'Yatak sayısı artarken uçak ayağı güçlenmezse fiyat ve doluluk düşer'

'Yatak sayısı artarken uçak ayağı güçlenmezse fiyat ve doluluk düşer'
ALTİD Başkanı Burhan Sili, Alanya ile ilgili yapmak istedikleri çalışmaları TurizmGüncel'e anlattı. Gazipaşa'nın Alanya'ya önemli bir ivme kazandırdığını ifade eden Sili, havalimanının pistinin uzatılmasının söz konusu olduğunu kaydetti. Sili, Alanya'da sadece 2014 yılında 5 bin yatağın devreye gireceğini belirterek, bu yataklarda yüzde 80'lik bir doluluk için haftada 20 ek uçak seferine ihtiyaç olduğunu söyledi. THY'nin yeni bir charter şirketi kurarak ulaşım ayağını güçlendirmesi gerektiğini belirten Sili, aksi taktirde hem fiyat hem de doluluklarda düşüşler olabileceğine dikkat çekti.


Savaş Daş  - TurizmGüncel

Antalya ve ilçelerinde 2014 yılında 30 bin yatağın daha devreye gireceğini söyleyen Alanya Turistik İşletmciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, sadece Alanya'da hayata geçecek yeni yatak sayısının yaklaşık 5 bin olduğu bilgisini verdi. Sili, "Bu otellerin yaz boyunca ortalama yüzde 80 doluluk yakalayabilmesi için haftada ekstra 20 uçağın gelmesi gerekiyor. Yaptığımız görüşmelerde 2014 için uçak sıkıntısı olduğu bilgisini aldık. Bazı uçak firmaları yeni uçaklar koydular ama geçen yılla kıyaslarsanız 15 uçak eksilmiş durumda. Bunu tamamlamaya çalışıyorlar." dedi.  

THY YENİ BİR CHARTER ŞİRKETİ KURMALI

Turizmin en önemli ayağının ulaşım olduğunu belirten Burhan Sili, Türk Hava Yolları’nın yeni bir charter firması ile pazara girmesinin sorunu çözebileceğini ifade ederek, "Çünkü uçak olmazsa, 3 – 3,5 saat uçuş mesafesinde olan Avrupa pazarımız yatak artış hızıyla doğru orantılı bir artış hızını yakalayamaz. Ulaşım ayağı güçlenmediği sürece hem doluluklarda hem de fiyatlarda düşme olacaktır" değerlendirmesini yaptı. 

ALTİD'in 29 yıllık bir dernek olduğunu ve bölge için önemi çalışmalar yaptığını söyleyen Burhan Sili, Alanya Turizminin geliştirilmesi konusunda yapacakları çalışmalarla ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

EN BÜYÜK SORUN SEZONUN UZATILMASI

"1985 yılında kurulmuş olan ALTİD, bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalarla Alanya’daki sivil toplum kuruluşlarının önde gelenlerinden biri oldu. Alanya’nın tanıtımı, bizim de üyesi olduğumuz” ALTAV üzerinden yapılıyor. Turizm ile ilgili bölgesel ve genel sorunların çözümü sürecinde de hem TÜROFED’de yer alarak, hem de bire bir ilişkilerle işin önünde gitmeye çalışıyoruz." 

"Bir önceki yönetim kurulunda yer alan 15 kişiden 10’u tekrar bizimle devam ediyor. ALTİD’de gelenek çok uzun süreler değil, aktif olabildiğiniz ve yetişebildiğiniz sürece başkanlık yapılması üzerine kurulmuştur. Şimdiye kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır." 
 
"Şu an önümüzde duran en büyük sorun, turizmin daha uzun bir süreye yayılması. Son dönemlerde Alanya’da yapılan golf sahası tahsisleri, yeni stadyum, yeni oluşturulan anfi tiyatro vs gibi birimlerle de turizmi daha uzun bir süreye yayma çalışmalarımız devam ediyor." 

ALANYA'NIN EN BÜYÜK ŞANSSIZLIĞI...

"Alanya’nın en büyük şanssızlığı, Akdeniz çanağında turizme en erken başlayan bölge olması. Arazilerin yüzde 99’u şahız arazisidir. Belek ve Kundu gibi bölgeler bilindiği gibi tahsisli araziler ve belirli bir planlama neticesinde oluşturulmuşlardır. Buna rağmen Alanya son yıllarda ciddi bir toparlanma sürecine girdi. Diğer taraftan Alanya’nın en büyük özelliği, şehir yaşamı ile tatilin içi içe olması. Yapmaya çalıştığımız şey, bu avantajı korumak."

ALTİD VE AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KONGRE TURİZMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPACAK

"Bilindiği gibi Alanya’da bir kongre merkezimiz var. Kuşadası’ndaki kongre merkezi açılana kadar Türkiye’nin en büyük ikinci kongre merkezi idi. Şu anda üçüncü sırada. Merkezin işletmesi Akdeniz Üniversitesi’nde. ALTİD ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile oranın çalıştırılması ve sezon dışı dönemlerde buranın çalıştırılması ve bölge turizmine katkı sağlaması için çabalarımızı devam ettiriyoruz."

"Gazipaşa Havalimanı’nda da ciddi çalışmalar var. Başbakan Erdoğan açılışını yaptığı sırada Gazipaşa için 1,5 milyon yolcu sözü verdi. Bu da ister istemez pistin uzatılması anlamına geliyor. Pegasus zaten başlatmıştı. AnadoluJet de başladı Gazipaşa seferlerine. 2013 yılının kasım ayından beri Sun Express Almanya’nın üç şehrinden tarifeli uçuşlara başladı. Bu şehirlerin sayısı 5’e çıkacak. 2012 yılında 86 bin olan Gazipaşa’nın yolcu sayısı 2013 yılında 350 bine yükseldi. Bu ciddi bir artış. 2014 yılındaki hedefimiz ise 500 – 600 bin rakamına ulaşmak."

 OTELCİLERİN EN BÜYÜK EKSİĞİ YASA

"Otelcilerin çeşitli dernekleri ve örgütleri var ama bunlar yasayla kurulmuş yapılar değil. Konaklama sektörü için yasa son derece önemli. Acentelerin bir yasası var. Havayolu şirketlerinin herhangi bir sıkıntısı yok ama otelciler bu konuda ne yazık ki hala bir yasaya sahip değil. Önümüzdeki dönemde şu veya bu şekilde bir noktaya gelinecektir. Çünkü otelcilik artık Türk ekonomisinin en önemli unsurlarından biridir." 
 


Bu Haber 27.01.2014 - 15:15:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.