Hikmet Atilla

Alman turizmci dostlarımız da tedirgin

2016’yı kaybettik. Alman turizmciler 2017'de ne olacak sorusuna cevap arıyorlar..

Doğrusu, 2016’ya yani krizin başladığı yıla kadar dostların Türkiye ile bu kadar yakın ilgileneceklerini düşünmemiştim. ''Ticarettir , Türkiye olmazsa bir başka ülke olur, onları satarlar, paralarını o şekilde de kazanabilirler'' diyordum. Yanıldım. Bir başka ülkeyi ya da ülkeleri  satıyorlar, buna rağmen Türkiye’yi kaybetmek istemiyorlar. Türkiye ile ilgili bütün toplantılar, ziyaretler, uğraşlar bu yüzden.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ BÜYÜK''

Hafta  başında Almanya'da Alman Seyahat Birliği (DRV) binasındayız. Üyesi olduğum yurtdışı komisyonunun toplantısı var. Periyodik olarak yılda iki defa bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Her toplantı gündeminde illaki Türkiye birinci maddedeki yerini koruyor. Korumasının sebebi sadece Almanlar tarafından Türkiye’nin kitle ve kültür turizmi açısından kabul görmesi değildir. Burada Türkiye'deki tesislerin ve turizm kalitesinin önemi çok büyüktür.

Tur operatörleri ve seyahat acenteleri yıllarca Türkiye'yi programlarına aldılar, Türkiye yi sattılar. Bilhassa seyahat acentelerinde çalışanlar defalarca Türkiye'ye geldiler, Türkiye yi ve tesislerini ziyaret ettiler. Dolayısıyla bildiği ve tanıdığı bir yeri satmaları kolaydır. Kaldı ki Türkiye'de konaklama tesislerinin fiyat ve kalite paritesi de birbirlerine çok uymaktadır. Ortalama kazancı ve çocuk sahibi olanların Türkiye'ye tatil için ödedikleri miktar ile bir başka ülkeye ödedikleri miktar arasında büyük farklar olabilmektedir. Bu tür fiyat farklılıkları ve diğer ülkelerdeki tesisleri fazla tanımamaları çalışanları sıkıntılı duruma düşürebilmektedir.

TÜRKİYE TERCİH EDİLİYOR

Tur operatörlerine gelince. Onlar da seneler boyunca Türkiye'ye yatırım yaptılar. Tabiri yerinde ise, Türkiye'deki modern ve lüks konaklama tesisleriyle turizmi daha iyi tanımaya başladılar. Bunlar  dünyanın en iyi tesisleri idi ve bu nedenle dünyaya örnek gösterdiler. Türkiye turizm kalitesini ihraç etmeye başladı. Türkiye'deki turizm otoriterleri her zaman her yerde örnek gösterildi. En modern tesislerde müşteriler sorunsuz tatil geçirdiler ve Türkiye'deki tesisler sayesinde Almanların tatil şikayetleri en alt seviye ye çekilmiş oldu. Bütün bu ve benzeri olumluluklar tur operatörlerini de Türkiye'ye bağımlı kıldı. Türkiye turizm açısından vazgeçilmez bir ülke oldu.
Fakat Almanya politik düşünüyor. Hatırlayalım, Yunanlar Merkel’i Hitler kıyafetiyle  gösterdikleri için bir ara Yunanistan’a sırtlarını döndüler. Bana göre Almanya'daki sorunlar seyahat acentelerini ve tur operatörlerini aşmıştır. Politikleşen kesimi ikna etme güçleri yok. Bunu yapacak olan yine Türkiye'deki turizm aktörleridir. 

Bu Makale 29.09.2016 - 15:26:24 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Sefa 21.12.2016 - 11:29

    Almanyaya gitmisken vural ogeride bulsaydiniz keske majesty hotel calisanlari magdur

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.