Zekeriya Şen

Barka

Bir turizmci her zaman yeniliklere açık olmalı. Var olanı değil ama farklı olanı araştırmalı, her zaman derim gün doğmadan neler doğar.

Turizmde farklı eğilimler her zaman heyecan verir ve öncülük eder. Barka* ile seyahat de bunun yeni bir açılımı. Aslında uzun yıllardan beri var olan bir seyahat türü ama daha yavaş yavaş sahnede kendine yer ediniyor.

Cruise (gemi) seyahatlerinin çokluğu, fazlasıyla tüketilmesi, yıpranması ve turizmi sorumsuzca sömürmesi biraz olsun gezginlerin burun kıvırmasına neden oldu. Raylar üzerinde seyahat yani tren ile geziler böylece daha bir cazip hale gelmeye ve yönelimin biraz olsun eğilimini göğüslemeye başladı. Barka ile seyahat de bu yeni yönelmelerin bir uzantısı. Devasa gemi ve nehir firmaları arasından Barka ile seyahat özel niş ve butik havasıyla sıyrılıyor. Belki ilk başta dar cüsseli tekneler veya kömür tombazları olarak görünen Barka ifadesi insanların burun kıvırmasına neden olsa bile aslında bu tanım gerçeğe en yakın ve samimi olanı.

Piyasada var olan barkaların çoğu kariyerlerine kargo taşıyıcıları olarak başladı. Ama artık titizlikle lüks seyahat sağlamak üzere butik sandallara devşiriliyorlar. En fazla yirmi kişi taşıyan bu barkalar nehir gezilerine benzemekle birlikte bambaşka özel bir tecrübe sunuyor. Yavaş seyahati destekliyor, aheste aheste daracık nehir ve ırmaklarda yüzen bu barkalar, doyasıya bir tecrübeyi tüm doğallığıyla gezginlere sunuyor. Saatte en fazla 80 km hızla ilerleyen bu barkalar kırsal kanallarda altı günlük tamamıyla eşsiz bir tecrübe sunuyor. Koşuşturmadan, zamana karşı yarışmadan, bir yerde olma dayatmasından uzak, doya doya, sindire sindire, yavaş seyahat.



Barka nüfusu bisiklete binebilir, yürüyebilir ve hala sandallarına yetişebilirler. Lüks yüzen otelleri arkalarından yavaş yavaş seyir halinde gelirken doğayı, insanı ve kültürü yaşayabilirler.  Amaç tüm gezginleri, Burgonya, Midi, Alsace veya İtalya Veneto’su gibi Avrupa’nın nispeten bakir bölgelerinde yatan kültüre, yemeğe ve tarihe bandırmak.

Her gün seyir mi var, hayır. Seyir halinde olunmayan günler barka mürettebatından uzman rehber olan birisi tüm grubu bölgenin zenginliklerini keşfetmek üzere gezi düzenler. Belki o gün bir bağ evine, mağaraya gidilir veya bir manastıra veya yerel bir pazara. Pazardan taze malzeme birlikte satın alınıp akşam yemeği menüsü oluşturulur. Normalde otobüs seyahatlerinde uğrayamayacağınız ender güzergâhlarda hakkıyla geçirilen koşuşturma öksüzü süreler.

Böylesi zengin içerik ve planlanmamış içerik sunan ve yavaş seyahati destekleyen bir ürün, seyahat etmekten keyif alanların göz ardı edemeyecekleri bir olanak. Bu servisi sunan öyle çok fazla da firma yok. Bir elin parmağını geçmez. Aralarında bunu fazlasıyla lüks yapanlardan, orta halli yapanlara kadar uzanan bir yelpaze var. Her bütçeye uygun bir barka seyahati söz konusu. İşin güzel tarafı söz konusu barkalar çok büyük olmadıklarından dolayı aynı mavi turdaki guletler gibi özel olarak kapatılabilir. Eş, dost ve aile ile geçirilebilecek özel mi özel seyahatler. Veya tek bir kabin kiralayıp diğer gezginler ile samimi etkileşime girebileceğiniz özel bir tecrübe.

Son dönemlerin en deneysel ve aynı zamanda keyif verici turizm ürünlerinden biri.

(ba'rka) İtalyanca barca / Büyük sandal


Bu Makale 29.06.2018 - 14:07:55 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.