Av.Emin Demir

Erken rezervasyon ve iptal sigortası

Erken rezervasyon uygulaması yurtdışında bilinen ismiyle “early booking” son 5-6 senedir ülkemizde Türsab’ın ve tur şirketlerinin reklam ve kampanyaları ile desteklenmekte ve tüketiciler açısından avantajlı tatil fırsatlarına erişebilme kolaylığını sağlamaktadır.

Sektörde, 2017 turizm sezonu için tur şirketleri tarafından  erken rezervasyon dönemi başlatılmak üzere. Ülkemizde son yıllarda müşteri bilincinin gelişmesi, erken rezervasyon kampanyaların yoğunlaşması ile birlikte, kış döneminde tatillerini planlayan tüketiciler, sezona göre daha avantajlı fiyatlar ile konaklama sağlayabilemektedir.  Ancak ülkemizde  tatil planlaması yapan tüketiciler nezdinde “acaba son dakika da bir aksilik olursa, işyeri iznimi iptal ederse v.b durumlar” ile ilgili bir çok soru işareti oluşmaktadır.

Öncelikle şu sorunun cevabını hukuken aramakta fayda görmekteyiz. Erken rezervasyon İptal sigortası yaptırmadığı halde, paket tur satın alan bir tüketicinin  tatilini iptal etmesi halinde (mücbir nedenle yapılan iptaller hariç); tur şirketine yaptığı ödeme ne olacaktır?

Bilindiği üzere; 29236 sayılı Pakettur Sözleşmeleri Yönetmeliğinin Sözleşmenin feshi başlıklı 16. Maddesine göre,

(1) Katılımcı, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.

(2) Paket turun başlamasından en az otuz gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.

(3) Paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilir.

Şeklinde düzenleme mevcut olduğu için, erken rezervasyon döneminde (sigortasız olarak) paket tur satın alan tüketiciler, turun başlamasına 30 gün süre kalana kadar paket turlarını iptal edebilecektir. Ancak bu halde ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın tüketicinin ödemiş olduğu bedel kendisine tur şirketi tarafından iade edilecektir. Şayet tüketici 30 günden daha az bir süre kala paket tur sözleşmesini feshederse, tur şirketlerinin yaptığı sözleşmeler doğrultusunda belirli tutar ve oranlarda kesinti yapılacağı ve tüketicinin mağduriyetinin doğacağı açıktır.

Tüketiciler gitmedikleri, kullanmadıkları  bir tatilin ücretini ödemek zorunda kalabilir. Bu durumu engelleyebilmek aynı zamanda daha avantajlı olarak tatil satın alabilmek için, erken rezervasyon iptal sigortası yaptırmanın çözüm olacağını söylebiliriz.

Şöyle ki; Erken rezervasyon döneminde avantajlı olarak paket tur satın alan tüketici,  tur bedelinin %1'ine yakın bir prim ödeyerek,  erken rezervasyon iptali sigortası yaptırırsa, sigorta sözleşmesi koşullarına göre; turun başlangıcına 72 saat kalana kadar hiçbir neden göstermeksizin sözleşmelerini fesh edip, ödedikleri ücreti iade alabilirler.

Erken rezervasyon kampanyalarının tüketici açısından avantajlı olup olmadığı konusunda süregelen tartışmalara atıf  yapmak gerekirse, günümüzde yurtiçi tatil satışı yapan bütün tur şirketleri, oteller ile yaptıkları sözleşmelerde erken rezervasyon dönemi indirimli satışları ayrıca ve açıkça düzenlemektedir.  Diğer yandan Rusya ile olan krizin aşılması, Türk lirasının euro ve dolar karşısından değer kaybı yaşaması 2017 turizm sezonunda dış talebin artacağının, dolayısıyla da Ege ve Akdeniz otellerinde 2016 yılına göre doluluk oranlarının artacağının teknik bir göstergesidir. Yurtiçinde tatil yapan tüketicilerin otellerde meydana gelecek doluluk nedeniyle sezonda daha yüksek fiyatlar ile tatile gitme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Avantajlı fiyatlar ile erken rezervasyon kampanyaları dahilinde paket tur satın alacak tüketicilerin erken rezervasyon iptal sigortası yaptırmalarının, tüketicinin korunması ve mağduriyetlerin önlenmesi açısından önemli olduğu kuşkusuzdur.







Bu Makale 22.12.2016 - 15:20:38 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.