'Ucuz fiyat rekabeti acenteleri batma noktasına getirdi'

'Ucuz fiyat rekabeti acenteleri batma noktasına getirdi'
Bugün gazetesinden Emine Açar'ın haberine göre; vatandaşı ucuz tatil ile kandırıp para toplayan bazı tur operatörü ve acenteler iflasın eşiğine geldi. Batık firma sayısının artmasından endişe eden sektör temsilcileri denetimlerin artmasını istedi.

 
Tu­rizm sek­tö­rün­de ya­şa­nan ‘u­cuz fi­ya­t’ re­ka­be­ti fir­ma­la­rı zor­la­ma­ya baş­la­dı. Ko­nu­nun gi­de­rek bü­yük bir so­run ha­li­ne gel­di­ği­ne işa­ret eden sek­tör tem­sil­ci­le­ri, ku­rum­sal ol­ma­yan fir­ma­la­rın za­ra­rı­na sa­tış­lar yap­tı­ğı­nı ve bir­ço­ğu­nun bat­ma teh­li­ke­si ile kar­şı kar­şı­ya ka­la­ca­ğı­nı söy­le­di.
  
KALİTE YOK SAYILIYOR
 
Er­ken re­zer­vas­yon­da ay­lar ön­ce bin do­la­ra sa­tı­lan ta­ti­lin ay­lar son­ra da­ha dü­şük fi­yat­lar­la sa­tı­şa çı­kar­tıl­dı­ğı­na şa­hit ol­duk­la­rı­nı be­lir­ten sek­tör tem­sil­ci­le­ri, ka­li­te­den ödün ve­ri­le­rek ya­pı­lan fi­yat dü­şük­lü­ğü­nün tü­ke­ti­ci gü­ve­ni­ni de ze­de­le­di­ği­ni ak­tar­dı.
 
DENETİMSİZLİK SIKINTIYI ARTIRIYOR
 
Ucuz fi­yat­lar­la tur sa­tan fir­ma­la­rı hay­ret­le ta­kip et­tik­le­ri­ni be­lir­ten Jolly Tur Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Me­te Var­dar, pa­ra top­la­yan ve hiç­bir kay­dı bu­lun­ma­yan fir­ma­la­rın sek­tö­re za­rar ver­di­ği­ne dik­kat çek­ti. Var­dar, “Biz bir tu­ru en re­ka­bet­çi fi­yat­tan sa­tar­ken bi­ri­le­ri bi­zim tur fi­ya­tı­nın al­tın­da fi­yat bi­çe­bi­li­yor. Bu akıl al­maz fi­yat­lar na­sıl ve­ri­li­yor an­la­mak müm­kün de­ğil. Bu ko­nu­da de­ne­tim ek­sik­li­ği de sek­tö­rü olum­suz et­ki­li­yo­r” de­di.
 
OTELCİLER DE ENDİŞELİ
 
Tur ope­ra­tör­le­ri ara­sın­da ya­şa­nan ucuz fi­yat re­ka­be­ti ne­de­niy­le mey­da­na ge­le­cek ola­sı bir if­las ve ka­pan­ma teh­li­ke­si otel­ci­le­ri de en­di­şe­len­dir­me­ye baş­la­dı. Ko­nu ile il­gi­li gö­rüş­le­ri­ne baş­vur­du­ğu­muz Tu­ris­tik Otel­ci­ler, İş­let­me­ci­ler ve Ya­tı­rım­cı­lar Bir­li­ği Baş­ka­nı Ti­mur Ba­yın­dır, fi­yat­la­ma­yı doğ­ru yap­ma­yan, ucuz fi­yat re­ka­be­tin­de olan ve sırf pa­ra top­la­mak için pi­ya­sa­ya gi­ren tur ope­ra­tör­le­ri ne­de­niy­le ko­nak­la­ma­la­rın ger­çek­leş­ti­ri­le­me­ye­ce­ği­ne, otel­le­rin zo­ra gi­re­ce­ği­ne vur­gu yap­tı.
 
KONAKLAMAYA DA SİGORTA ŞART
 
Tu­rizm sek­tö­rü­nün tüm ta­raf­la­rı sek­tör­de si­gor­ta sis­te­mi­nin tam ola­rak uy­gu­lan­ma­sı­nı ta­lep edi­yor. Var olan si­gor­ta sis­te­mi­nin ne va­tan­da­şı ne de otel ya­tı­rım­cı­sı­nı ko­ru­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Ti­mur Ba­yın­dır, “Pa­ket tur­lar­da zo­run­lu olan si­gor­ta bir tek yol­cu­luk anın­da olu­şa­bi­le­cek sağ­lık prob­lem­le­ri­ne kar­şı va­tan­da­şı ko­ru­yor. Oy­sa ta­ti­li sa­tan şir­ket bat­tı­ğı za­man va­tan­da­şı ve otel ya­tı­rım­cı­sı­nı ko­ru­yan bir si­gor­ta sis­te­mi ge­liş­ti­ril­me­li. Bir de bu tür pa­ra top­la­yan fir­ma­lar tıp­kı ban­ka­lar gi­bi de­net­len­me­li­” şek­lin­de ko­nuş­tu.
 
FİYATI İNDİRENE CEZA YOLDA
 
Sek­tö­rün ken­di bin­di­ği da­lı kes­ti­ği­ni be­lir­ten Tür­ki­ye Se­ya­hat Acen­ta­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Ba­şa­ran Ulu­soy geç­ti­ği­miz yıl sık­ça kar­şı­la­şı­lan za­ra­rı­na fi­yat in­dir­me uy­gu­la­ma­sı­na bu yıl as­la izin ver­me­ye­cek­le­ri­ni söy­le­di. Ulu­soy, “Bu yıl de­ne­tim­ler ar­ta­cak. Er­ken re­zer­vas­yon son­ra­sı fi­yat­lar in­me­ye­cek. Bu tarz bir uy­gu­la­ma ya­pan tur ve acen­ta­lar hem TÜR­SAB ola­rak hem de ba­kan­lık ola­rak cid­di yap­tı­rım­lar­la kar­şı kar­şı­ya ka­la­cak. As­la ka­li­te­den ta­viz ve­ril­me­si­ne izin yo­k” bil­gi­si­ni ver­di.


Bu Haber 01.03.2015 - 10:14:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.