Eda Özsoy

EMITT’in ardından...

Bir EMITT Fuarı’nı daha geride bıraktık ama sizin de bildiğiniz üzere bu yıl klasik bir EMITT olmadı.

Her yıl fuarlarda sezonun nasıl geçeceğini değerlendirip, büyüme rakamlarını ve hedefleri konuşurduk turizmcilerle.. Bu yıl ise 2017’yi nasıl kurtarabiliriz söylemleri hakimdi EMITT’te..

İngiliz firmanın yönettiği Türk usulü fuar

Fuarı bildiğiniz üzere İngiliz bir firma organize ediyor ancak işletmesi yine Türk yordamıyla yapılıyor. Modern bir basın odası yok. Yeme-içme, dinlenme mekanları sınırlı. EMITT'in web sitesi ise, fuara katılan binlerce turizmciye B2B imkanı sağlamaktan yoksun. Bu konuda ITB'nin veya WTM'in web siteleri örnek alınabilir. Dahası, çok sayıda yabancı katılımcıya yardım edecek, yönlendirecek personel (danışma noktaları) bulmak ise neredeyse imkansız. Herkes el yordamıyla veya başka katılımcılara sorarak işlerini halletmeye çalışıyor.

Üstelik bu yıl kapıdan girerken zorluklar yaşandı, bir kapıda giriş kartı bittiği için başka bir alana yönlendirildi katılımcılar… Açılış konuşmasının yapıldığı salonun kapısında bekleyen güvenlikçiler gözüne kestirdiklerini içeri aldılar, bazı yetkililer ise dışarıda kaldı maalesef…

Fuar alanında özel timciler…

Bu yıl dikkat çeken olaylardan biri de olağanüstü güvenlik önlemleriydi. Katılımcılar kapıda tek tek arandı, fuar alanında ellerinde silahlarıyla jandarma ve özel timciler dolaştı. Bu durum katılımcıları biraz tedirgin etti ancak terör olaylarının sıkça yaşanmaya başlandığı ülkemizde bu tedbirlerin alınması doğru bir karardı.

Ancak gözüme çarpan bir diğer ayrıntı ise Kırıkkale’nin silahlı tanıtımı oldu. Güvenlik konusunun ve tedirginliklerin bu kadar çok öne çıktığı bir dönemde, bence bu gereksiz bir tanıtım hamlesiydi.

Katılımcılar mutsuz ve umutsuzdu

Turizmciler fuara yoğun ilgi gösterdi ancak konuştuğumuz katılımcıların çoğu mutsuz ve umutsuzdu. 2016’da kredisini tüketmiş ve bu yıl mutlaka iş yapması gereken turizmcileri fuar alanında göremedik. Bunun yerine 2016’yı bir şekilde kurtaran turizmciler fuar alanındaydı.

Yurt dışından katılım nasıldı?

Bu yıl fuarda özellikle yurt dışından gelen katılımcıların olduğu salonu tek tek dolaştım. Salonda ya çok yakın komşularımız ya da uzak destinasyonlar vardı. Bulgaristan, Makedonya gibi ülkeler büyük stantlar açmışlardı. Bu da Türkiye’ye komşu olan ülkelerin Türk turistlere olan umudunu koruduğunu gösteriyordu.

Uzak pazarların da Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. Kore, Tayland, Japonya, Filipinler gibi ülkelerin ilgisi yoğundu. Ancak salonda maalesef Avrupa pazarından ülkeler yoktu. Eksik ülkeler olunca, salon Büyükşehir Belediyesi ve uçak firmalarıyla doldurulmaya çalışılmıştı.

Bakanlıktan iki kritik ülkeye ziyaret

EMITT Fuarı’na bakanlık yetkilileri de tam kadro katılmışlardı. Bakanlık Türkiye tanıtımı için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Görüştüğüm yetkililer, potansiyeli olan ancak yeterince turist çekemediğimiz ülkelere ağırlık vermeye çalışacaklarını söyledi. Özellikle Orta Doğu pazarı, Hindistan, Baltıklar gibi ülkelerden Türkiye’ye turist getirmeye çalışacağız.

Önümüzdeki günlerde bakanlığın iki kritik ziyareti olacak. Biri İran’a diğeri İsrail’e... İki ülke ziyareti de Türk turizmi ve turist çekme adına çok çok önemli.

Bakanlığın özellikle İngiltere pazarından umudu yüksek. Bu durum belki İngiltere pazarıyla çalışan oteller için de bir fırsat olabilir…

Helal cruise

Bu arada fuarda dikkatimi çeken bir başka detay da Apex’in eski sahibi Mehmet Buyan’ın kurduğu yeni firmaydı. Buyan 'helal cruise' adını verdiği sistemle, muhafazakar kesime yönelik yeni bir tatil anlayışı başlatmış. Modern muhafazakar tatilcileri, Müslüman standartlarına yönelik hazırlanan gemileriyle yurtd ışına seyahat ettirecek Buyan… Bence yaratıcı bir fikir ve iş, kendisine başarılar diliyorum.




Bu Makale 16.02.2017 - 11:57:13 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Aslı Senel 31.01.2017 - 11:48

    Yabancıların hepsi nerdeyse 0 kalitede ve Turkiye yi satmayan kendi ulkesini pazarlayan kisilerdi ve isin garibi cogu hosted buyer diye getirilmis bedavadan gezip tozmuslar ve 0 fayda ama duyuyorum ki millet ovunuyormus su kadar yabancı vs geldi diye.Yahu toplasan adam gibi 3 yabancı yoktu )))) Toplamda da en fazla 150-200 yabancı ya vardı ya oktu onların bircoguda burda gorevli diplomatlarmıs ))))Yazık ki cok yazık .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.