Mehmet Mülayim

Dik durun, daha savaş yeni başlıyor

Hareketli günler, hareketli bölge… Kimi zaman insanı yoruyor. İnişler, çıkışlar, döviz dalgalanmaları, istikrarsız bölgede, istikrarsız sektör işletmeleri ve onlara bağlı olarak da insanları istikrasız yaşamlara sürükleyen hayat şartları.

Bu istikrasızlık, aşağıya giden ivmesini sürdüren sektörümüzü hızla yokuş aşağı yuvarlamaya devam ediyor.

Rus parasında kriz oldu darbe yedik, Çin’de bulunan Doğu Türkistanlılara destek için Kapadokya’da Çinli zannedip Japon ve Koreli turistleri dövdük ki Çinliye el kaldırmak da zaten doğru olmazdı yine darbe yedik. Uçkuruna sahip olamayan magandalar Japon, Hollandalı vs. her kadını şişme bebek zannedip tecavüze yeltendi veya etti, o ülkelerde manşet oldu yine darbe yedik. Turizm kısmı bir yana kumaşımız mı bozuldu ne? Toplum şiddet toplumu, hoşgörüsüz ve toleranssız, ayrıştırıcı ve de hatta ırkçı.

Tüm olumsuz manzaralara karşın turizm yatırımcısı ve profesyoneli hala Kara Murat’ın torunları olarak cengaverlikle sektörünü, ekmeğini savunuyor ve savunmaya da devam edecek. Dile kolay bu sektör inşaatından, tavukçusuna, tekstilcisinden, enerjicisine onlarca sektör ile omuz, omuza.

Yazılanlar ile sınırlı olmamak kaydı ile var sektörü ayağa kaldırma çareleri. Kim dinler bilinmese de. 

Öncelikle devlet babadan beklenti; Her zaman devletten fazla bir şey beklememekten yanayım. Ama bu kez gücümüz ve enerjimiz cidden zorlanıyor. Türkiye tanıtımı bütçeleri üç haneli bin dolar rakamlarından 3 haneli milyon dolarla taşınmışken sonra ne olduysa oldu ve tekrar geriye düştü. Zamanında yapılan etkili tanıtımları yapanlar kızağa çekildi, bütçeler tırmıklandı. Başarılı yükleniciler ortadan kayboldu, yerine taklitçiler doğdu. Duyduk ki Başbakanlığın ve Cumhurbaşkanlığın örtülü ödenek diye özel bütçeleri varmış. 2016 yılı için, 1 kez de olsa rica etsek biz turizmcilere pay ayırsalar da, o örtülü ödeneklerden işin ehillerince ve bir tek gün bile beklemeden tüm dünyayı kapsayacak, Alaska’dan, Mozambik’e, Yeni Zelanda’dan, Danimarka’ya, Özbekistan’dan, Hırvatistan’a kapsayıcı büyük bir tanıtım kampanyası hemen, hatta dünden başlatılsa.

Sonra devlet baba 2016’ya özel sigorta primi, KDV oranları gibi kalemlerde yatırımcıyı rahatlatıverse. Yaparlar mı? Biz söyleyelim de, belki dikkate alırlar.

Otel yöneticileri, acil kaydı ile sahip oldukları pazar yelpazesini ve pazarlama teknik ve stratejilerini gözden geçirsinler. Bu güne değin 1-2 pazarın, özellikle de Rusya pazarının desteği ile ayakta duran işletmelerin vay haline. Zamanında o durumda olanları uyardık ‘tek operatör oteli olmayın, pişman olursunuz’ dedik. Amma velakin bizde herkes daha iyisini bilir ya. Nasıl olsa o anda musluktan akıyor. Yedik mi tapayı şimdi? Durun daha bu günler Rus pazarının iyi günleri bile olabilir. BDT de Ruslarla birlikte hareket ederse ne olacak halimiz?

Acil kendinize yeni pazarlar, yeni operatörler bulmamız gerek. Tabi komşunun pazarına fiyat kırıp da saldırmak ne sizin işinize yarar, ne de komşuyu batırır. İkinize de yar olmaz. O zaman yeni, yeni yepyeni pazarlar acilen ortaya çıkarılmalı. Bu da kiminle yapılacak? Tabi tur operatörleri ile. Tur operatörleri bu yıl eminim her zamankinden daha insaflı olacak, otellerin canını yakmamaya özen gösterecektir (dilek!).

Tur Operatörleri için uçağın tekerinin Türkiye’ye doğru kalktığı her şehir bir pazardır. Rusya’dan uzun süre kalkmayacağı belli. O zaman kalkan ülkelere bire-bir markaj şart.

Bir anlasak; devlet baba refah istiyorsa sağlam sektörleri olmalı. Çöken sektör işsizliği, geri dönen çekleri, ödenmeyen vergileri, dava dosyalarını, intihar eden iş adamlarını getirir. Ne zaman ki devlet baba bize, turizme destek olur, işte o zaman sivil havacılıkta, taşımacılıkta, tur operatörlüğü, acentecilikte, restorancılıkta, esnaflıkta, otelcilikte zincirin diğer halkaları ile birlikte çeliğine su verilir, güçlenir, kırılmaz ve kocaman bir zincir olur.

Korkarım ki, tüm söylenenler, dilekler ‘hoş bir sada’ olarak kalacak. Turizmin durumuna duyarlı olunsaydı 2015’de kafalar dönüp de bu sektör niye inim inim inliyor diye bakılırdı. Şimdi mi bakılacak? İnanmam. Bunları şu anki siyasi konjonktürde kimsenin dinleyeceğini, kulak vereceğini hiç sanmıyorum. Yine ne yaparsak kendi, kendimize savaşa, savaşa, tırnaklarımız ile kazıyarak biz yapacağız.

Dik durun, savaş daha yeni başlıyor…

Bu Makale 08.12.2015 - 13:43:41 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • feken 01.12.2015 - 08:16

    Bu istikrasızlık...

  • Turizm 01.12.2015 - 04:53

    Yeni Bakanımızın pozitif enerjisi ile daha şimdiden bu krize çok duyarlı yaklaşacağı kanaatindeyim ve karamsar olmaya değil çalışkan olmaya ihtiyacımız var. Beyanlarda ki destekler uygulamaya geçirilirse ve tabi bütün turizm de ki bireyler dikkatli,özenli ve verimli çok çalışırsak daha güzel yarınlar bizleri bekliyor.Stres testini ancak çok çalışan ve detayı atlamayan verimli olan turizmciler geçecektir.Saygılar

  • Turizmci 01.12.2015 - 04:48

    Kaçak apart sayısı ruhsatlı otellerle yarışıyor...önce bu yarayı kapatmak gerekir...bunuda devletin belediyesi Emniyet müdürlüğü turizm bakanlığı ve duayen turizmciler başarabilir...ruhsatsız oteller looking te cirit atıyor bunları önce bir durdurun kimse bunun farkında değilmi?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.