Serdar Karcılıoğlu

BOYD ve yeni bir proje

Uzun bir zamandır köşemden uzak kaldım, hiç yapmadığım bir şekilde son yazımın üzerinden epeyce bir zaman geçmesine rağmen yenisi gelemedi….

Şirketimizin Turizm Bakanlığı'ndaki bir konusu için önümüze çıkan bürokratik sorunun yarattığı ağır travma ve bürokrasinin ağır çarkları öyle buldozer olup ezmişler’ki benliğimi, yazmak için bir kaç hamle yapmama rağmen harap olmuş beyin hücrelerim geçit vermediler...
 
Hatta diğer komşular öyle güzel çalışmışlar ki beni köşeden de aşağıya düşürmüşler.
 
Her neyse,
 
BOYD'un uzun süredir üzerinde çalıştığı yine çok önemli bir projede sonuç aşamasına gelindi. 
 
Sorunları kovalamadan ortaya çıkan böylesine güzel ve olumlu bir projeyi paylaşmak istedim.
 
Biliyorsunuz özellikle Güney Ege'de otellerin çok büyük bir bölümü kış aylarında (yaklaşık altı ay) fiziki durumları ve bölgenin bir destinasyon özelliğinden uzak turizm alt yapısı nedeniyle kapılarını bir anlamda zorunlu olarak hizmete kapamaktalar.
 
Bu noktada ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan istihdam istatistik eğrilerinin sapma gösterdiğini ve binlerce turizmci gencin nereye gidecekleri hakkında hiçbir fikirleri olmadan sokağa terk edildiklerini biliyoruz.
 
Buna bağlı olarak, işten çıkarılan işsiz ordusu gençlerimiz bildiğimiz kadarıyla Türkiye İş Kurumu müdürlüklerine  müracaatla devletin işsizlik fonlarından faydalanmak üzere uzun kuyruklar oluşturmaktalar.

Kimi alabilmekte, kimi ise alamamakta...
 
Aynı zamanda, kış aylarında kapılarını kapatmak zorunda kalan turizm tesislerimiz takip eden yaz sezonunda büyük meşekatlerle yetiştirip tesislerinin düzenine alıştırdıkları bu elemanların yeni sezonda tekrar geri dönüşlerini sağlayamadıkları için her yıl süregelen bir yaz - boz ile karşı karşıya kalmaktalar.
 
Bu durum tesisler bazında 'sürdürülebilir ve kesintisiz kalite' olgusunu negatif yönde etkilemekte, daha önemlisi bu olumsuz yapının bileşkesi doğrudan Ü,ülkemiz turizminde hizmet kalitesinin çok önemli ölçüde aksamasına neden olmaktadır.
 
Tüm bu olumsuzluklar zincirinin kırılması amacıyla BOYD Yönetim Kurulu'ndaki üyelerin olağanüstü ilgi ve becerileri sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve İşkurumu Muğla İl Müdürlüğü ile birlikte önemli bir projeyi olgunlaştırdılar.
 
Proje kısaca şöyle;
 
Kışın kapılarını kapatmak zorunda kalan ve çalışanlarının çok büyük bir bölümünü göndermek zorunda kalan tesislerimize, 
 
"Arkadaş kapatma otelini, çıkartma çalışanlarını,
 
Biz altı aylık kış sezonu süresince sigortalarını yatıralım,
 
Günlük 20 TL cep harçlığı, branşlarında eğitim,  

'Konaklama sektöründe çalışanların %84,7'si eğitimsiz!'
 
Milli Eğitim Bakanlığ'ından onaylı sertifika verelim!" 

Turizm sektöründe çalışanlara sertifika zorunluluğu geliyor, eli kulağında.

"Hatta kış sezonu ve eğitim süresi boyunca tesisin elektriğini, suyunu,
 
Çocuklarımızın yeme içme masraflarının da bir bölümünü karşılayalım"
 
İşleyen demir ışıldar.
 
