Vize serbestisi, aracı şirketleri ve tur operatörlerini nasıl etkiler?

Vize serbestisi, aracı şirketleri ve tur operatörlerini nasıl etkiler?
Türkiye ile Avrupa Birliği, mülteci krizinin çözümü konusunda prensipte anlaşmaya vardı. Anlaşma şartlarına göre, AB Haziran ayına kadar Türkiye için Avrupa seyahatlerinde vize şartını kaldırmayı önerecek. Bu ihtimal ülke genelinde önemli bir sektör haline gelen aracı vize kurumlarını getirdi. Vizelerin kalkması durumunda, bu şirketlerin ne yapacağı merak konusu. Sektörden isimler işlerinin yarı yarıya azalmasını beklediklerini söylerken, Türkiye'nin önde gelen tur operatörleri, tur satışlarının uzun vadede 3 katına çıkacağını düşünüyor.


Türk pasaportu taşıyanlar için yurt dışına yapılacak seyahatlerdeki en büyük masraf kalemlerinden birini vize ücretleri oluşturuyordu.
 
Bugün Türkiye’den Avrupa’ya seyahatlerde Schengen vizesi almak gerekiyor. Schengen için 80 euro ödenmesi gerekiyor. Bunun 55 eurosu vize için verilirken, 25 eurosu vize işlemi yapan şirketlere ödeniyordu.
 
Haziran’a kadar vizelerin kaldırılması durumunda bu şirketlerin de misyonu ortadan kalkmış olacak.
 
SEKTÖR YETKİLİSİ: İŞLER YARI YARIYA AZALACAK
 
Hürriyet'ten Yüksel Göçmez'in haberine göre, Avrupa başta olmak üzere Türkiye’den vize isteyen ülkeler için vize aracılığı yapan sektörden bir isim, bu durumun gerçekleşmesi durumunda işlerin yarı yarıya azalacağını söyledi.
 
Yetkili, “Şu anda Avrupa’ya gitmek için istenen Schengen vizesi 25 ülkeyi kapsıyor. Vizeler kaldırılırsa, bu alandan elde edilen gelir tabii ki de azalacak. Ama vize işlemleri yapan şirketler için kepenk kapatma tabii ki olası değil çünkü Türkiye’den vize isteyen ülkeler hala var. ABD, Kanada, Çin şimdi bir de Rusya. Ancak işlerin yarı yarıya azalacağını söyleyebilirim rahatlıkla” dedi.
 
ULUSOY: SINIRLARIN KALKMASI LAZIM
 
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, seyahatlerde vize uygulamasının kişilerin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi ve sınırlamaların kalkması gerektiğini söyledi.
 
Başaran Ulusoy, “Henüz AB ile Türkiye arasında nasıl bir anlaşmanın yapılacağı belli değil ama vize ve vize için aracılık yapmak zaten fuzuli bir sektör. Seyahat etmek istiyorsunuz, vize parayla, ofisine gideceksin parayla, İzmir’de yaşıyorsun ama vize almak için Ankara’ya gidiyorsun. Bunların hepsi seyahat için bir engel. Bunları ortadan kaldırmak lazım, sınırların kaldırılması lazım” dedi.
 
Ulusoy, vize serbestinin getirilmesi durumunda hem bizden Avrupa’ya gidenlerde büyük bir artış olabileceği hem de oradan geleceklerin sayısında artış olabileceğini söyledi.
 
Ulusoy, bu durumun Rusya ile girilen siyasi çekişme sonrasında Rus turist sayısında görülen azalmayı karşılayıp karşılamayacağına yönelik de konuştu ve şöyle dedi:
 
“Rusya’daki açığı ancak 2017-2018’de kapatırız. Onun için yeni pazarlara girmemiz lazım” dedi.
 
