Mehmet Mülayim

Bugün bir otel açtık

Bu akşam duygularım çok yoğun. Çok mutluyum. Uzun süren çabalarımızın, sabrımızın ve çalışmalarımızın meyvelerini artık toplamaya başlayacağız. Bir oteli açmak dışarıdan ne kadar kolay gibi gözükse de aslında çok karmaşık, çok detaylı ve çok zevkli bir deneyim.

Benim için her otel bir sanat eseridir. Öyle olmalı, hep mükemmel kovalanmalı. Dünyanın yaşayan en eski oteli 1300 yıldan uzun süredir misafirlerine hizmet veren, kapılarını MS 705’de açmış Nishiyama Onsen Keiunkan. Dünyada 100 yaşı devirmiş otel sayısı ise tahminlerinizin çok üstünde. Her otelin açılışında bulunan yönetici ve ekip üyeleri o eserin bir parçasıdır. Kim bilir, belki kapılarını bu gün açtığımız otelimizde yüzlerce yıl yaşar.

Ne heyecandır, kapıdan ilk giren misafirlerin meraklı bakışları, onların beğenisine olan açlık ve beklenti. O ilk günde deneyimli otelcilerin bile kalpleri merak ve heyecanla deliler gibi çırpınır. Başardım mı? Başardık mı? Çabalarımıza değdi mi? Doğrularımız misafirlerinde doğrusu mu? Beklentileri aştık mı?

Bu gün pırıl, pırıl bir ekiple birlikte o büyük heyecanı yaşadık ve Radisson Blu Hotel, Kayseri’yi misafirlerimizin hizmetine açtık. Ve daha da heyecan vericisi ilk günümüzün akşamı 500 kişilik bir düğüne ev sahipliği yaptık. O güzel çifte verdiğimiz sözü layığı ile yerine getirmek için canla, başla çalıştık. Bizim ilk günümüz aynı zamanda bu genç çiftinde muhteşem bir düğünle taçlanan evliliklerinin ilk günü. Biz onlara, onlar bize şans ve bereket yağdırsın.

Yeni bir tesisin açılışında bulunmak sadece mesleki değil aynı zamanda bir yaşam tecrübesidir. Hele birde benim yaptığım gibi kaba inşaat aşamasında şantiye ekibine katıldıysanız bu deneyim mesleki ve kişilik anlamında size çok şey katar. Şüphesiz ki bu bir kazan-kazan durumudur. Yönetici olarak siz tüm yılların birikimini ve bilginizi şantiye ve mimari ekibe aktarırken, onlardan da gündelik yaşamınızda dahi kullanabileceğiniz değerli püf noktalarını alarak bilgi dağarcığınıza eklersiniz. Şantiye işine fazla daldıysanız, daha da ilerisi kendinizi ‘Yap-Sat’ inşaat yapmaya hazır hissedersiniz.

Mimar ve mühendisleri kimi zaman oluşabilecek operasyonel işleyiş hataları konusunda ikna etmekte zorluk yaşasanız da, keyifli ikna etme savaşlarını 75-80% kazanırsanız çok şanslısınız. Hedef her iki taraf içinde hep aynı, mükemmeli yakalamak. Teknik nedenlerden kaybedilen savaşlar ise misafirinize yansımayacak, personelinizin iş güvenliğini riske sokmayacak ve hedeflediğiniz hijyen standartlarını etkilemeyecek nitelikte ise, göz yummak zorunda kalırsınız. Savaşlar her zaman kazanılmaz.

Genel Müdür ilk çalışma arkadaşlarını seçmeye başladığında aslında kocaman bir ailenin bireylerini seçmeye başlamıştır. Birbiri içinde uyum sağlayacak karakter yapılarını ve deneyimleri bütçesine sığdırarak bulmak için yüzlerce özgeçmişi gözden geçirir, onlarca görüşme yapar. Yakalayacağı en mükemmel ekip o otelin başarısının püf noktasıdır. Uyumlu bir ekip oluşturursa sıcak, üretken ve iletişimi kuvvetli bir aile doğacak, çalışması zevkli ve yaşamlara mutluluk katan aile kurulacaktır. Evet, ben Kayseri’de bu aileyi galiba kurdum. Ne mutlu bana. Uzun yaşa Radisson Blu Hotel, Kayseri ailesi.

