Melih Yetiş

Almanya Pazarı..

Almanya pazarı ile ilgili aşağıda ilginç verileri yeniden bir gözden geçirelim;

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürlüğü 2010 Turizm Raporuna göre Türkiye olarak en önemli turizm pazarımız olan Almanya pazarı ile ilgili aşağıda ilginç verileri yeniden bir gözden geçirelim;

Ülke Nüfusu: 82.2 milyon (2008)
Turizm Otoritesi: GNTB ( The German National Tourist Board)
Yurtdışına Yapılan Seyahat Sayısı: 48 milyon
Dış Turizm Gideri: 61,5 milyar Avro (2008)
Çıkış Yapan Turistlerin Tercih Ettikleri Destinasyonlar: 1.İspanya, Balear ve Kanarya Adaları, 2. İtalya, 3. Avusturya, 4.Türkiye

Ortalama Tatil Süresi: 10,8 gün
Hedef Kitle Yaş Grubu: 25-50 yaş grubu (%40), 50+ yaş grubu (%30), 14 -29 yaş grubu (%30)
Karar Alma Süresi: 6-12 ay
Rezervasyon Yaptırma Süresi: 3-6 ay ve son dakika
Tercih Ettikleri Rezervasyon Türü: Seyahat acentesi ve internet
Tercih Ettikleri Konaklama Türü: Tatil köyleri ve oteller

Seyahat Amaçları: Deniz-kum-güneş, eğlence, alışveriş, sağlık, iş.
Çıkış Yapan Turistin Tercih Ettiği Dönem: 1.İlkbahar 2.Yaz 3.Sonbahar 4.Kış

Ortalama Kişi Başı Harcama: 1.143 Avro

Türkiye’ye Gelen Turist Sayısı: 4.415.525  (2008)
Türkiye’ye Gelen Turist Sayısındaki Yüzdelik Değişim Oranı- 2008/2007: % 7,79
2009 Yılı İlk 6 Aylık Türkiye’ye Varışlar ve Değişim Oranı: 1.682.803 / % - 8,14
Ülkenin Türkiye Pazar Payı Sıralamasındaki Yeri (2008): % 16,77 ile 1. sırada
Paket Tur Sıralaması(2006):1.İspanya, 2.İtalya, 3.Türkiye, 4.Yunanistan, 5.K. Afrika ülkeleri
Türkiye’ye Operasyonu Bulunan Acente ve Tur Operatörü Sayısı: Sektörde 6 önemli tur operatörü ve yaklaşık 12.000 seyahat acentesi bulunmaktadır. Bunların %95’i Türkiye ürünlerini satmaktadır.
Türkiye’ye Gelen Turistlerin Tatillerini Geçirdikleri Destinasyonlara Göre Dağılımı: 1.Akdeniz, 2.Marmara (İstanbul), 3.Ege, 4.İç Anadolu (Kapadokya)
En Etkin Reklam Türü ve Dönemi: Yazılı ve görsel basın, açık hava, radyo, İnternet/ Ocak-Haziran, İlkbahar ve Yaz Dönemleri

Bu verilere baktığımızda Alman nüfusunun yarıdan fazlasının 48 milyon yurtdışı seyahate çıkış oranı, ortalama 10 günün üzerinde kalış süresi, paket turu verilerine göre İspanya ve İtalya’dan sonra Türkiye’nin üçüncü önemli tatil destinasyonu olması gerçeği, Almanya’nın...

Yüzde 16,77’lik bir Türkiye pazar payı ile birinci ülke olması önemi ve kişi başı ortalama 1.143 Euro harcama tutarı ile ülkemiz turizm endüstrisi ve ülke ekonomisine, istihdama katkısı anlamında ne kadar büyük önem arzetmekte olduğunu bir kez daha hatırlamamızda fayda var.

Özellikle 25 yaş ve 50+ yas üstü Türkiye’ye seyahat eden Alman vatandaşlarının oranına baktığımızda yaklaşık yüzde 70’lik bir oranla bu kesimi öncelikli olarak aile ve ikinci yaş kuşağı diyebileceğimiz orta yaş kesiminin oluşturmakta olduğunu görmekteyiz.

Önce Tunus hemen akabinde Mısır ve Libya’daki siyasi olaylar 2011 sezonunun turizm hareketlerine bu bağlamda direkt etki yapacak ve özellikle riski, macerayı değil, daha sağlam ve garantili tatil destinasyonları ve tatil organizasyonlarını tercih eden özellikle Alman misafirlerin tercihlerinde bu siyasi çalkantıların büyük önemi olacağı düşüncesindeyim.

