Zafer Cengiz

2023 Turizm Stratejisi Eylem Planı Neler Getirdi?

Türkiye'nin hızla serpilen ve gelişen turizmine eski elbiseleri artık çok dar geliyor. Son 10 yıldır artık iyice belirginleşen bu duruma çare üretmek üzere de, 2005-2007 yıllarında çok geniş bir çalışma yapıldı. Bu kapsamlı eylem sonucunda da, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi belgesi oluşturuldu.

Uzun erimli bir hedef olan 2023 döneminin "ilk etabı" olan 2007-2012 yıllarını kapsayan 6 yıl içinde, öngörülen hedeflere ulaşmak üzere "Neler? - Ne Zaman? - Nasıl? Yapılacak?" Soruları detaylı bir şekilde cevaplandı.

Söz konusu "TURİZM EYLEM PLANI" paketlenerek ve DPT-Yüksek Planlama Kurulu onayından da geçirilerek 02.03.2007 tarihli ve 26450 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.



2023 Turizm Eylem Planı İçeriği:

16 Bölümden oluşan Eylem Planının ilk 3 başlığını Planlama-Yatırım-Örgütlenme oluşturuyor. Bu başlıklarda uygulanacak temel prensipler net bir şekilde sergilenerek, özellikle ilk kez "yeni kurumsal yapı oluşturulması için yasal düzenlemeler" ayrıntılı olarak programlanıyor. Turizmde ilk kez bu detayda belirlenen örgütlenme eylemleri, niyetlenilen işlerin nasıl yapılacağını açıkça belirlemiştir.

Örn.: ÖRGÜTLENME Başlığı altındaki 10. ve 11. kalemleri aynen aktaralım ve içeriklerini görelim:

10) Yeni Kurumsal Yapının Oluşumu İçin Yasal Düzenlemelerin Gerçekleştirilmesi: Turizm Konseyleri Yasası ve Konseylerin Kurulması; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak ulusal, il ve noktasal düzeyde Konseylerin kurulmasına yönelik gerekli yasal düzenleme yapılacaktır. Başlangıç 2007 & Süre: 2 yıl. (2009'da devreye sokulacak!)

11) Turizm Sektörünün Gelişiminde Kültür ve Turizm Bakanlığının Yeni Rolü: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Yeniden Organizasyonu; * Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Teşkilat şemasında değişiklik yapılarak yeni birimlerin kurulmasına yönelik gerekli düzenlemeler gerçekleştirilecektir: * Turizm standartlarının geliştirileceği, işletmelerin uyması gereken uygulamaların belirleneceği Ulusal Turizm Belgeleme (Accreditation) Birimi, * İç turizme yönelik her türlü araştırma, değerlendirme ve politika oluşturma konularında çalışmalar yapacak İç Turizm Araştırma ve Yönlendirme Birimi, * Sektördeki değişimleri takip ederek, yaygın ve örgün turizm eğitim politikalarının ana hatları, içeriği ve stratejilerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılacağı Turizm Eğitimini Yönlendirme Birimi, * Sektörle ilgili istatistik, alan araştırmaları ve ölçümleri bünyesinde toplama, işleme ve değerlendirme konularında çalışmalar yapacak Ulusal Turizm Veri Bankası Birimi; kurulacaktır. Başlangıç 2007 & Süre: 2 yıl. (2009'da devreye sokulacak!)

Buna ilaveten 4.-11. bölümler; İç Turizm, Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge), Ulaşım ve Altyapı, Tanıtım ve Pazarlama, Eğitim, Hizmet Kalitesi, Kentsel Markalaşma, Turizmin Çeşitlendirilmesi, Mevcut Alanların İyileştirilmesi ana başlıkları da, 9 bölümde 12.-110. numaralı 99 adet ayrıntılı Eylem Maddelerini kapsamaktadır. Son olarak da; Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Gelişim Koridorları, Eko-Turizm Bölgeleri, Turizm Kentleri ismi ile 4 bölüm altında 62 adet Eylem Planı ayrıntısı yer almaktadır.

Genel Durum Değerlendirmesi:

Toplam olarak 172 adet Eylem başlığı ile, günümüzden 40 ay (1.330 gün) önce Devletçe saptanan ve resmi olarak yürürlüğe girmiş olan bu kapsamlı TURİZM EYLEM STRATEJİSİ paketi, ciddi sıkıntılar içinde büyümeye çalışan turizm endüstrisinin gerçek anlamda 'ilaçlar reçetesi'dir. Halen günümüzde her fırsatta gündeme gelen tüm piyasa dertlerine derman olacak çok çeşitli çareler içermektedir.