Tüm departman yöneticileri, ilk aile bireyleri aramıza katıldıktan sonraysa aile hızla büyümeye devam eder. Deneyimlisi, deneyimsizi, okullusu, alaylısı, şehirlisi, yilisi (Kayseri şivesi ile ‘yerlisi’), köylüsü onlarca kardeş ile aile büyür, büyür ve büyür. Abiler, ablalar, yönetici olanlar yeni kardeşlerine, ekip bireylerine hızla bilgilerini, deneyimlerini aktarır. Yine beklenmeyecek bir hızla işletmenin kuralları, kültürü oluşmaya başlar. Bu yeni taptaze birlikteliğe uyamayan, uymak istemeyen birkaç kişi yolda dökülür. Eh on parmağın onunda bir değil. Onlarında yolları açık olsun.

Otel kurmak dev bir ticari yatırımdır. Yatırımcılar biz profesyonellere ticari başarı için tesislerini emanet eder. Başarının sadece büyük paralar yatırılan dev tesislerde değil, insanlarda gizli olduğunu bilen mesleğine aşık bir otelci için o dev tesisler sadece bir para kazanma aracı değil, aynı zamanda mükemmel arayışının, yolculuğunun bir parçasıdır. Radisson Blu Hotel, Kayseri ailesi de bu mükemmel yolculuğunda. Mükemmel lezzetler, mükemmel ve içten gülüşler, mükemmel hizmet, yolculuğumuz mükemmele ulaşma arayışı.

Okuyucularımın önünde, üstün özveri ve çaba harcayarak başarıya koşan, kısacık zamanda ekip olan, aile olan tüm çalışma arkadaşlarımın önünde saygı ile eğliyorum. İyi ki varsınız.

Bu Makale 30.09.2014 - 20:35:13 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Mert Ustun 28.11.2014 - 12:29

    Hayırlı olsun. Sonsuz başarılar ve iyi şanslar dilerim. Yolumuz düştüğünde mutlaka ziyaret edeceğim bir otel olacaktır.

  • NİLGÜN DOMURCUKGÜL 11.09.2014 - 06:28

    Sn. Mülayim , iyi dileklerimle ... Kayseri de bundan 6 yıl öncesinde otel sayısı o kadar azdı ki Kayseri ye taşınma kararı aldığımda inanın zorlanmıştım .Şunu size belirtmeden geçemeyeceğim, ev sahibeliklerini üstleniğim YDA grup Koordinatörü Sn. Hüseyin Cahit Bey , Nilgün Hnm. eski stad ın alanına bir Avm binası , 2 Rezidans binası ve birde iş merkezi düşünüyoruz dediler ben o an kenilerine ısrarla ve inançla lütfen bir otel dedim çünkü Kayseri yi temsil yetisine sahip nitelikli ve çok amaçlı salonlara ve nitelikli bir Restaurant ta ihtiyaç var efenim konu iş merkezi değil de lütfen otel olarak adlandırılsın iyi bir marka ve iyi bir kuruma da teslim edilirse yıllarca Kayseriyi temsil eder ısrarımı belirttim Nilgün Hnm otel için alan küçük dediler efenim çok katlı olsun dedim ve olayın fikir Annesi olarak benim hayalimi siz sahipleniniz ve hayat verdiniz sizin heyecanınızı paylaşıyor ve size yürekten teşekkürlerimi sunuyorum . Sn. Mülayim sizi , emek , çaba ve birikimlerinizi takdir ediyor yolunuz ufkunuz açık başarılarınız daim olsun diyorum . Saygı ve selamlarımla ...

  • Hüseyin Tunçalp 10.09.2014 - 12:11

    Kaleminize sağlık Mehmet Bey, Hayırlı olsun inşallah...

