Berkun Meral

Expolandıramadıklarımızdan mısınız?

Expo dedik, şehrimize geliyor dedik, yollar yaptık, köprüler yaptık, tramvaylar yaptık ve o büyük gün geldi çattı.

23 Nisan 2016’da Expo açılışını görkemli ve bir çok katılımcının yer aldığı bir törenle açtık diyecektim ki, diyemiyorum. Bu konuda çok üzgünüm, sinirliyim, gerginim. Neden mi?

Expo ile ilgili Antalya’da birkaç lokasyondaki billboard dışında ne görüyorsunuz? Onların da yarısı 2 günde bir bozuluyor zaten.

Önümüzdeki günlerde hangi etkinlikler düzenlenecek haberiniz oluyor mu? Yoksa siz de mi tesadüfen öğreniyorsunuz bazı konuları.

Bakın basit bir soru soracağım;

Sezonluk Expo biletim var, yapılan konserlere girebilmek için ekstradan bir bilet almam gerekiyor mu?

Soru basit değil mi? Cevabını bulamadım emin olun. Expo yetkilileri dahil, kime sorsam havadan cevaplar aldım.

Yahu siz Expo için 1 milyon bilet satmadınız mı? Hani öyle reklamlar yapıyordunuz? Bu 1 milyon kişinin Expo’daki etkinliklerden neden haberi yok. Sadece Twitter’daki 17 bin takipçi mi Expo’nun hedefi?

Sen devlet destekli bir organizasyon değil misin? Bütün tv kanallarını donatsana reklamlarınla, radyolardan etkinlikleri bildirsene, bütün şehri Expo renkleri ile süslesene, Cumhuriyet Meydanına devasa bir süsleme yapıp insanlara “ufacık alanda böyle ise Expo’da kim bilir nasıldır” izlenimi yaratsana.

Tut bir tane zeplin, dolaştır şehrin tepesinde, üzerinde devasa Expo yazısıyla. Dikkat çek. Farklı şehirlerde de yap bunu.

Bütün AVM'leri donat, deki bak Emma Shapplin geliyor, haberin olsun, 40 yılda bir görürsün. Level 42 diye bir grup var de, onu çağırdık geliyor, bir daha belki rüyanda görürsün. Adam İzmir’den kalkar gelir izlemek için.

Zorla açılan ve sadece mobil uyumlu olan şu etkinlik takvimi sayfasına bakmayan adamın Expo’dan haberi yok. Twitter’dan mı duyuracaksınız her şeyi, bir anda ne kadar teknolojik oldunuz arkadaş.

Turizmin ne kadar kötü günler geçirdiğinden haberi yok mu Expo yetkililerinin. Bu kadar sanatçının geliyor olmasını bağıra bağıra söylemek gerekiyorken bu içine kapanıklılık nedir? İnsanları Antalya’ya gelmeye teşvik etmeye yönelik yayınlar yapmak gerekiyorken bu karanlık tablo nedir? Antalya halkının bile hiçbir organizasyondan haberi yok iken, biz nasıl Expo’yu dışarı pazarlayacağız, nasıl insanları buraya gelmeleri için teşvik edeceğiz? 1 ay geçti bile, kaç tane ziyaretçi aldı Expo? Kaç ziyaretçi aldığı 1 dilim tostun 10 TL olmasından belli.

Koskoca Expo devlet dairesi gibi işletilmez ki. Antalya tanıtımına bu kadar büyük bir katkısı olacak organizasyonu neden renklendirmiyorsunuz? Hangi barda kim söylüyor billboardlardan çok iyi biliyoruz ama Expo’ya kim geliyor, hangi etkinlikler var hiç birini bilmiyoruz. Bazı internet sitelerinde öyle sanatçılardan bahsediliyor ki, gerçekten geliyorlarsa Antalya için G20’den daha büyük bir tanıtım olur. Muhtemelen bunları da 2 gün önce öğreniriz. Lakin yayınlanan takvimler hep 1 aylık.

Uganda’dan bütçemi alıyorsunuz, Papua Yeni Gine hükümetinden destek mi alıyorsunuz ne yapıyorsanız yapıp, bir an önce Expo’yu hareketlendirmeniz gerekiyor. Yoksa bunca emek boşa gidecek. Ha diyen olacaktır ki sen bu iş için ne yapıyorsun? Onu da söyleyeyim, zamanında bir çok ajans Expo tanıtımı için gönüllü olmak istedi. Hiç birine geri dönüş yapmadılar, istemediler. Belki o zaman bu ajansların çağrılarını dikkate alsalardı, Expo daha açılmadan tüm dünyada ses getirecek bir hale gelirdi.

Son olarak, Expo için Antalya şehri yeniden şekillendirilmeliydi. Adeta Expo alanı gibi süslenmeli, insanların o alana olan ilgisini arttıracak fonksiyonlar üretilmeliydi. Bunun için profesyonel destekler alınmalıydı. Hala geç kalınmış değil, güzel bir hamle ile tanıtım tarafında durum kurtarılabilir. Bir şehirde Expo gibi bir fuar alanı var ise, önce o şehir bu alandan haberdar olmalı, benimsemeli. Benimsemeli ki insanları oraya yönlendirsin, reklamını yapsın.

