Oğuz Kağan Altun

Zor destinasyon yoktur, pazarlanamayan işletme vardır

Gerek havaalanına olan uzaklık gerek bölgeden kaynaklı nedenlerden dolayı ‘zor destinasyon’ denilen bir çok tatil bölgesi ve konaklama işletmesi mevcut... Bu bölgelerde yapılan yatırımların birçoğu maalesef hüsranla sonuçlanmaktadır. Ancak böyle olmasının sebebi aslında ulaşım ve bölgeden değil, direk işletmenizin uygulamış olduğu pazarlama ve satış politikasından kaynaklanmaktadır.

Aşağıda sizlerle paylaştığım strateji ve planlamalar ile çok kısa sürede satışlarınıza ivme kazandırabilir hatta yeni bir turizm destinasyonu yaratabilirsiniz.

Konseptlerinizi iyi belirleyin.


Pazarlama öncesi beklemiş olduğunuz misafir portföylerinize göre konseptlerinizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Konsept değiştirmek otel ismi değiştirmek gibidir, yeniden başa dönmeyin. Konseptlerinizi ve hizmet standartlarınızı sabitleyin, mümkünse her yıl yenilikler ve artılar katın.

Tanıtım metninizde önce bölgeyi kullanın.

Otelinizi tanıtmadan önce bölgenizi iyi tanıtmanız gerekir. Tüm tarihi yerleri, görülmesi gereken turistik alanları öne çıkartmalısınız.  Mesela bölgenizde eğer organik tarım varsa yemeklerinizde organik sebzeler kullanmanız ve kullandığınızı belirtmeniz misafir gözünde çok büyük ilgi yaratacaktır.

Farkınızı gösterin.


Neden tercih edilmeliyim? Diğer işletmelerden farkım ne olmalı? sorularını sorun kendinize bulduğunuz cevapları uygulamaya ve tanıtıma yansıtın. Rakiplerinizi yakın takibe alın. Sizi tercih eden misafirlerinize vermiş olduğunuz kaliteli hizmet ve güler yüz bir hizmet işletmesinde farklılık değil olması gerekendir bunu unutmayın.

Satılabilir fiyat verin.


Yüksek fiyat verip daha sonra düşürmek yerine satılabilir fiyatlar verin. Erken rezervasyon ve indirim yüzdelerini yüksek tutup her zaman işin gel gel’i olarak kullanın.  Yapılan kontratların işlememesinin en büyük sebebi en başta satılabilir fiyatın verilmemesi ve özellikle iç pazarda indirim yüzdelerinin EB dönemi sonrası az görünmesinden kaynaklanmaktadır.

Ulaşımı zorlaştırmayın.

Yakıt masrafını düşünerek ulaşımı zaten zor olan bir oteli daha da ulaşılmaz hale getirmeyin. Önce servis saatlerinizi belirleyin sonra yıllık yakıt bütçenizi ortaya çıkartın bu rakamı da geceleme bütçenize bağlı olarak oluşturmuş olduğunuz kişi başı fiyatınıza ekleyin.

İç pazar müşterinizi uzaklarda aramayın.


Size en yakın illerdeki acentaları sık sık ziyaret edin. Turlar düzenlenmesine , sejour misafir satışlarına teşvik edin satışlar başlayana kadar gerekirse her gün arayın akılda kalın roll up ve broşürler verin.

En yakın komşu ülkelere gidin.

Eğer ülke sınırlarına yakın bir konumda yer alıyorsanız bunu değerlendirmeniz lazım. Ülkenin ekonomik durumu tüm milletin ekonomik sıkıntılar yaşadığı ve tatil talepleri olmayacağı anlamında gelmez. Tatilcilerin araç ile ulaşım yapabilme imkanları çerçevesinde komşu ülkelerdeki Acentaları ziyaret edip tesise davet ederek olumlu geçen inspection sonrası gerek oteliniz gerek bölgeniz için çok büyük bir operasyon başlatabilirsiniz.

