Dr. Serdar Baş

DEMOKRASİ, KURUMSALLAŞMA, LİDER VE TURİZM

Kurumsallaşma, aileden kuruma, kurumdan devlete sürdürülebilirlik, sağlıklı büyüme ve gelişim için gereklidir.

Demokrasi, tüm  üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını  şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir. (Vikipedi)

Kurumsallaşma ise basit bir tanımlama ile, faaliyetini prosodürlere bağlamaktır.          (Elif Paça Öztürk)

Diğer bir tanıma göre kurumsallaşma, insanın bireysel yaşamından, ailenin yaşamına, kurum ve kuruluşlara, toplumlara ve toplumlar arası ilişkilere kadar bütün sosyal süreçlerde, belirli kuralların egemen olmasıdır. (Dr. İbrahim Fındıkçı)

Bir başka ifadeyle, kurumsallaşma bir işletmenin faaliyetlerinin bireylerin varlığına bağlı olmadan sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için gerekli yapının kurulmasıdır.               ( Dr. Hakkı Eraslan)

Bu tanımlardan sonra birkaç tanım ve açıklama da lidere yönelik olarak vermek istiyorum.

Topluma yarar sağlayan değişimi yönetmek için, sorumluluğu; sezgi, zekâ ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye lider denir. (Vikipedi)

Lider; elindeki gücü  kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Gerektiğinde aldığı zor kararların ve sonuçlarının ardında durmasını bilir. (Vikipedi)

Lider, insanın başkalarından aldığı bilgilerle bilgili olabildiğini, ancak sadece kendi aklı ile akıllı olabildiğini bilir. Bu nedenle çevresine danışır ancak son kararı hep kendisi verir, şüphesiz tüm sorumluluğu alarak... (Vikipedi)

Temel yaklaşım olarak; çevresinde bulunan bireyleri hitabet gücü, sahip olduğu bilgi ve vizyonu ile etkileyip, sürükleyen bir yapıya sahiptir. İnsanları dinler ve anlamak için özel çaba sarf eder. Çevresindeki herkesin en iyi yanlarını geliştirmelerine olanak sağlayacak olumlu değişim ve sürekli öğrenme ortamları sağlar. Sahip olduğu güçlü sosyal değerler sayesinde çevresinde yarattığı “karizma” sahip olduğu örnek kişilik ve tutarlı davranışları, diğer insanlar için etkin bir rol modeli olmasına yol açar. (Vikipedi)

Yukarıda vermiş  olduğumuz tanımlar güçlü demokrasiye, başarılı kurumsallaşmaya (kurumsal yapı), başarılı lidere (doğru lider) ait tanımlardır.

Kurumsallaşma, aileden kuruma, kurumdan devlete sürdürülebilirlik, sağlıklı büyüme ve gelişim için gereklidir.

Kurumsallaşmayı  başaramayan işletmelerin üçüncü kuşağa varması oldukça güçtür. Doğru bir kurumsallaşma söz konusu değil ise organizasyonun dördüncü veya beşinci kuşağı görmesi hemen hemen imkansızlaşır.

Zaman zaman dışardan kurumsal gözüken ancak hantal, aşırı bürokratik yapılar ile karşılaşırız. Her şey öyle katı kurallara bağlanmıştır ki, organizasyon kararları yeterince hızlı ve doğru alamamaktadır.

Dışarıdan bakıldığında kurumsal olarak algılanan, bir çok aşırı bürokratik ve tutucu organizasyonlarda, yetkin olmadığı halde(gerekli alt yapıya sahip olmayan, modası geçmiş vs.) işin başında olanlar ve sadece onları mutlu etmek ile memur, istikballeri uğruna doğruları görmezden gelen, ifade etmeyen yöneticiler ile karşılaşırsınız.

Bu tip kurumların hantallığı ve diğer iştigal konularından sağladıkları karlılık nedeni ile  yukarıda bahsi geçen yöneticilerin ana yapıya verdiği zarar görülmez ve/ veya çoklukla görmezden gelinir.

Bunların çoğu ana iştigal konularının yanında yaşayan hobi müeseseleridir. Hobi müesesesi arkasında güçlü bir finansal yapı varsa herşeye rağmen yaşar gider, ama patron acıyı mutlaka his eder.

İşe sonradan başlayan demokrasi ve kurumsallaşma kültürünün egemen olduğu, doğru lidere sahip (patron gibi acı hiseden) işletmeler yürüyüp giderken, hobi müeseseleri de nerede yanlış yaptıklarını araştırıp dururlar.

Demokrasi ve kurumsallaşma kültürünün egemen olduğu, doğru liderler tarafından kurulan yapılarda, kurucu liderin sağlıklı kurumsallaşma başarısındaki payı inkar edilemez derecede büyüktür.

Elbette kurumsallaşma yukarıdan aşağıya başlamıştır, ancak kültür haline geldi ise bir süre sonra daireselleşir ve kurumsallaşmayı bütün organizasyon sürdürür.

Kurumsallaşmış yapılarda da lidere, hatta karizmatik lidere ihtiyaç vardır.

Kurumsallaşmış yapılar otomatik pilotu olan uçaklara benzerler, işin başıda olanın (lider) idareyi zaman zaman sisteme devretmesi mümkündür, ancak iniş, kalkış ve sıradışı durumları (sistemin devre dışı kaldığını) his etmek, gerekli önlemleri almak liderin işidir, yapının büyüklüğüne göre tecrübenin önemi de artar.

Yukarıda söz ettiklerimin tamamına turizm sektöründe sıkça rastlıyoruz, doğruların gerçekleşmesi için iyi liderlere ihtiyaç vardır.

Sektörümüzde iyi liderlerin her geçen gün artması dileği ile hoşçakalın...

Bu Makale 21.06.2010 - 10:01:41 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.