"Bu anlamda tesisiniz tüm kış ayları boyunca sıcak kalsın. Sanki açıkmış gibi; her gün, her an. 
 
Eğitim bitsin. Yeni sezon misafirleriniz içeriye girsin. Hem de aynı gün."
 
Zaten işletim prosedürleri paralelinde uygulanacak eğitim sistemi de bunu içeriyor.
 
"Eğitimleri tesislerinin bir çoğu yüksekokul mezunu olan tepe yöneticilerine ve departman müdürlerine verdirelim.
 
Böylece profesyonellerimiz tüm kış sezonu boyunca hem dinamik kalsınlar hem de eğitim sisteminin verdiği ekstra gelirden pay alsınlar."
 
Ayrıca belli’mi olur, belki bundan cesaret alan yatırımcılarımız bazı tadilatlarla tesislerini kış aylarında da açma alışkanlığı elde eder ve o çok konuşulan on iki ay turizm olgusunu yakalamaya çalışırlar.

İşte BOYD kısaca anlattığım, aslında mutfağında çok önemli bir beyin fırtınası ile oluşturulan, uzun zamandır üzerinde titizlikle çalışılan turizm sektörünün gerçeklerinin göz önüne alındığı, sakat doğuma müsaade etmeyecek önemli detayların ve bu projenin anayasası olacak uygulama prensiplerini oluşturdu, hazırladı, mutfağa sundu.
 
Aslında yukarıda çerçevesini çizdiğimiz projenin  şu anda yürürlükte olan İş Kurumu’nun ilgili mevzuatına uygunluğu bir çok detayda yok denecek kadar az.
 
Ancak kesinlikle abartmadan söylüyorum’ki Muğla İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne yeni atanan Sayın İlyas Sarıyerli tam bir 'atom karınca', 
 
Dün bir, bugün iki. Projeye öyle adapte oldu’ki, sormayın!
 
Devletin bir  koyup beş alacağını, aynı zamanda turizm sektörüne büyük bir ivme getireceğini öyle bir kavradı ki.  Mevzuat efendi vız gelir….
 
Zaten bu işin alt yapısı hazır Sayın Bakan Faruk Çelik ve Müsteşarımız Namık Ata’ya bu konu anlatıldı. Onlar da çok sıcak bakıyorlar, yani doku tuttu.
 
Artık İş Kurumu Muğla İl Müdürü İlyas Bey'in, yatağı yorganı Ankara'ya götürüp, ilgili değişiklikleri sağlayıp, pilot uygulama bölgesi Muğla/Bodrum’ da BOYD ve konaklama sektörümüzün de destekleri ile bu projenin  hayata geçirilmesinde büyük bir rol üstleneceğine adım gibi eminim.
 
Haydi tutun elimizden……
 

Bu Makale 20.04.2012 - 15:13:15 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Tamer Cansever 16.04.2012 - 12:21

    Sevgili Baskan Yilmadan bu mucadeleyi veren bir Dernegin Baskani olarak sana olan hayranligimi saklayamam Dernegimizin kurulusundan bu gune kadar tum gorev almis arkadaslarimla birlikte etrafinizda kenetlenmeye calistik Bu projelerinde baslangicini BOYD yaptiginda yine POYD basta olmak uzere herkes bu konuya sahip cikmaya basliyacak hatta biz urettik diyeceklerdir Tum bu calismalarin semeresini ilk bizim Bolgemizin almasi dilegiyle durmadan mucadeleye devam diyorum Saygilarimla

  • Haldun Sadık 11.04.2012 - 04:02

    Serdar Bey,ürettiğiniz fikir ve işlerle ne mutlu ki ışık oluyorsunuz.sektör ve devlet işbirliğinin böylesine somut projelerin uygulamaya konulması ile yatırımcısını,işletmecisini harekete geçirmesini diliyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.