  • Mustafa Çor 05.09.2014 - 06:04

    Seyahat enüstrisinin en önemli sacayaklarından birisi olan konaklama sektöründeki asıl başarının sadece güzel otel binalardan ibaret olmadığını ve bunun ortak hedeflere sahip uyumlu bir ekiple oluşacağını gayet güzel ifade etmişsiniz..Yeni otelinizin tüm paydaşlara ve ülkemiz turizm sektörüne hayırlı olmasını diler, ekibinizle birlikte başarınızın artarak devamını dilerim..Sevgi ve Saygılarımla..

  • Deniz Gürgöze 02.09.2014 - 06:11

    Sevgili Mehmet Mulayim, Gururlandım. Hayırlı uğurlu olsun. Umarım çok güzel tepkiler alır, daha fazla çalışma aşkı ile daha nice eserlere imza atarsınız....Başarılar dilerim...sevgiler

  • Anıl Çetinbaş 02.09.2014 - 12:41

    Yaşadığınızı tahmin ettiğim onca sıkıntılı süreçlere rağmen, işinize duyduğunuz aşkla hala otelinizi sanat eseri olarak görebiliyor olmanız çok güzel. Yaklaşımınız ve yönetim anlayışınız umuyorumki yeni otelinizi iyi noktalara getirecektir. Size ve şahsınız nezdinde emeği geçen tüm çalışanlarınıza hayırlı olmasını temenni ederim. Sevgiler, saygılar.

  • Volkan Merdan 02.09.2014 - 10:23

    Kıymetli Üstadım, başarılar dilerim.

  • Avni Aker Antalya 01.09.2014 - 11:48

    Sayın Mülayim, bir oteli temelden başlayarak oluşturmak her otelciye nasip olan bir durum değildir. Hele onu sanat eseri olarak görmek, çalışanları, yatırımcıyı ve mimar ve mühenisleri, inşaat ekiplerinin bir eser yarattığını yaşamak, görmek ve bunu yazılarınıza yansıtmak çok güzel. Bu Sizin ve çalışma arkadaşlarınızın Otelcilik Mesleğine duyduğunuz saygıyı gösteriyor. Sözü uzatmadan...Ülkemiz otelciliği sizlerin özverili çalışmalarıyla gelişecektir. Sizin sözlerinizle bitireyim. İyi ki varsınız...Sizleri kutluyorum.

  • İsmail Kuscu 01.09.2014 - 11:30

    Zor çok zor bir işi başardınız.Yureğinize ve elinize tebrikler.Çalışan ve her noktada ayrı ayrı emeği olan insanlara ayrı ayrı teşekkürler.Dilerim herşey gönlünüzce olur.Sonuçta Kayseri çok değerli bir eser kazandı...

  • Salih Özdemir 01.09.2014 - 03:52

    Hissedilen duygu ve heyecan yazıya çok güzel aktarılmış. Bu güzel eserin Kayseriye dolayısıyla Türkiye turizmine kazandırılmasında emeği olan adan zye herkese teşekkürler, başarılarınızın devamını dilerim

  • Hediye Çete 01.09.2014 - 03:08

    memleketime böyle güzel bir otelin açılması gurur verici...sizi de ayrıca bu güzel yazınız için tebrik ediyorum...Başarılar

  • NFE 01.09.2014 - 01:39

    Hayırlı uğurlu olsun, başarılar.

  • Nadya 01.09.2014 - 12:59

    Sevgili Mülayim, Yine öyle güzel anlatmışsınki, eklenecek bir şey bulamıyorum. O açılış ruhunu daha başka tanımlanamazdı. Böyle bir çok açılışta bulunduğum için böyle günlerde bir tek içimi burkan birşey vardır oda inşaat ekibi. Daha kimseler yokken yazı, kışı o muhteşem binaların hertürlü zorluğunu yaşayarak harika bir eser çıkarırlar ve onu birilerine emanet eder lobbyde bir bardak çay bile içmeden (hatta girmeleri yasakdır) çıkıverirler. İnşaat ekibine ellerine sağlık diyorum ancak şunu bilmeliler ki bu emaneti doğru ellere teslim ettiklerinden hiç şüphe yok. Yolunuz açık olsun. Harika ekibinizle başarılarınızın devamını dilerim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.