Zafer Cengiz

Kent turizmi zirvesi: Türk turizminde yeni bir fırsat!

Kasım ayı ortasında, haftaya İstanbul’da yapılacak olan ‘Şehir Turizmi Zirvesi’ ile Türk turizmciler bir şans daha yakalamış olacaklar. UNWTO tarafından global bir etkinlik olan bu toplantıda, Anadolu turizminin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıyan çağdaş yenilikçi teknikler ve uygulamalar gündeme alınarak işlenecek.

Global kapsamda turizmde kaydedilen gelişmeleri yakından takip ederek, ülkesel turizmi yorumlama ve makro planda katkı gayretlerini yıllardır sürdürmekteyiz. Bu kapsamda, planlama açısından hayati önem taşıyan 2023 Stratejisi ve özellikle de Turizm Konseyi örgütlenmesinin önemini her yönüyle vurgulamaya devam ediyoruz. 

Turizmin boyutları çok geniş olduğu için, sorunları da çok fazla ve karmaşık nitelikte olması doğal. Bu nedenle de, piyasa sorunlarının aşılması için özel ve sürekli nitelikte işbirliği ve örgütlü dayanışmaya ihtiyaç hayati olarak ortadadır. Ülkemizde çok zayıf olan ArGe paralelinde, dünya çapındaki yenilikler de izlenmeli ve yorumlanmalıdır. 

KENT TURİZMİ İLE ‘BÖLGESEL TURİZM’ KAVRAMLARI PARALELDİR  

Turizmde yeni kavramlar gelişmekte ve sosyal bilimler katkılarıyla pekiştirilerek piyasada randımanlı uygulama çabaları sürdürülmektedir. Türk turizminde ana dikkatler “sahillerde kitle turizmi” üzerine odaklandığı için, son yıllarda yükselen “kent turizmi” kavramından oldukça uzak kalınmıştır. Bunun telafisi, çok önemli boyuttadır. 

Zira, bu ihmaller sonucu oldukça yıpranmış olan İstanbul turizminin toparlanma gayretine girdiği şu dönemde, yenilikçi yöntemler olarak işlerin doğru şekilde yürütülmesi kritikleşmiştir. Bunun paralelinde, 2000’den itibaren şehir merkezine gelemeyen turistleri bir türlü çözemeyen Antalya başkentimizde bile, ev ödevleri yapılmalıdır. 

Ana fikir aslında çok basittir; Turistik yörelerde gelişen piyasayı randımanlı olarak yönetmek üzere özel bir imece yapısı oluşturulması ve sivil toplum cinsinden kimlik ve süreklilik kazandırılması ile, DMO olarak literatüre girmiş olan ‘bölge turizm örgütü’ oluşmaktadır. Bunun şehir ölçeğindeki uygulaması ise, “kent turizmi” kavramıdır. 

DMO KAVRAMI İLE ‘TURİZM KONSEYİ’ UYGULAMASI AYNI KALIPTADIR  

Dünya Turizm Örgütü tarafından son on yıldır şiddetle tavsiye edilen DMO paralelinde, 2023 Stratejisi içinde öngörülmüş olan “Turizm Konseyi” uygulaması, çağdaş bir yerel turizm örgütü modelidir. Kent ve/veya bölgesel olarak yerel turizmin el birliği ile etkin bir şekilde yönetilerek, verimlilik ve etkinlik kazanılması amaçlanmaktadır. 

Türk turizminde Bakanlık “moderatör” olduğuna göre, yerel gelişimin liderliğinin ve/veya koordinasyonunun kimce ve nasıl yapacağına (?) ilişkin belirsizliğin Konsey Modeli ile giderilmesi, çok kritik ve eksik bir eylemdir; 

- Dünya Turizm Örgütü, 2005 yılında İstanbul’da da yaptığı etkinliklerle, yeni kavramı tüm dünyada anlatmıştır... 

- Bu tür çabalar sonucu 2023 Stratejisinde yer almış olan Konsey Modeli, ne yazıktır ki uygulanamamıştır...

- Bugün tüm dünyada yaygın uygulamaları olan DMO çalışmalarında, Türkiye’nin tek bir faal kuruluşu yoktur...; 

…Son kesitte, piyasa tarafından da idrak edilerek uygulama talebinin oluşması beklenen konseylerin, her turizm il ve ilçe merkezlerinde hızla faaliyete geçip, gelişen Anadolu turizmini sağlıklı olarak yönetmesi beklenmektedir...! . 
 
İSTANBUL ‘KENT TURİZMİ ZİRVESİ’ İLE; BU KAVRAMLAR PEKİŞMELİDİR

Şimdi olması gereken; Hem aktif turizmcilerin dikey sektörel organizasyonu yerel platformda çözümleyecek olan ‘Konseyler’e tam katılımla destek vermeleri, hem de bugüne dek devre dışı kalmış olan belediyeler ve yerel sivil toplum kurumlarının katılımı sağlanmalıdır...! Tüm yerel paydaşların örnek bir demokratik STK oluşturması ve el birliği ile (imece usulü) yıllardır özlenen kamu-özel kesim koordinasyonunun gerçekleşmesi gündemdedir

Soru: Türk Turizminde, örgütlenme etkinliğinde tıkanmış olan ülkesel mekanizma çarkları çalışabilecek midir?; 

- Yıllardır herkes turizmde sözel destekle eleştirilerini sergilemekte, ama ortak çözümlere geçilememektedir... 

- Her yörenin koşul ve özelliklerine göre hareket eden yerel paydaşların uzlaştığı çözüm ve projeler üretilebilir...

- Tüm Anadolu yörelerinde paralel olarak devreye sokulacak bölge-kent konseyleri benimsenerek uygulanabilir...

…Bu güne kadar yitirilen zaman ve çabaların milyar$’lık eksi bilançoları sineye çekilerek, durum kurtarılmalıdır! 

SONUÇ: Turizmin sağlıklı yönetiminde çağdaş bir dönüm noktası olan ‘Konsey Modeli’ hızla uygulanmalıdır..:!!! 

 
 
 

Bu Makale 10.12.2012 - 14:09:13 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Zekeriya Can 05.11.2012 - 11:49

    Altına herkesin imza atabileceği bir yazı. Teşekkürler Zafer Bey..

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.