Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın mayıs ayını ve pazarların durumunu anlattı

Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın mayıs ayını ve pazarların durumunu anlattı
AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya turizminin son durumunu TurizmGüncel'e değerlendirdi.


TurizmGüncel

Henüz mayıs ayının tamamlanmadığını ve Rusların bu ayda çok yoğun seyahat etmediğini belirten Yusuf Hacısüleyman, mayıs ayının ilk 10 günü itibariyle Rusya pazarında yüzde 30'luk bir kayıp olduğu bilgisini verdi. Buna karşın Batı Avrupa'da, özellikle Hollanda ve Almanya'da, toparlanma olduğunu  kaydeden Hacısüleyman, şu noktaların altını çizdi:

RUSLARIN VAZGEÇİP GEÇMEDİĞİNİ HAZİRANDA GÖRECEĞİZ

"Rusya pazarının daha fazla geriye gideceğini düşünmüyorum. Mayıs ayı gelişleri Rusya ile ilgili net veriler sunmuyor, çünkü bu ay Rusların yoğun olarak seyahat ettiği bir ay değil. Rus halkının Türkiye'ye tatile gelip gelmeyeceğine dair en net verileri haziran ayında göreceğiz."

ÖLÜ FİYATINA ODA SATILMIYOR

Yaşanan daralmadan dolayı Antalya'da 10-15 euroya oda satıldığı şeklindeki haberler ile ilgili olarak ise Hacısüleyman, “Bu doğru değil. Makul fiyatlarda indirimler yapıldı ancak kimse ölü fiyatına oda satmıyor.” değerlendirmesini yaptı.

HOLLANDA VE ALMANYA'DA TOPARLANMA VAR

Avrupa pazarında dönemsel olarak satışların arttığını veya düştüğünü belirten Yusuf Hacısüleyman, mayıs ayının ilk 10 günü itibariyle Hollanda pazarında yüzde 26'lık artış olduğunu, Almanya'da ise artış eğiliminin sürdüğüne işaret etti. Hacısüleyman, “Bu yıl Avrupa pazarının stabil kalacağını ya da yüzde 2 civarında büyüyeceğini düşünüyorum.” dedi.

2 MİLYONLUK TURİST AÇIĞI ORTAYA ÇIKABİLİR

Turizmdeki 'kayıp' olgusunun iki şekilde değerlendirildiğinin altını çizen Yusuf Hacısüleyman, ülkeye gelen insan sayısı ile, bu insanların yaptığı konaklama veya harcama oranlarının aynı anlama gelmediğini söyledi. Bu yıl gecelemede de düşüşler olacağını belirten Hacısüleyman, devreye giren 35 bin yatak ve Rusya'da yaşanacak yüzde 30'luk kaybın, 2 milyonluk bir turist açığını ortaya çıkaracağına vurgu yaptı.

KONAKLAMA SEKTÖRÜNÜN KRİZ YAŞACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Peki daralan pazar ve artan yatak arzı işletmeleri bir krizle karşı karşıya bırakabilir mi? Hacısüleyman bu başlıkta ise şunları söylüyor:

"Türkiye turizminde artık kuvvetli gruplar ve zincirler oluştu. Büyük inşaat şirketleri de turizm sektörüne önemli yatırımlar yaptılar. Sektör artık çok daha güçlü. Ben konaklama sektörünün turist kaybından kaynaklı bir kriz yaşayacağını düşünmüyorum."



Bu Haber 18.05.2015 - 15:15:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet rasim ince 24.05.2015 - 10:37

    artık birazda devletimizin önlem alması gerekli neden mi otel yapımına bir süreliğine dur demek gerekli her sene 2530 bin yatak ilave oluyor bu yatakların sezon içinde dolabilmesi için 1,5 miyon turistin gelmesi gerekli bu da yok neden mi ayrı bir desterasyon ilavesi yok almanyarusyaingilizler azalıyor biz daha hala otel yapımına izin veriyoruz bu sene 34 yıldızlı otellere acentalar 12,14,16,18 dolar gibi fiyatlar teklif ediyorlar bu fiyatlardan otelci ne verebilir gelen misafirlerine böyle giderse 2015 gittiği gibi 20162017 de kötü gececek zaten gecen seneden TEZ bütün otelleri perişan etti hala ne olacağıda belli değil bir de bu sene böyle giderse bir çok otelci ve kiracılar bu işi bırakabilir Allah kolaylık versin herkeşe..... .....

  • Krizi anlamak 20.05.2015 - 11:08

    Rusya pazarında beklenen EB satisi gercekleşmedi. Ruble 49 gordu. Ancak Haziran daki beklenti 55 civarında olması yonunde. Mayıs bayramı sonrası satişlar son 25 yıldır aynı. Mayıs a rakamlari ile hareket etmek yanliş. EB den kaybolan satisin sezon içinde gelecegine ve bu satisida Turkıye Mısır Bulgaristan gibi yakin ve ucuz destşnasyonlariın alacagına öngörülüyor. Turkıye gecen seneki fiyattan satmayaca. Ama kaca satacak. Bunun cevabi misafirine iyi hizmet vermiş ve krize göre önceden iyi fiyat vermiş tesisler bu işten digerler tesislere göre daha iyi sonuç alacaktir. Ancak çalisacaginiz ve calişmakta oldugunuz acentanın koltuk kapasitesi önemlidir. bunun farkında olmak lazım.

  • ahmet rasim ince 20.05.2015 - 08:14

    hakikaten ölü fiyattan satılmıyorsa buradaki acentalarmı 10121418 dolar fıyat teklif ediyor ???? 34 yıldızlı otellere ?????

  • turizmco 19.05.2015 - 03:16

    Rusyada 5 otellerin bir kısmı 700800 $ paket fiyatlarından satılıyor yani kişi başı 2025.$ arası demekki ölü fiyat fiyatlardan pazarlanıyor.....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.