Her ne kadar Avrupa Birliği ülkeleri Dışİşleri Bakanlığı’nın özellikle Mısır’a koymuş oldukları seyahat çekincelerini Mart ayı itibari ile geri çekmiş olsalar dahi başını özellikle Almanya’nın çektiği Batı Avrupa vatandaşlarının eğilimleri ve alışkanlıkları gereği riski göze almayıp Akdeniz havzasındaki Türkiye, Yunanistan ve İspanya destinasyonlarına yönelecekleri beklenebilir. Tabi ki son dakika satışlarını bekleyen belirli kesim Mısır otellerinin yüzde 40-50’lere varan fiyat indirimleri ve charter uçak şirketlerine yapılacak olan finansal destekler sonucu belirli bir oranda Mısır’a yönelebilecektir ama bu oranlar önceden tercihlerini yapmış olan Batı Avrupa vatandaşlarına göre azınlıkta kalacaktır.

Asil soru işareti Rusya ve etkisindeki ülkelerdeki tatilcilerin ve bu ülkelerdeki tur operatörlerinin Türkiye’deki uçak riskleri ve belirli dönemlerde kontenjan güçlükleri yaşamaları, akabinde Mısır’daki gelişmelere nasıl tepki verecekleri noktasındadır.

Bu pazarlar Nisan ve Mayıs ayları ile birlikte büyük indirimlerin beklendiği Mısır’a mı yöneleceklerdir yoksa Türkiye’deki uçak kapasitesitelerini planladığı şekilde yaşanabilmesi muhtemel kontenjan güçlüklerine rağmen Türkiye de devreye sokacaklar mıdır? Kısaca birkaç hafta da birçok dinamiklerin değişmekte olduğu turizm pazarında belirsizliklerin özellikle Rusya ve komsu ülkelerde söz konusu olacağını öngördüğüm 2011 sezonu su anda iyi bir görüntü ve beklenti veriyor gibi gözükse de son dakikada zorlukların ve karmaşanın yaşanabileceği bir sezona da gebe gibi durmaktadır.

Tüm bu verilerin ışığında Türkiye turizmine uzun vadede olumlu bakabilmemizin bir gerekçesi olarak da özellikle Tunus ve Mısır’da yaşanan siyasi ayaklanma ve çalkantılar sonrası ülkemizdeki siyasi ve ekonomik istikrarın sürdürülebilirliği ve global ekonomik krizlere rağmen ülke ekonomisinin dönemsel kırılmalar yaşamadan kendi iç dinamizmi ile ayakta kalabilmesi gibi olumlu faktörleri gösterebiliriz.

Tüm beklentilerin ve stratejilerin karşılandığı güzel bir 2011 sezonu yaşanması dileklerimle.


Bu Makale 25.04.2011 - 08:54:48 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yılgör Demirtaş 25.04.2011 - 11:09

    Melih bey TUI olarak almanyaya hakim bir operatör olduğunuz için size hak veriyorum. Akdeniz otelleri bu yıl aşırı stoplu durumda. Satılan bilinen otellerin dışına da taşılmaya başlandı. Rus operatörlerin bölgede tek yetkili ve garantili oda kapatmalarından dolayı dolulukların yükseldiği de bir gerçek. Ancak siz Almanyayı iyi tanıyan ben de rusyayı iyi tanıyan bir kişi olarak şunu söyleyebilirim. Ruslar mısır ve tunusu her ne kadar satışa açsa da ve operatörler uçakların yönünü çevirmeye çalışsa da Mısır zaten daha devrim olmadan rusyada satışları düşüktü. Nedeni de ilk başta kuş giribi, ardından köpek balığı krizi, ardından aşırı sıcaklr ve otellerin fiyat arttırması ve son olarak devrimin patlak vermesidir. Ruslar biraz çekingen bir millettir ve garantici bir millettir. Eğer bir yerde korku ve sorun kokuları alıyorlarsa her ne kadar fiyatlar ucuzlarsa ucuzlasın, sorun değil, tatil almadan durup bir düşüneceklerdir. Yünanistan hakeza ortada, ekonomik kriz ve olayları ve fazla herşey dahil otel alternatiflerinin olmaması ve otellerin eski olması. İspanyanın ekonmik krizinden ziyade uzak destinasyon oluşu, italyanın biraz şu sıralar öne çıkması ki bazı rus arkadaşlarım türkiyeye gelecek iken şu anda romadalar, tüm tatil ülkelerini değerlendirdiğinizde en yakın destinasyonları türkiyedir. Siz de biliyorsunuz ki çok önemli bir durum olmadıkça uçakların yönü değişmez; bomba ve devrim gibi. Tur operatörleri en çok destinasyon yakınlığı ve arz talebi değerlendirirler. Çünkü maliyet dengesinin en önemli noktası yol uzadıkça biliyorsunuz maliyet de artar. Benim görüşüm Mayıs ayında türkiye'ye ruslardan yoğun talep olacak. Bayram dönemleri ve her yıl mutlaka mayısın ilk 15 günü ve sonrası fiyatların da normal olması yoğunluk olur. Asıl sorun Temmuz başı ve ağustostur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.