Toplantı salonlarınızı değerlendirin.


Kamu kurumlarına ait toplantı ve seminerlerin nerede yapılacağı önceden belirlenir buna göre Acentalar fiyat araştırması yaparak bu kurumlara teklif sunarlar ancak bu toplantı ve seminerlerin sürekli Antalya veya Muğla bölgesinde yapılacağı anlamına gelmez. Yapacağınız başarılı bir tanıtım çalışması ve kurmuş olduğunuz beşeri ilişkiler gerek kamu kurumları gerek özel şirketlere sunulacak toplantı tekliflerinde yer almanızı sağlayabilir.

Satış danışmanlarına işletmenizi iyi tanıtın.

İç pazardaki acentaları ziyaret edip yetkililerden satış danışmanlarına 5 dk’lık bir tanıtım yapmak istediğinizi önceden bildirirseniz size uygun ortamı yaratacaklardır. Aynı zamanda sezon öncesi info gezilerine dahil olmanız diğer illerdeki satış temsilciliklerine de ulaşmanızı sağlayacaktır.

Satış destek primi verin.

Satışlara ivme kazandırmak için hem Acenta hemde kendi Satış personelinize belli tarih aralığında prim desteği verebilirsiniz.  Acentalara Free barter oda vererek sayfalarında öncelikli sıralama ve anasayfa’da yer alabilir en önemlisi satılması gereken oteller flip chartında yer bulabilirsiniz.

Dikkat çekin.


Uygulamış olduğunuz yeni satış stratejileri ve kampanyalar ile hem misafirlerin hem de Acentaların dikkatini çekebilirsiniz. Eğer çocuk dostu otelseniz Acentaların web sayfalarında bulunan bu kategorilerde de yer almanız satılma şansınızı arttıracaktır.

Organizasyon şirketleri ile işbirliği kurun.

Organizasyon şirketleri ile anlaşarak düğün, açılış , lansman vb bir çok etkinliğe ev sahipliği yapabilir kendinize yeni bir gelir kalemi yaratabilirsiniz.

Kurumsal konaklamaları kaçırmayın.

Bölgenizde bulunan şirketleri ziyaret ederek kurumsal konaklamaları için anlaşabilirsiniz. Aynı zamanda Kurumsal şirketlerin konaklamalarını yönlendiren Acentalara fiyat vererek sistemlerine dahil olabilirsiniz.

Günübirlik misafirler yanı başınızda unutmayın.


Günübirlik paketler oluşturabilirsiniz, bu paketleri dilerseniz özel üyelik kartları şeklinde uzun dönemlere yayabilirsiniz.  Mesela esnaf ve memur ailelerine özel indirimler vererek  günübirlik kullanımı hafta içine de yayabilirsiniz.

Online satış kanallarını aktif kullanın.


Online seyahat kanallarında var olmak size dünyanın kapılarını açacaktır ancak tercih edilmeniz tamamen sizin ne kadar doğru ve aktif kullandığınıza bağlıdır. Yaklaşık 10 saniyelik bir sürede dikkat çekmeniz şart, bunun içinde ilk 10 görsele ve otel bilgilerinize önem verin.

Sosyal medya üzerinden tanıtım yapın.


Eğer hizmet kalitenize güveniyorsanız sosyal medya mecralarını kullanabilirsiniz, onlara özel yapacağınız kampanya ve çekilişler ile takipçi sayınızı çok hızlı arttırabilir birkaç ayda binlerce müşteriye daha önemlisi sizin adınıza ücretsiz pazarlama yapan kişilere ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla,
Oğuz Kağan ALTUN



Bu Makale 09.06.2015 - 13:52:30 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet Özçelik 09.06.2015 - 10:06

    Çok faydalı ve güzel bir yazı olmuş sizin gibi vizyonları olan yöneticilerin sektörde olduğunu bilmek sevindirici . Tebrik ederim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.