 yılında ABD de kurulan örgüt 47 ülkeden 3 binin üzerinde üyeye sahiptir.
 
Ana kapsam olarak iki çeşit üyeliğe sahiptir:
 
1. Danışmanlar
2. Cihaz üreticileri
 
Danışmanlar da kendi içinde ikiye ayrılmaktadır:
 
1. Proje danışmanları
2. Yönetim danışmanları
 
Yönetim danışmanları, konaklama tesisinin nasıl şekilleneceğine dair tüm planlama çalışmalarını yerine getirir. Kapsam, çalışan sayısı, çalışma alanlarının yerleşimi, büyüklüğü, çalışanların kullanacağı programların belirlenmesi, kalite ve işletme ile ilgili tüm detaylardır. 
 
Proje danışmanları mimari projede belirtilen alanların ergonomik ve fiziksel şartlarını belirleyerek ön projelendirme, cihaz kapasite ve sayıları, teknik şartname, ihale dosyası, teklif değerlendirme, yüklenici ile koordinasyon çalışmalarını yürüterek o tesis için sadece gerekli olanları projelendirir. 
 
Burada çok kısa olarak tanımlanan çalışmalarının eksikliği belki de bugün yaşanan turizm krizlerinin en önemli nedenidir. Çünkü tesisin olması gerekenden fazla masrafla yapılması ilk yatırımı ve geri ödemeyi, doğru tespit edilmemiş cihazlar ve uygun olmayan sistem kurgusu ise 7/24 çalışma dikkate alınırsa işletme maliyetlerini doğrudan etkilemektedir. Danışman ile çalışılan tesislerde elde edilen tasarruf yüzde 50 oranının üzerindedir. 
 
FCSI Türkiye boyutunda henüz keşfedilmemiştir. Her kişinin danışman olduğu bir pazarda yatırımcı mevcut durumdan memnun ise değişim ve kazanım elde etme olanağı bulunamamaktadır. Burada bize özgü bir alışkanlık da etkili olmaktadır. Üretici veya satıcı firmadan bedava danışmanlık hizmeti almak ne kadar ekonomik olabilir? Bu durumda satıcı firma elindeki tüm cihazları projeye katmak için çaba gösterecektir. Bu çalışmayı sadece tarafsız ve bağımsız bir göz yapabilir. Ancak piyasa koşulları teknik hizmet ve proje çalışmalarına değer vermemektedir. Bunun sonucu olarak, su, elektrik ve gaz harcamaları en yüksek mertebede gerçekleşmektedir. Eğer devlet bu kalemlere teşvik uygulamasa sistem düzelecektir ancak turizmde baskı yaparak elde edilen bu tip imtiyazlar bir şekilde tesislerin ipini çeken mekanizmalar haline getirilmiştir.  
 
FCSI üyeleri her yıl bir değerlendirmeden geçerek bir sonraki yıl için belgelerini alırlar. Türkiye’de üretici olarak belge alıp bunu danışman kimliği ile kullananlar mevcuttur. Aslında organizasyonun çok katı olan kuralları, danışmanın cihaz satamayacağını, satıcının proje yapamayacağını belirlemiştir. Ancak bizim serbest piyasa anlayışımız gibi bu sistem de ‘her şey serbest’ olarak algılanmaktadır. Yatırımcının proje aşamasında kazanım elde edebilmesi, uzmanlık gerektiren mutfak ve çamaşırhane gibi yerlerin projelerinde profesyonel ve bağımsız danışmanlarla çalışması ile olasıdır. Çünkü projeye göre hangi cihazın uygun olacağı kararı önemli bir bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Aynı kapasitede aynı yıldıza sahip iki tesis projesinde gereksinime göre farklılıklar olması doğaldır. Ama işin kolayına kaçılarak kopyala ve yapıştır olarak devam etmektedir.   
 
2010 yılından beri FCSI EAME YK üyeliği görevini sürdürürken 2016 yılı başından itibaren ilave olarak FCSI WW YK üyesi seçilerek burada kısaca bahis konusu edilen hizmetleri Türk yatırımcısına sunmak en büyük çabalarımızdan biridir. İlginizi çekerse konaklama tesislerinde gıda üretimi alanlarının yönetim ve proje danışmanlık hizmetleri hakkında daha fazla bilgi verebiliriz. Ayrıca FCSI konusunda detaylar ve örnekler www.fcsi.org adresinden temin edilebilir. Bunlara ilave olarak organizasyon genç profesyonellerin eğitim ve gelişmesi için farklı staj ve burs olanakları da sağlamaktadır. Özellikle turizm eğitimi veren kurumlar daha fazla ilgi duymaları halinde bilgilendirme kendilerine yapılacaktır. Bu konuda www.fcsief.org adresinden bilgi alınabilir.  
 
Ülke ve yerli üretim perspektifinden bakıldığında, uluslararası sistem içindeki en büyük eksiklik yerli cihazların markalaşma çabalarının olmaması veya yetersizliğidir. Eğer bu çabalar varsa, o halde izlenen yöntem ve yapılan çalışmalar tekrar gözden geçirilmelidir. İleri ülkelerden alınacak ayağı yere basan örnekler, iyi bir uygulama projesi haline getirilerek markalaşma çalışmalarında başarı kazanımı olasıdır.    



Bu Makale 14.03.2016 - 13:22:40 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 01.03.2016 - 08:37

    Dubai Gulfood fuarında dünya markalarının pazara nasıl yatırım yaptıklarını görmek derslerle doluydu. 2020 hazırlıklarına tam gaz devam eden ülkede sistem yer yıl iyileşiyor. Yüzlerce otel projesinin uzmanlık gerektiren dallarında çeşitli zorunluluklar konmuş. Örneğin mutfak ve çamaşırhane projeleri FCSI danışmanları tarafından yapılacaktır ibaresi düzenleyici bir etki yapmış. Çünkü Emir sadece inşaat değil, enerji ve su tasarrufu yanında atık yönetimine de önem veriyor. Bu tutumu ile ileri ülkelerle arasındaki farkı azaltıyor. Ne diyelim, darısı bizim kamu yöneticilerine. Sadece teşvik vermek ile turizmin olmayacağını ve sistemi geliştirici kararların alınması gerektiğinin farkına varmalarını dileyelim. Onlar çölde vaha yaratırken biz cennet ülkemizi cehenneme çevirmeye çalışmaktayız. Ne büyük tenakuz ama.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.