Bu bakımdan, genel yorum olarak "40 yıldır çeşitli sorunlarıyla hastalıklı olarak büyümeye mahkum kalmış olan Turizm, tam anlamıyla Devletin 'üvey evladı' konumundadır" diyoruz. Peki bu evladımız artık rüştünü fazlasıyla ispat ederek, global çapta ulusal iftiharımız olan şampiyonluklar ve daha da önemlisi, milli ekonomiye çuvallarla dövizler sağlamıyor mu? Bunda tereddüde yer var mı?

Ciddi gecikmeler içinde de olsa, turizmin önünün açılması ve çok daha verimli bir endüstri olarak sağlıklı gelişmesi için üç buçuk yıl öncesinde ciddi bir açılıma girilmiştir. Devlet tarafından bizzat atılan bu adım, gerçek anlamda bir teşhis-tedavi atılımı niteliğindedir. Ancak, içine girilen bu süreç neden sekteye uğramıştır? Şampiyonumuzun sağlığını ve performansını desteklememek için bilinmeyen bir engel ve/veya özel bir neden mi vardır? Artık bu ciddi sorulara ciddi cevaplar aranmalıdır!

Zira turizmde gelinen kesitte, sıra dışı sosyo-ekonomik ulusal yararlar ve bilinenlerin/algılananların çok ötelerinde gelir avantajları söz konusudur. Bunları ipotek altına almakta bu denli başarılı olan iç/dış mihraklar kimlerdir? Teşhis-Tedavi süreci artık işletilmeli ve bu düğümler acilen çözülmelidir.


Bu Makale 11.09.2010 - 22:11:01 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 08.09.2010 - 12:21

    Ne güzel belirtmişsiniz Sn. Yılgör Demirtaş- Turizmde DIŞ ETKENLER bizi rahat bırakmıyor & HUZUR vermiyor... BEN bu güçleri- REKABET ORTAMI olarak algılıyorum & Bunun da bir TİCARET SAVAŞI olduğu- Daha da kızışacağı bir GERÇEK...! Turizm POLİTİKA'sı ise- Burada sadece KALKAN görevi yapacak bir ARAÇ'tır... Bu duruma TEŞHİS koyarak 5 yıl öncesi yoğun gayretlerle İNŞA edilen 2023 STRATEJİSİ (Savunma-Taktik-Gelişme EYLEM'leri paketi) NEREDE...? Yastık altında saklamak ve Giderek GÜÇ KAYBEDEN Turizm Ordumuzdan esirgenmek için mi hazırlandı bu Kalkan...? Karın doyurmayan GÖSTERMELİK BAŞARILAR ile yetinilecek midir...? PİYASADA KİM HAYATINDAN MEMNUN & YARINA ÜMİTLE BAKIYOR...? Biz- Sadece bu ÇELİŞKİLİ Durumları sorgulayarak- AKTİF Gündeme getirme gayretindeyiz...! Bu EKONOMİ SAVAŞI- Bu Koşullarda & Daha fazla KAN Kaybetmeden- Dediğiniz gibi: "İNŞALLAH" KAZANILIR... Aksi halde KAYBEDİLECEK çok şeyler vardır & Başımıza gelmek üzere- Kapıda beklemektedir...! Turizmde GERÇEK PAYDAŞLAR- İŞLERİNE SAHİP çıkmalıdır...!!! Henüz bir SUÇLU arayışımız yoktur- Sorunlara TEŞHİS-TEDAVİ gerektiğini & Gereksiz/Tutarsız bir şekilde ZAMAN/KAN Kaybedildiğini- Bu HAYATİ KONUDA DUYARLI OLUNMASINI Tavsiye ediyoruz sadece... Teşekkürler...

  • Yılgör Demirtaş 07.09.2010 - 02:32

    Size katıldığım yönler çok Zafer bey ama unuttuğumuz bazı konular var malesef. Turizm tek taraflı bir ülkenin verebileceği karar ya da politika değil malesef, ülkeye gelecek olan ülkelerin oluşturacağı politikalar da gerekli ve yıllardır da türkiye ile nasıl uğraşıldığını biliyoruz. Devletin bazen elinde olmayan şeyler var ama bazı keskin kararların işe yaradığını da görmek mümkün. Bazen de ben de devleti çok sert eleştirebiliyorum ancak yiğidin hakkını yememeli derim. AKP geldiğinden beri de türk turizmi hızlı bir şekilde yatırımsal boyutta ve pax sayısı olarak arttı. Güçlenmeye başladı. Daha önce başka ellerde olan turizm şimdi farklı otelcilik gruplarının oluşmasıyla ve de akıllı bazı patronların güçlendirilmesiyle de dengeye oturdu. İstanbulda ve antalyada bilinçli bir turizm oluştu, gerçi hala bilinçsizlikler var ama zamanla inşallah daha iyi seviyeye gelir.

