Berkun Meral

Bilgisayarcı çocuk

90’lı senelerin sonu. Acenteciliğin artık teknoloji ile tanıştığı, acentelerin web sayfası nedir öğrendiği yıllar. Fuarlar için kapı kapı matbaa dolaşılıyor , en uygun fiyat aranıyor, baskı telaşı derken fuara 1 gün kala işler yetiştirilmeye çalışılıyor. Bazıları da yetişemiyor…
 
Acentelerde çalıştığım yıllarda, bilgi işlem personeli olarak bu paniği ve telaşı çok net bir şekilde yaşayanlardan biriyim. Genelde yetişmeyen işler bizim başımıza kalır, yaptığımız çalışmanın onayını alabilmek için günlerce neden beklediğimiz konusuna da bir anlam veremezdik. Ucuz ama kaliteli bir iş olsun mantığı ile hareket eden yöneticiler sebebi ile de çok canımız yanmıştır. Kaldı ki, baskı maliyetlerinin çok yüksek olduğu katalog işlemlerinde, hızlı ve panikle yazılan yazılarda yapılan en ufak bir yanlışlık, ufak bir işletmenin yıllık kazancı kadar maliyeti olan katalogların çöpe gitmesine bile sebep olabiliyordu. 

2000’li yıllara girildiğinde ise, fuar için katalog telaşına düşen acenteler artık en iyi web sayfasını yaptırma telaşına da düşmüş, personel için yük 2 katına çıkmıştı. Fuarlardan önce yüzüne bile bakılmayan sayfalar, fuarlara 1-2 gün kala panikle revize edilmeye çalışılıyor, fazla mesailer koşturmacalar derken olan yine bilgi işlem personeline oluyordu. Artık hem katalogla, hem web sayfası ile hem de işletme içerisindeki teknoloji yönetimi ile uğraşmak zorundalardı. Zaten adı çıkmıştı bir kere bilgisayarcı çocuğa. 

2000’li yıllardı bilgisayarcı çocukların doğuşu. O zamanlar sertifika veren kurslarında para kazandığı yıllardı. Sertifikasını alan bilgisayarcı çocuk oluyor, asgari ücret bile olsa bilgisayar sökebileceği herhangi bir yerde çalışmak istiyordu. 

Yıllar geçti, sektörde kendini geliştiren personel artık müdür mertebesine erişti. Bilgi işlem müdürü, koordinatörü, şefi derken bir çok ünvana sahip oldu. Sektörün teknolojiye doğru kayması sebebi ile önemleri arttı, fakat kendilerini göstermelerine de pek izin verilmedi. Diğer departman müdürleri hep kıskandı onları. Bütün gün bilgisayar başındalar çünkü. Word açıp Excel açıp 2 tık tık yapıyorlar, bilgisayarlar bozulduğunda da tamir edip deli gibi para kazanıyorlardı sözde. Satış departmanına daha çok önem veren işletme yöneticisi, bilgi işlemden herhangi bir satış gelme potansiyeli olmadığı için bu departmana çokta önem göstermedi. Halbuki bilemedi, bilgisayarcı çocuğun satış potansiyelinin en az satış departmanı kadar yüksek olduğunu.

Bilgi işlem departmanı denildiğinde, akla hemen bilgisayar tamiri gelmesinin sebebi tamamen yönetici tutumlarıdır. Ancak, bir çok acentenin, otelin, mağazanın ve hatta bakkalın bile online pazarlama aktivitesinde yer alıyor olması, fuarlarda katalogların çöpe gidiyor olması, fuarlarda standınızı ziyaret eden potansiyel müşteriler ile  satışlarınızın doğru orantılı olmaması sektörün artık tamamen teknolojiye doğru kaydığını, insanları artık teknoloji ile etkilemeniz gerektiğini gösteriyor. Bütün bunlarda bilgisayarcı çocuğun işi…

Otel mimarileri bir yana, otellerin içerisindeki teknoloji artık sizler için büyük bir reklam kaynağı. Teknoloji sektörünü yakından takip eden bilgi işlem personeli, satış departmanı veya pazarlama departmanı ile birlikte çalışması iş birliği yapması gerekiyor. Burada ki organizasyonun alt yapısını hazırlamakta yöneticilere düşüyor. 

Bilgi işlem personelinizi dinleyin, projelerine kulak verin. Proje üretmeyen personel için bütün bunları söylemek tabii ki yanlış. Bu tip personeller yapısı gereği zaten zamanla diğerlerinden ayrılacaktır.  Bilgi işlem departmanını bilgisayar tamirinden öte, satış ve pazarlama departmanları ile koordineli çalışacak bir departman haline getirmek, reklam aktivitelerinde basılı medya yerine teknolojiyi kullanarak birlikte hareket etmek her zaman fayda sağlayacaktır. 

