Zeynep Nili Bozatlı Bakır

Yeni trend: Toplantı tasarlamak

Turizm dünyasının nabzı bu hafta Frankfurt’da gerçekleştirilen IMEX fuarında atıyor.

 
 Enerjisi yüksek, havada fikirlerin, kartvizitlerin ve tebessümlerin uçuştuğu bir ortam hayal etseniz yeridir ! IMEX’de bu yıl tüm destinasyonlardaki ortak trendinin farkındalık yaratmak için tum duygulara hitap ederek “toplantı satmak” yerine; “toplantı tasarlamak” olduğunu gözlemledim.

 
Ekonomik büyümenin çok büyük bir etkeni olan toplantı, teşvik, kongre ve sergi (MICE) turizminin bizim ülkemiz dahil, tüm ülke destinasyonlarında artan bir pay aldığını bu yıl da fuarda yükselen katılımcı sayısı ile görüyoruz. Unutmamalıyız ki, bir iş gezisi için destinasyona gelen iş insanının memnun kalması durumunda, tatil için ailesi ile birlikte mutlaka geri dönecektir. IMEX’in nabzını ve seminerlerde paylaşılan yeni trendleri bu hafta sizlerle paylaşacağım. MICE turizm’inin kıyısından köşesinden ilgisi olan herkes buyursun… 
 
Türkiye destinasyon pazarlaması bu fuarda az ve öz! Stand tasarımında herhangi bir orijinallik yine, yeni, yeniden yok. Diğer destinasyon standlarında orijinal ve düşünülmüş yaratıcı tasarımlar mevcut. Lakin, hoş bir sürpriz olarak, fuarın ana merdivenlerine konan “Istanbul Shopping Fest” temalı pazarlamayı kutlamadan geçemeyeceğim! Çok dikkat çekici ve mutlaka herkesin göreceği bir alan seçilmiş. 

 
Türkiye Destinasyonunun artık fuar standlarına sosyal medyayı kesinlikle dahil etmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyorum. Tüm fuarlarda twitter etiket’i yaratılarak; destinasyonun dijital ortamda konuşulması sağlanmalı. Sosyal medyada yapılan tüm faaliyetler çoğalarak dağılıyor ve büyük kitlelere ulaşıyor. Dolayısıyla, Türkiye destinasyon pazarlamasında sosyal medyanın gücüne inanmalıyız artık! 

MICE turizminde yeni trend; duygulara hitap etmek.  Karşınızdakine onu anladığınızı hissettirmek ve onun ihtiyaçlarına özel çözümler üreterek rakiplerin önüne geçmek çok mümkün. 
 
MICE satış görüşmeleri esnasında taleplerin dışına çıkıp karşınızdakinin hiç beklemediği nüanslarla onu şaşırtın : 
 
- Yerel gelenekler ile ilgili önerilerde bulunun.
- Formatınıza teklifi verdiğiniz ülkeye göre ufak uyarlamalar yapın. 
- Stratejik destinasyon analizi yaparken karşınızdakinin değerlendirmesini kolaylaştırmak için bölge, güvenlik vs. ile ilgili kısa bilgiler aktarın. 
- Dünya’da bu kadar güzel destinasyon varken, neden bizi seçmelisiniz sorusunun cevaplarını mutlaka sessizce cevaplayın.
- Türk misafirperverliğini yansıtın. 
- İşbirliği yaptığınız partnerleriniz ile ilgili kısa bilgiler sunun, güven sağlayacaktır. 
- Ürününüzün veya destinasyonun sadece onları ilgilendiren detaylarını aktarın – fazla bilgi itici olabiliyor. 
 
Unutmayalım ki, insan ilişkileri çok önemli ve MICE turizm’inde güven, kontratlarla değil, kontaklarla oluşuyor. 
 
Bir sonraki yazı: Toplantı tasarımının 10 ipucu



 
 

Bu Makale 22.05.2013 - 17:36:39 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turkey Tourism Destination 23.05.2013 - 02:03

    Sosyal medya desteği için lütfen: http:www.facebook.compagesTurkeyTourismDestination347539570808

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.