  • Zafer Cengiz 06.09.2010 - 08:42

    Sn. Serdar Sağlam'a DETAYLI ve ÇOK YERİNDE olan SORGULAMALI GÖRÜŞLERİ konusunda NET YANITLAR vermek ihtiyacını hissediyorum... Tüm bu soruların 40 yıllık turizm geçmişimiz için GEÇERLİ olduğunu ve bu günlere HASBELKADER gelindiğini İDRAK ETMEMİZ gerekiyor... Bunun ÇARESİ ise- Öncelikle PLANLAMA & ÖRGÜTLENME kavramları içindeki detaylı ÇÖZÜM'lerde yattığı bir gerçektir... İŞTE: 2023 Stratejisi bu ALANA- YÖNTEM olarak atılan İLK ve TEK adım olarak ÜÇBUÇUK yıldır piyasamızın İLGİ'sini beklemektedir... Elbette arkasından buna bağlı olarak yapılacak çok iş & Alınacak çok yol var... FAKAT çizilen YASAL ÇERÇEVE bile gündemde tutunamıyor ise- Gerçekten ÜMİTSİZ BİR TABLO gerçeği ile karşı karşıyayız... Serdar Bey'e 2023 Stratejisinin 172 kalemlik reçete başlıklarına bir GÖZ atmasını & Henüz bu kadar karamsar olmamasını & PİYASAYA da, herkesin Serdar Bey kadar DUYARLILIK göstermesini- ŞİDDETLE TAVSİYE ederim... BKZ: http://turizmguncel.com/?tg=guncel&i=2722

  • Serdar Sağlam 06.09.2010 - 07:57

    Konuya farklı bir açıdan bakalım. turizm hiç de anlatılanlar gibi değil ki. Ne zaman gerçekleri algılayıp düzeltme yoluna gireceğiz, belli değil. Bu eylem planı daha da ağdalı ve işin içinden çıkılmaz bir durumu göstermiyor mu? Yukarıda bakan dahil omuzu kalabalıklar ve aralarında iş bilmezlikten oluşan bir kargaşa. Herkes general olursa savaşacak er kalır mı? İşte mevcut idarenin meselelere bakışı budur. Turizm yatırım-üretim-istihdam üçgeninden beslenir. Peki bu üçlü dengeli mi? Bu yönde çalışma var mı? Kısaca açıklamaya çalışalım. 1. Yatırımlar 5*, müşteri 3* ve aradaki sözde çuvalla para kime gidiyor? Yatırım ekonomisi anlamını kaç yatırımcı biliyor? 2. İşletmelerde turizm konusunda yetkin personel % 5 civarında olduğunu kim algılıyor? Personel eğitimi ile ilgili uygulanabilir bir plan var mı? 3. Turizm ve turiste yönelik üretimler planlanıyor mu? İşletme ekonomisi ne anlama gelir kaç kişi farkında? Bu üç soruya yanıt veremedinizse, devam edelim. Bir turizm yerleşkesi nasıl planlanmalıdır konusunda yol gösteren veya yasal düzenleme var mı? Turizm bölgesi kavramını irdeleyen var mı? Örneğin 1. sınıf tarım arazisi, denize sıfır SIT alanları tesis için en uygun yerler mi? Sorulara devam edelim mi? Dünyada otel planlamacısı olarak bizlerin uyguladığı bazı elle tutulur büyüklükler, hesaplar Türk yatırımcısı için ne ifade ediyor? Tesis planlamasında çevre, doğa, botanik ve fauna dikkate alınıyor mu? İşletmelerin gıdalar hakkında daha temiz, saf, organik, ucuz, sağlıklı gibi kriterleri mevcut mu? Soruları daha da uzatabiliriz. Bu sektör öyle bakanlıklar, müdürler, uzmanlarla gelişmez. Devletin elini bu sektörden çekmesi gerekir. Basit uygulama birimleri ile çok ileri düzeyde çalışmalar yapılabilir. Ancak herşeye hükmetmeye alışmış ve kuralları kendince yorumlayan bir zihniyete "hayır" diyebilmek önemli. Ancak başka türlü düzelme olanağı da yok maalesef.

  • vatandaş 03.09.2010 - 03:57

    Kültür ve Turizm Bakanlığında bundan 5 sene önce kariyer uzmanlık sistemine geçilmiştir. Ancak 5 sene içerisinde kuruma alınan uzmanlar ne yazıkki diğer bakanlıklardaki uzmanların özlük seviyelerine getirilememiştir. görev tanımı yapılmadan memur gibi evrak işlerinde çalıştırılmaktadırlar. maaş seviyeleri normal bir memurdan çok az fazladır. marifet iltifata tabidir.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.