Ufuk Soğancı

2012 yılı sıkıntılı geçecek

Sıkıntılı bir sezonu tamamladık.


2012 yılı da Kalkan'dan Kuşadasına kadar olan bölgede çok sıkıntılı geçecek.

Genelde İngiltere pazarında çalışan tesislerin bu yıl işi zor.

Geçen yıl batan Goldtrail'den boşalan 130 bin uçak koltuğu, geçtiğimiz Ağustos'ta İngiliz Sivil Havacılık Otoritesi tarafından operasyonu durdurulan Holidays 4U'dan boşalan 120 bin uçak koltuğunu tamamlayacak bir firmanın olmaması, büyük tur operatorlerinin gelecek yıl 5 uçaklık bir volum azaltılmasını programlarına alması, bölgeye gelecek olan tatilcilerin sayısını 280-300 bin dolaylarında azalacağının göstergesidir. Bodrum ve Dalaman Havalimanlarına diger pazarlardan gelen milliyetlerdeki artışlar bu azalmanın yerini dolduramamıştır. Gelecek yılda da dolduramıyacaktır. İngiltere'den Türkiye'ye gelen tatilcilerdeki yüzde 20 gerilemeden en çok küçük tesisler etkilenmektedir. 

Bu tesislerin kısa vadede kendilerini yenileyemeyecekleri ve bölgenin hemen konsept değiştirmesinin mümkün olmayacağı da göz önüne alınırsa, yapılması gereken bölgelerinin tanıtım faaliyetini üstlenen birlik ve kuruluşların ve yerel yönetimlerin bir araya gelerek uçak konusunda bir çalışma yapmalarıdır. Uçak temini ile ilgili olarak yapılacak bir çalışma, örgütlenme, şirketleşme sadece İngiltere ile sınırlı olmayıp, yöreyi tercih etmeye başlayan diğer pazarlarda da ulaşımı kolaylaştırmak için faaliyetlerde bulunacaktır. Buradan sağlanan gelirler tanıtım ve aktif pazarlamada kullanılacatır.

Bölgelerdeki tanıtım faaliyetlerinde hep havayolu ile gelen milliyetler ve onların tur operatorleri konuşulmaktadır. Oysa bölgemize karayolu ile gelen ve sayıları tespit edilemeyen milliyetler vardır ve bunlar Ayvalık, Bergama, Kusadası, Bodrum, Marmaris'teki tesisleri kullanmaktadır. Sayıları azımsanmayacak kadar çoktur. Ya organize turlarla ya da kendi aracları ile gelirler ama otellerdeki konaklamalarını kendi ülkelerinden çıkmadan tur operatörlerinden ya da on line olarak internetten satın alırlar. Sırbistan, Hırvatistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya tatilcileri genelde karayolu ile gelirler. Yılda iki kez tatile çıkarlar.Otellerdeki extralarının az olduğu iddia edilse de yemeyi, içmeyi severler. Zaten en cok gelen Ingilizlerde de extralar azalmadı mı?

Bu değerlendirmeyi fuar ziyaretlerinin başlayacağı dönemin öncesi bölgelerini tanıtmaya çaba gösteren yerel birlik ve kuruluşlara mevcut durumu hatırlatmak için yaptım. Elbette hepsi kendi koşullarını her boyutta değerlendiriyorlar, programlar yapıyorlar, tesislerden yasal katkılar sağlamaya çalışıyorlar. Katkıda bulunmadan kendilerine muhalefet edenlerle, eleştirenlerle, icraatlarına karşılık kendilerini mahkemelere verenlerle uğraşıyorlar. 

Önerim; yapılan tanıtım faaliyetlerinin artık aktif pazarlamaya yönelik olması. Zaten kısıtlı olarak toplanan paralar sadece tanıtım değil, aktif pazarlama ile çoğaltılarak her pazardan daha çok pay alınmasına yönelinmesidir. Bunun da yöntemleri sorulursa ayrıntılı olarak açıklanabilir.


Bu Makale 22.01.2012 - 11:35:14 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.