Buradan bilgi işlem personellerine de ufak bir proje önerim var. Basılı yaptığınız katalogları ve dergileri dijital ortama taşıyın. iTunes veya bu tarz e-dergi portallarında yayınlanmasını sağlayın. Maliyeti düşürmekle birlikte, çok daha fazla kişiye ulaşacaksınız. Yöneticimi ikna edemem diyorsanız, bence böyle bir opsiyonu düşünmeyin. Doğru şekilde, güzel bir anlatımla, maliyeti düşürecek ve reklam potansiyeli yüksek her türlü konuya yöneticilerin açık olabileceği kanısındayım. 

Özetle, bilgi işlem departmanı birkaç işletme hariç çok fazla önemsenen bir departman olarak görülmüyor. Bence bu konuda geç kalınmadan bazı revizelere gidilip, bilgi işlem departmanını teknolojik pazarlama ile ilgili tüm fonksiyonlarda kullanmak, tüm departmanlarla koordineli bir şekilde çalışarak maliyetin azaltılması konusunda fikir danışılcak bir departman haline getirmek gerekiyor. Çünkü, belki yöneticiler farkında değildir ama, bir işletmede maliyetleri kısabileceğiniz konusunda fikir verebilecek en ciddi departmanlardan biride bilgi işlemdir. Bu cümlem, 2 bilgisayar az alalım, şu personelin bilgisayara ihtiyacı yok tarzında sonuca varılacak bir ifade olarak algılanmasın. Biraz önce verdiğim örnek gibi reklamcılıkta basılı reklamda kataloğa verilen para yerine sosyal medya aktivitesi, müşterilere bir mobil uygulama, lobiye bir kiosk, ücretli internet tarzında düşük maliyetli ve kazanç sağlayabilecek önerileri detayları ile alabileceğiniz departman bilgi işlem departmanıdır. 
Artık bilgisayarlar yerine, tabletler, telefonlar var. Bilgisayarcı çocuk yerinede Bilgi işlem personeli daha uygun olur…

Tüm bilişim çalışanlarının ve tüm emekçilerimizin bayramı kutlu olsun….
 

Bu Makale 13.05.2014 - 11:44:35 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • bilgisayarcı diye çağırılan cocuk 11.05.2014 - 12:09

    bahsettiğiniz gibi sektördeki bilgisayarcı cocuklardanım, malesef durum böyle... bilgi işlem sorumlusu diye adlandırılan ve akşama kadar ne iş yapıyon ki, oturuyon bilgisayar başında , zamda neymiş v.s v.s v.s karpuzcunun otel sahibi olup, bu adam ne iş yapıyor, niye para veriyoruz bu adama dediği çocuklarız... taki Allahın karpuzcusuna ( 35 otel sahibi ) tüm fişleri çekip, eline telefonu verene kadar, hala ne iş yaptığımı bilmiyordu...Yazınız için çok tşk ederim, yıllarca mücadele ettim, birinin kalkıp bunu dile getirmesi çok mutlu etti, Saygı ve Sevgi ile Selamlıyorum.

  • A.OZAN AKÇAP 07.05.2014 - 02:31

    Tebrikler kanayan yaraya bir merhem olur inşallah.

  • Ahmet Heman 03.05.2014 - 11:19

    Bilgisayarcı çocuk olmaktan öteye geçecek adımların atılması konusunda bilişim çalışanlarına önemli işler düşmektedir. Teknoloji yönetimi fonksiyonunun ötesine taşıyacak projeler üretmeli, projeleri ilk sunduğunuzda gelecek yetersiz bütçe v.b. reddetmelerle karşı hazırlıklı olunmalıdır. Her reddediş bize, projeyi bir sonraki sene bütçesine aldırmak için fırsat yaratmaktadır. İnandığınız projelerin peşini bırakmayın. Farklı konular hakkında konuşmadıkça diğer departmanlar ve en önemlisi yöneticiler gözündeki teknoloji yönetimi işlevinin dışına çıkılması keniliğinden olmayacaktır. Sosyal medyanın sunduğu yenilikleri bilişimciler gözden kaçırmamalıdır. Sosyal medya ortamının mevcut teknoloji çözümü ile uyumunu sağlayacak yegane departman bilgi işlem departmanıdır. Yoksa iş sadece pazarlama işi değildir. Farklı bakış açıları yakalamak ve diğer departmanlara anlatmak ancak bilgi işlemin kotarabileceği bir iştir. Farklı bir bakış açısını gösterdiğin için teşekkürler Berkun, selamlar.

  • Ayhan 03.05.2014 - 10:24

    çok güzel ve cesaret isteyen bir yazı olmuş.sonunda bizide gören oldu.teknoloji ile büyüyen turizmin arkasında bilgi işlem elemanları var ama takan yok.yöneticilerin sıklıkla takip ettiği bir ortamda bu yazı çok yerinde olmuş.çok teşekkür ederim keni adıma.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.