Bu Makale 28.12.2016 - 16:10:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Antalyali 29.06.2016 - 04:05

    Ben isciyim. Asgari ucretli. Hergun aksama kadar bu sicakta yakıt depolarının icindeyim. Cocugum expo ya gitmek istedi. Internetten baktim bilet ucretli!!! Bana ucret alsinlar ama 8 yasinda cocuga ucret ne oluyor?! Bir de sloganlari gelecegi yesertmekmis.. Cocuklara yesili anlatmakmis.. Cocuklara dogayi korumayi ogretmekmis! Hadi be sende! Bunları cocuklara parayla ogretecek kadar düstümü bu devlet! Antalya expo bes para etmez. Tanitsaniz ne olacak? Tanitmayin zaten. Adam yukarıda tuzu kuru utanmadan anlatmıs ta anlatmıs yok boyle yapmalı yok soyle yapmalı. gel ben sana sorayım bir ay benim yaptigim isi yap ondan sonra da bana fikir ver nasil yapmalı? Biz ayin sonunu zor getiriyoruz siz burada expo muhabbeti yapiyorsunuz. orayı tanıtmak icin astiginiz reklamlara verdigniz paralarla ben aileme yuz yıl bakarım.

  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 14.05.2016 - 08:13

    Yazıyı ve yorumları okuyunca keşke bunları yazanlar bu güzelim ülkeyi ziyaret edip biraz tanısalar diye içimden geçirdim. Elde olan kumaş belli ama nedense büyük vaatler ile şaşalı projeler, sözde, yapılmaya çalışılıyor. En basit bir anlatımla herkes bu ülkede Süperman. Komik olan tarz olarak da aynı yönelim hakim. Ne plan ne program ne iş planlaması ne de proje yönetimi. Süperman olmak iyi de, onun gibi donu pantolon üzerine giymek de neyin nesidir? İşte özet hali durumumuz budur.

  • Turist 13.05.2016 - 08:28

    Expo kocaman bir yalan , işte o yüzden reklam yok...OLMAYAN ŞEYin REKLAMInı nasıl yapsın adam , yoksa bilboardlara kendi resmini astırıp REKLAM yapmayı ondan daha iyi bilen mi var ? Giden gördü , 55 ülke var dediler, YALAN (10-12 ülke var gerisi hediyelik eşya dükkanı, toplam 20 ülke ya var ya yok) , metro/hafif raylı sistem var dediler , YALAN (otoparka 10 tl vereceksin) Dünya starları konser verecek dediler YALAN , kim geldi 2-3 tane isim ortalarda dolanıyor , konser yok) Afrikadan 2-3 tane baobap getirmişler , onları da alakasız bir çimenliğe dikmişler , sanırsın resmen Madagaskar dayız..Haaa Ankara dan abim gelmiş EXPO da bir bayram havası...İ.M:Gökçek lunapark açmış , 2-3 elini kolunu sallayan hayvan , robot 2-3 te dinazor koymuş , Ankara nın reklamını yapıyor....Kardeşim milletten para toplarken iyi ama lafla peynir gemisi yürümez , siz bu işi beceremediniz , kabul edin , bir an önce , kokusu çıkmadan hatanızı düzeltmenin yolunu bulun , yoksa 1 aya kalmaz REKLAM olursunuz...

  • expocu 13.05.2016 - 11:50

    Hocam adamlar korkuyor bomba patlar diye. Orada oluşacak bir kalabalığın ortasında sağında solunda garda herhangi bir expo ile ilgili durumdan kaynaklı bir bomba patlarsa yandık o zaman diyor oradaki yetkililer. kimse topa çıkmak istemiyor.

  • Turizmci 13.05.2016 - 11:41

    Fikirlerinize katılıyorum. Turizmin günümüzde çektiği sıkıntıları göz önünde bulundurduğumuzda, ihmal edilen ve işin doğrusu neredeyse mevcut olmayan Expo Tanıtımı ne yazık ki kötü bir şaka gibi. Onca harcanan emeğin boşa gitmemesini dilerim kendi adıma, ve Antalya turizmi adına. Sevgili Etem Esendemir, ne güzel bir yorum yapmışsınız, ancak unutmamalı ki, devlet tarafından planlanan, hayata geçirilen ve uygulamaya alınan dev bir organizasyondan bahsediyoruz. Burada bir ajansın ve bir Tanıtım Vakfının desteği, anca bu kurum ve kuruluşlara müsade edildiği kadar olabilir.

  • nil 13.05.2016 - 11:33

    Antalya tanıtım vakfı eski çalışanlarından biri olarak Etem beye cevap vermek isterim. Expo Ajansı herhangi bir şekilde bu vakıflara bilgi aktarmadığı sürece, bu vakıflar nasıl tanıtım yapabilir? Expo ajansının tamamen kapalı bir kutu olduğunu biliyormusunuz? Vakıfların, Expo kadar bütçesi var mı? Bugün antalya tanıtım vakfı olsun, antalya tanıtım aş olsun kaç para ile hangi işleri yapmaya çalışıyorlar bir bilseniz. Tanıtım bir bütçe işidir ve tanıtımı yapılacak fuar ile koordineli gitmelidir. Ancak fuar organizasyonunu yapan kişiler bu koordineyi sağlamak istemez ise ağzınızla kuş tutsanızda hiç bir şey yapamazsınız ufacık bütçe ile. Ayrıca, tanıtım vakıfları üzerine düşen görevleri yasal sınırlamalar çerçevesinde hakkıyla yerine getiriyorlar. Berkun bey bu konu Antalya için yüz karası olacak bir konu, umarım çok geç olmadan bir çözüm bulurlar.

  • Etem Esendemir 13.05.2016 - 11:01

    Berkun bey, cok guzel fikirler aktarmissiniz. Lakin bir konuyu anlamadim: Iqueem isimli firmanizin referanslari arasinda Antalya Tanitim Vakfi var. Neden yukarida belirrtiginiz konulari tanitim vakfi araciligi ile hayata gecirmiyorsunuz?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.