TUR ŞİRKETLERİ BU DURUMDAN ÇOK MEMNUN
 
ProntoTour Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “Serbest dolaşım olayı her şeyin başında psikolojik olarak büyük bir etki yaratacaktır. Şu anda 400 küsür euro artı vize ücreti olarak turlarımızı satıyoruz. Vizelerin kalkması durumunda bu artı vize ücreti, ki bu da 120 euroya kadar çıkıyor, doğrudan kesilecek, yani tur sadece 400 küsür euroya satılacak demek. Dediğim gibi diğer etken de psikolojik rahatlama. İnsanlar bundan sonra yurt dışı planları yaparken, vizesiz seyahat edebilmenin rahatlığını yapacaklar. Bir de vize almak kolay bir iş değil biliyorsunuz. Bir sürü işlem, bir sürü belge gerekiyor. Bizde sadece vize işlemlerinde çalışan 12 kişi var. Ama şimdi bütün bunlar ortadan kalkacak. Akşam arkadaşlarınızla otururken, haftasonu Abant’a mı gideyim derken bir anda yoksa Belgrad mı Roma mı olsun diyebileceksiniz” dedi.

ALİ ONARAN: SATIŞLAR 3 KATINA ÇIKABİLİR
 
Onaran, bu durumun tur satışlarını da etkileyeceğini ifade etti ve şöyle konuştu:
 
“Biz zaten uzun zamandır bu ihtimal üzerine çalışıyoruz. Hem online hem de paket turlar açısından. Paket turlar açısından kısa vadede artışların yüzde 70, uzun vadede de 3 kata kadar çıkabileceği görüşündeyiz” dedi.
 
Onaran, vizelerin kaldırılması durumunda vize departmanında çalışan kişilerin işlerinin diğer ülkeler için devam edeceğini, en kötü ihtimalde başka departmanlara kaydırılabileceğini, işten çıkarma ihtimallerinin olmadığını söyledi.

BORA SEVİNDİR: SATIŞLARIMIZIN 2 KATINA ÇIKMA İHTİMALİ VAR
 
Jolly Tur’dan Bora Sevindir ise şunları söyledi:

“Vizelerin kaldırılması durumunda ki bu henüz ihtimaller dahilinde tabii ki bir hareketlenme yaşanacak. Daha önce tur paketlerinin üzerine bir vize maliyeti geliyordu. Temelde bu ortadan kalkacak. Uzun vadede tur satışlarımızın iki katına çıkma ihtimali bulunuyor. Bizim de vize departmanında çalışan arkadaşlarımız var. Vizelerin kaldırılması durumunda, mevcut personelimiz görevlerine devam edecek tabi diğer ülke vizeleriyle uğraşacaklar. Bir sonraki dönemde ne olacağı belli olmadığından, personelimiz görevde kalmaya devam edecek” dedi.
 
VİZE SİMSARLARINA KÖTÜ HABER
 
Avrupa Birliği Göçmenlik Hukuk Uzmanı Av. Tamer Ulay, vizelerin kalkması halinde, bu süreçten etkilenecek kişilerin başında vize simsarlarının olduğunu kaydetti. 20 yıldır İngiltere’de faaliyet gösteren Ulay, “Türkiye’den gelen insanlar, yol yöntem de bilmediklerinde, ne yazık ki bu kişilerin eline düşebiliyor. Üstelik çok da yüklü paralar alınıyor. Benimle temasa geçen bazı kişiler, 10 bin 20 bin sterlin verdiklerini belirtmişti. Bu tabi çok çok fahiş bin kazanç vize simsarları için” dedi.
 
'VİZE SERBESTİSİNİN HAZİRAN'DAN ÖNCE...'
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin AB’ye sunduğu öneriler paketinde, Türk vatandaşları için vizesiz seyahatin en geç haziran sonunda başlamasını talep ettiklerini söyledi.
 
Türkiye-AB Zirvesi'nde, sığınmacı krizinin çözümü, Türkiye ile AB arasında işbirliğinin güçlendirilmesi konularında bir dizi yapıcı öneriler sunduklarını belirten Davutoğlu, bu önerileri gelecek hafta yapılacak AB zirvesine kadar birlikte ele alacaklarını kaydetti.
 



Bu Haber 08.03.2016 - 11:04:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mülteci Dolmuşu 08.03.2016 - 02:06

    Ülkemiz mülteciyle dolmuş daha da dolduracaklar, acentalar satış artacak diye seviniyor. Ülke elden gitti be.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.