Yerli uçak kısa mesafeler arası çapraz uçuşlar yapacak

Yerli uçak kısa mesafeler arası çapraz uçuşlar yapacak
Türkiye'nin geliştirmeyi ve üretmeyi planladığı 32 ve 70 kişilik yolcu uçaklarının üretimi için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor. Bu uçaklarla, kısa mesafelerde büyük uçaklara göre yüksek dolulukta çapraz uçuşlar yapılması da planlanıyor.


Türkiye'nin geliştirmeyi ve üretmeyi planladığı 32 ve 70 kişilik yolcu uçaklarının üretimi için, Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından ana yüklenici olarak görevlendirilen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile ABD’den Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında bir mutabakat imzalandı.
 
Bu iki firmanın iş birliği sonucunda, tamamen özgün olarak tasarlanıp geliştirilecek olan 60-70 yolcu kapasiteli milli uçak TRJ-628, 2023 yılına kadar göklerde olacak. 
 
İKİ FARKLI MOTOR SEÇENEĞİ VE ÇOK AMAÇLI KULLANIM

Tamamen yerli imkânlarla geliştirilecek olan 60-70 yolcu kapasiteli milli uçağın TRJ-628 ve TR-628 adlarıyla “jet” ve “turboprop” olarak Türkiye’de geliştirilmesi ve üretilmesi öngörülüyor. Bu uçaklara ait hız, menzil ve diğer teknik detaylar, tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek.

32 kişilik jet motorlu olarak üretilecek TRJ-328 uçağı ise 3.720 kilometre uçuş menziline sahip olacak. İlk deneme uçuşunu 2017'de yapacak olan 32 kişilik TRJ-328'den 2019'a kadar 10 adet üretilecek.
 

Saatte 750 kilometre hızla gidebilen bu uçakların kalkışı için yaklaşık 1400 metrelik kısa pistler bile yeterli olacak. Aynı uçağın T-328 turboprop modeli ise saatte 620 kilometre hızla 1.850 kilometre menzile uçabilecek. TRJ-328 ve T-328 uçakları, yolcu uçağı haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde ambulans uçak, deniz karakol uçağı, VIP uçak, askeri nakliye uçağı ya da istihbarat görevleri için de kullanılabilecek.
 
ÇAPRAZ UÇUŞLAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Türkiye’de üretilecek olan uçaklar, Türk havacılık sektörü açısından çok önemli avantajları da beraberinde getiriyor. Bu uçaklarla, kısa mesafelerde büyük uçaklara göre yüksek dolulukta çapraz uçuşlar yapılabilecek. Bu uçuşların getireceği maliyet avantajları ile Türk ekonomisine çok ciddi katma değer sağlanacak. Uçakların kısa pistlere ve uygun olmayan zeminlere iniş kalkış yapabilecek olması sebebiyle yurt içi uçuş ağı küçük şehirleri de içine alacak şekilde genişleyecek.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ise, yerli uçağın bölgesel uçuşlar yapacağına dikkat çekti.
 
 
 


Bu Haber 28.05.2015 - 10:49:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.