Ö. Cahit Sarıbey

Esnafa soruyorum: Sizce önemli olan nedir?

Geçtiğimiz hafta başında bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan GETOB’un yöneticileri Esnaf Odası Başkanlığına bilgilendirme toplantısına gittiler.
 
Konu malum; Marmaris turizminin içinde bulunduğu durum nedir, yapılanlar, yapılması gerekenler, eksiklikler,  yerli ve yabancı turistlerin memnuniyet duydukları veya şikâyet ettikleri konular ve beklentilerin neler olduğu hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaktı.  
 
Böylesine önemli bir konu için Esnaf Odası yönetiminden haftalar öncesinden alınan toplantı randevusuna oda yöneticilerinin ifadesine göre tüm esnafa bilgi verilmesine ve duyuruda bulunulmasına rağmen beş-on kişi dışında neredeyse katılan olmadı. Ama çarşıyı bir dolaşıp işler nasıl diye sorsanız, akşama kadar oturuyoruz iş yok diye yakınacaklarından eminim.
 
Oysa bu toplantıda aktarılacak konular turizm sezonunun yeni yeni başladığı şu günlerde ekonomik anlamda tüm esnafların faaliyetlerine nasıl yöne vereceklerine ışık tutacak nitelikteydi. Bölge ekonomisinin neredeyse tamamının turizme endekslendiği ortadayken, bölge esnafının turizmdeki gelişmeleri takip etmesi gerekmez mi?
 
Yeni umutların bağlandığı yeni bir turizm sezonuna giriyoruz. Bu sezona nasıl hazırlanıldı? Fuarlarda ne gibi tanıtım yapıldı? Sonuçları ne oldu? Buna çalışmalara göre bu yıl turizm nasıl olacak? Artılarımız, eksikliklerimiz nelerdir? Beklentilerimizi karşılayabilecek miyiz ? Veya her yıl bir önceki sezonu arar hale geldiğimiz düşünülürse nerede yanlış yapıyoruz veya kendi tabiri ile “neden işin yok” olduğunu aklından geçirmez mi insan ?
 
Niçin bu ve buna benzer toplantılara katılmıyorsun? Kendi Oda’nda, kendini direkt ilgilendiren bir konuda yapılan bilgilendirme toplantısına katılmamaktaki çekincen ne? Her şeyin en iyisini bildiğini mi düşünüyorsun? Biliyorsan gel paylaş. Yoksa bile bile yaptığın yanlışlarla yüzleşmekten mi korkuyorsun?
 
Katıl, dinle, fikrini söyle. Önerilerini sırala. Kafandaki soruları sor ve birinci ağızdan cevabını al. Marmaris Turizmde nereye gidiyor sen de fikir sahibi ol ve faaliyetini ona göre sürdür öyle değil mi?
 
Üstelik bu gibi toplantılara katılımınla bölgenin, kurum/kuruluşların ve STK’ların yöneticilerine “sizleri ve yaptıklarınızı takip ediyoruz, ona göre çalışın” mesajını da vermiş olacaksın anlasana.
 
Anlaşılan o ki; dedikodu kazanını kaynatırken mangalda kül bırakmayanlar bölge turizmini, ekonomisini, bölge yaşayanını ve çalışanını ilgilendiren önemli konuların işlendiği bu ve buna benzer toplantı, seminer, vb etkinliklere davet edilmesine rağmen nedense ortada görünmezler. Sizce önemli olan nedir?
 
Sanırsınız ki, böylesi çalışmalar önemsiz bir tek kendisinin yaptığı iş önemli yani.
 
Sayın Şükrü AYYILDIZ’ın nezaketine ve misafirperverliğine ve katılımcılara teşekkür ederken, bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Aynı toplantı Şoför esnafıyla da yapılması planlanmış ve Marmaris Şoförler Otomobilciler ve Kamyoncular Odası Başkanlığından randevu talep edilmiş ise de; Sayın Oda Başkanı lütfedip olumlu veya olumsuz bir cevap bile verme zahmetine girmezken, şoför esnafı için önemli görmediği konuyu sanıyorum kendisi için önemli görmüş olacak ki Esnaf Odasındaki toplantıda yer almıştı eksik olmasın.
 

Bu Makale 02.06.2014 - 11:02:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Cahit Sarıbey 14.08.2014 - 10:52

    Bence Sayın TURNA çok dar çerçeveden olaya yaklaşıyor. Maalesef ülkemizde toplantı kültürü henüz yerine oturmuş değil. Toplantılarda amaç geniş katılım ve ortak görüş birliği içerisinde sorunların tartışılmasıdır ve çözüm noktasında ilgili kurumkuruluş veya kişilerin üzerine düşeni yapması beklenmektedir. Elbette yapılan toplantılardan öncelikle sonuç alınması hedeflenir. Hemen sonuç alınabildiği gibi bazen sonuç alma sürecinde gecikmeler olabilir. Bazen toplantıdan olumsuz sonuç ta çıkabilir. Önemli olan olumlu yaklaşımla görüşülmeye açılan konuya katkı koyabilmektir. Fikirler değerlidir. Toplantı ve benzer organizasyonlarda tartışmaya açılırsa ve paylaşılırsa daha da değerlenir ve şekilenir. Aksi halde katılımcılık değil dayatmacılık ortaya çıkar. Unutmayınız ki kimsenin elinde sihirli değnek yok. Turizm Sezonun uzatılması, çıtanın yükseltilmesi, beklentilerin karşılanabilmesi vb gibi hususlarda için herkesin fikrine ihtiyaç var. Yılgınlığa kapılmadan artılarımızı, eksilerimizi ve olması gerekenleri görüşerek, tartışarak, yeni fikirleri dikkate alarak çalışırsak arzu edilen güzelliklere varabiliriz.

  • Ali Turna 02.06.2014 - 12:01

    iyi de 30 yıldır yapılan o fotokopi toplantıların sorunları çözmek noktasındaki etkisi ne olmuştur...körler sağırlar birbirlerini ağırlar. Bodrum ve Mrmariste oy verilern ve çok istenen yerel yöneticilerin turizmi 12 aya yayacağız boş laflarını seçim meydanlarında duyduk sürekli oysa ilk icraatları inşaat yasağını 1 hazirana kadar uzatan karar vericilere alkışla destek verdiler...sezon buralarda fiilen 4 aya düşürülmüştür...boşverin toplantıları da asıl ilk iş bu sezon eski haline nasıl geri uzatılır ona bakın

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.