Yeni taslak yolda: 2. konutları sadece acente ve tur operatörü pazarlayabilecek

Yeni taslak yolda: 2. konutları sadece acente ve tur operatörü pazarlayabilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, turizm amaçlı kiralanan evleri yasal çerçeveye almak için yasa tasarısı hazırladığı belirtildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm amaçlı kiralanan evler için harekete geçti. Habertürk Gazetesi'nden Volkan Yanardağ'ın haberine göre bakanlık, turizm amaçlı kiralanan evleri yasal çerçeveye oturtmak için 'Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı' hazırladı. Hazırlanan taslağın ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulduğu belirtilen haberde, yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerini yürütme’ yetkisi, seyahat acentelere ve tur operatörlerine verildiği ifade edildi.

‘YAZLIK BİR NEVİ SEKTÖR’

Taslağın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı: “Münhasır hizmetler başlığı altında getirilen önemli bir düzenleme de yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerinin yalnızca seyahat acenteleri tarafından yürütülmesidir. Turizmde yaşanan hızlı gelişme sonrasında yerli ve yabancıların mülk edinmesine yönelik yasal düzenleme sonrasında ise yabancılar tarafından turizm bölgelerinde edinilen konutların, sahipleri tarafından herhangi bir denetime tabi olmadan geleneksel yollarla ya da internet aracılığı ile yurtiçi veya yurtdışı kullanıcılara kiralandığı saptanmıştır. Bir nevi sektör haline gelen bu alanın aynı zamanda kayıt dışı ekonomi yaratarak haksız kazanca yol açması ve devletimizi mali açıdan ciddi zarara uğratması nedeniyle, bu tür faaliyetlerin yasal mevzuat çerçevesine alınması yönünde düzenleme yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.”

VERGİ KAYBI 2 MİLYAR TL

Türkiye’de bu şekilde kiralanan yaklaşık 100 bin evin olduğu, her yıl yaklaşık 15 milyon yerli ve yabancı turistin de bu evleri kiraladığı tahmin ediliyor. Bu konudaki vergi kaybının 2 milyar TL’yi bulduğu belirtiliyor.

50 MİLYON AVRUPALI EV KİRALIYOR

Yazlık evlerin kısa sürelerle kiralanması, turizmcileri rahatsız eden konulardan biriydi. Bu konuda rapor hazırlayan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), tespitlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na da sunmuştu. TÜRSAB, raporunda, yazlık konutları acentelerin pazarlamasını istemişti. Bu konuda haksız rekabet yaşandığını savunan TÜRSAB, Avrupa’da her yıl yaklaşık 50 milyon kişinin ev kiralayarak tatil yaptığı tespitine yer vermişti.




Bu Haber 20.02.2015 - 13:54:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.