Ulaştırma Bakanlığından acentelere ve otellere darbe vuracak yönetmelik

Ulaştırma Bakanlığından acentelere ve otellere darbe vuracak yönetmelik
Ulaştırma Bakanlığınca hazırlanan ve 8 Ocak'ta uygulamaya konan Karayolu Taşıma Yönetmliği, Kültü ve Turizm Bakanlığınınki ile çelişiyor. Yeni yönetmelik, D2 belgesine sahip olan her araca tur yapma hakkı verirken, havalimanından yolcu alan turist otobüslerinin uğrayacağı otel sayısına ise sınırlama getiriyor.


Ulaştırma Bakanlığı tarafından 8 Ocak tarihinde açıklanan  Karayolu Taşıma Yönetmeliği, hem centeler hem de oteller büyük sıkıntı doğuracak.

GerçekAlanya'da yer alan habere göre, Ulaştırma Bakanlığı tarafınan hazırlanan yönetmelik Kültür ve Turizm Bakanlığınınki ile çelişiyor. Yeni yönetmelikte otelleri ve acenteleri sıkıntıya düşürecek maddelerin başında ise turist otobüslerine otel sınırlaması geliyor. Buna göre havalimanından yolcuları alan bir otobüs, (kapasitesine bağlı olarak) maksimum 6 otele uğrayabilecek. En yüksek yolcu kapasitesine sahip transfer aracının maksimum durabileceği otel sayısı 6. Yani içerisinde 50 yolcu taşıyan bir turist otobüsü havaalanından çıktıktan sonra 6 otele uğrayabilecek, fazlasına ulaşırsa ceza-i işlem uygulanacak. Söz konusu yönetmeliğin değiştirilmesi için çalışmalar başlatılsa da, yapılabilecek bir düzenlemenin bu sezona etki etmesi beklenmiyor. 



Alanya gibi, misafir yoğunluğunun büyük çoğunluğunu Antalya Havalimanı’ndan alan turizm bölgelerinde otobüslerin çok sayıda otele uğraması gerekiyor. Eğer yasada düzenleme yapılmazsa yolcuların otellere götürülmesi büyük sıkıntıların yaşanacağı belirtiliyor.

TURİZM BAKANLIĞI İZİN VERİYOR

Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan turist taşıma yönetmeliği ise bu kararın tam tersini anlatıyor. Turizm Bakanlığı transfer araçlarının yolcuları otellerine dağıtabileceğini söylüyor. Bu durumda seyahat acenteleri çelişkiye düşerken sıkıntının yüksek sezonda tavan yapacağı düşünülüyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın turist taşıyan araçlara yönelik düzenleme yapmaması durumunda Turizm Bakanlığı ile bir krizin daha doğması muhtemel görünüyor. Zira yasada ikinci çelişki ise tur otobüsleri ile alakalı. Ulaştırma Bakanlığı, tur yapacak otobüslerin D2 belgesi olması durumunda turu gerçekleştirebileceğini söylüyor. Ancak Turizm Bakanlığı ise tur düzenleyen otobüslerin seyahat acentesi belgesine sahip olması gerektiğini ifade ediyor.

“BU YASA TURİZME DARBEDİR”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu, 8 Ocak’ta yayınlanan yasayla ilgili olarak açıklamasında sert eleştiriler yaptı. Konunun çözümü için hemen çalışma başlatıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Dibe vurmuş bir iki yılımız var. Tam sezon toparlanıyor derken şimdi de turisti oteline götürmemiz engelleniyor. Havaalanına yakın destinasyonlar için belki büyük sorun olmaz anca özellikle Alanya’mız için felaket. Çünkü transfer yapan araç yeri geliyor 20 otele birden uğrama zorunluluğu ile karşı karşıya kalıyor. Böyle durumlarda yolcuyu oteline nasıl ulaştıracağız. Toparlamaya çalışan sezonda kendi bacağımızı kesiyoruz” dedi.

“SEYAHAT ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ ÇÖP”

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bakanlık toplantısına katılan Scal Alanya Başkanı Mehmet Nedanlı da yasa içerisindeki çelişkileri anlattı. Gerçek Alanya Gazetesi’ne konuşan Nedanlı, “Ulaştırma Bakanlığı, D2 belgesi olan araçlar tur yapabilir seyahat acentesi belgesi gerekmiyor’ diyor. Ancak bu şekilde olursa D2 belgesini alan herkes yolcu taşır. Bu durumda tur yapan kişilerin acente belgesi olmasına gerek duyulmaz. Korsan turları yasallaştırma noktasına gelir. Bu durumda rehbersiz ve acente belgesiz otobüsler tur düzenler ve bunu kimse denetleyemez. Buradaki sorun Ulaştırma Bakanlığı halen şehirlerarası yolculuk ile turist taşımacılığını ayırmadığı için ortaya çıkıyor. Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bir araya gelip sorunu çözmesi gerekiyor ” ifadelerini kullandı.

“KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKTI”

Yasanın transfer araçlarına en fazla 6 noktada durma izni vermesinin beraberinde getireceği sıkıntıya da değinen Nedanlı, “46 kişilik bir araç Havaalanında 46 yolcu aldığında 13 – 14 otelde durması gerekiyor. Ama en fazla 6 otele uğrayabilir, kalanında ceza kesilir. 20 yolcu kapasitesine kadar olan araçlar ise sadece 3 yerde durabiliyor. Bu demek oluyor ki 46 kişiyi 6 guruba ayıracaksınız 6 otele uğrayacaksınız. Bu durum aynı otele gitmesi gerek yolcuların bir araya toplanması için havaalanında bekletilmesi ya da otobüslerin 6 otele ait az sayıda yolcuyu alıp maliyeti yüksek şekilde ilçeye getirmesi yöntemlerini beraberinde getirir. Artan maliyet ya da bekleme sorunu turistin tatil için bir daha aynı bölgesi seçmemesi anlamına gelir. Bu karar transfer araçlarının şehirlerarası taşımacılıktan ayrılması için düşünülmüş ancak kaş yaparken göz çıkmış” dedi.

“AYNI ÇELİŞKİ JİP SAFARİLERDE DE VAR”

“Biz yıllardır jip safarilerin bir iş olarak görülmesi ve bir yönetmeliği olması için uğraşıyoruz” diyen Scal Alanya Kulübü Başkanı Mehmet Nedanlı, “Jip safari araçlarını durduran polisler D2 belgesi olmadığı bize ceza kesiyor. Biz de dava açıyoruz ve mahkeme cezayı iptal ediyor.. Ancak aynı polisler yine ceza kesiyor mahkeme yine iptal ediyor. Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı arasındaki çelişkinin ortadan kalkması gerekiyor” diye konuştu.

“FİİLİYAT SORUN OLURSA ÇÖZÜME GİDİLİR”

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili ise konuyu oteller açısından değerlendirdi. Sili açıklamasında “Biz otelciyiz taşımacılık sektöründen çok fazla anlamayız. Ancak benim kendi görüşüm bu yasa oluşturulmadan önce sektörün görüşü alınmıştır diye düşünüyorum. Mevcut durumda yaşanan sıkıntı için işletmeler çözümler üretemez ise bir düzenleme yapılacaktır diye umut ediyorum” ifadelerini kullandı


Bu Haber 07.04.2018 - 09:34:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turist 09.04.2018 - 01:04

    Ben turist olsam o kadar para verdikten sonra havaalanından otelime gidene kadar 3-5 saat otobüsün içinde otel otel şehirde gezmeyi tercih etmem. Aynısı otelden çıkıp havaalanına giderken de geçerli, 6 otele uğrayıp 3 saatte havaalanına gitmek varken, neden 6 saat önce çıkıp 15-20 otel gezeyim? 6 otel kuralı hizmet kalitesini arttıracaktır. Ancak dolmuş mantığıyla çalışmak isteyenler sonra da niye hep ucuzcu turist geliyor diye yakınmasın. Dolmuş gibi havaalanı transferine ancak en ucuzcu turist binip 6 saat otobüste bekler.

  • fatih DEMİR 09.04.2018 - 08:46

    DUYDUM Kİ; Yazılan cezaların iptalini biliyor olmalarına rağmen yazmalarındaki neden cezaya istinaden kazanılan primleri iptal olmuyor ... bunu fırsata çeviren memur arkadaşlarımız varmış... doğruluğu nedir araştırılsın...

  • turizimci 09.04.2018 - 08:20

    işte geldiğimiz nokta. benim dediğim olacak noktası her ikiside türkiye cumhuriyetinin bakanlığı sanırım bir araya gelip pratik çözüm bulamıyorlarsa yazık bunları buraya getirenlere. turizmi mi bitirmek isteniyor ülke mi bitirilmek isteniyor anlamadık kişilerin kaprislerinden bıktık artık bu işi bilen kişiler belli yerlere gelsin lütfen turizmden anlayan ve ulaştırmadan anlayan kişiler neolur ......... hem bacasız sanayi deyin ülkeye encok döviz girdisini sağlayan sektör olsun yeri geldiğinde istihdam da ilk sırayı alsın bu sektör gördüğü itibara ve engellemelere bakın olacak şey mı bu yazık yazık......

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.