Uçan Genel Müdür Mehmet Biçer, Lykia World ile ilgili çılgın projelerini anlattı

Uçan Genel Müdür Mehmet Biçer, Lykia World ile ilgili çılgın projelerini anlattı
Liberty Hotels tarafından satın alınan Lykia World Ölüdeniz'in yeni Genel Müdürü Mehmet Biçer, otelle ilgili projelerini TurizmGüncel'e anlattı. Lykia'yı iki otele ayıracaklarını belirten Mehmet Biçer, bunlardan otel - rezidans kısmının sadece yetişkin misafirlerin konaklayacağı bir konsepte dönüştürüleceğini, diğer tarafının ise aynı müşteri profili ile hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.


TurizmGüncel

Özellikle çalışanlarıyla kurduğu iletişim ve sıra dışı uygulamalarıyla tanınan Mehmet Biçer, yüksek sezonda tüm yönetici kadrosunu telefonları da kapalı olmak kaydıyla tatile götürmesi, çalışanlarına kendi otelinde tatil imkanı sunması ve personeline istediği zaman işe gelmeme inisiyatifi vermesiyle tanınıyor. Bu uygulamalarından dolayı sektörde "sıra dışı" ya da "çılgın genel müdür" olarak adlandırılan Mehmet Biçer, uyguladığı ve başarılı olduğunu belirttiği sistemin kaynağını ise iki kavramla açıklıyor: Sevgi ve unvanların unutulması.

 TurizmGüncel okurları için Mehmet Biçer ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik...
 
Size neden "çılgın" ya da "sıra dışı genel müdür" diyorlar?

Mesleğimi yaparken değişik ve sıra dışı şeyler yapmayı seviyorum. Bazı arkadaşlar da “çılgın” veya “uçan genel müdür” diyorlar sağ olsunlar. 

EN YÜKSEK SEZONDA TÜM YÖNETİMİ TATİLE GÖTÜRÜYORUM

Neler yapıyorsunuz da “çılgın genel müdür olarak tanımlanıyorsunuz?

Buradaki tesise yeni geldiğim için, Liberty Lara’da uyguladığım tarzda projeleri henüz uygulayamadım. Benim personelin, örneğin, kendi kafasına göre izin yapabiliyor. Telefon açıp “benim bugün moralim bozuk işe gelemiyorum” diyor ve izin kullanıyor. Ücretinden de kesmiyoruz. Herkesin yoğun olduğu, sezonun en pik döneminde bütün otel yönetimini alıp Türkiye’nin değişik yerlerine tatile götürüyorum. Bu esnada tüm telefonlar da kapatılıyor. Sezon ortasında seçkin gece kulüplerinden birini kapatıp personel gecesi yapıyorum, yılda bir kere tüm personelime tatil hediye ediyorum. Çalıştığı otelde gelip misafir gibi tatilini yapıyorlar… 

Peki yönetim tatildeyken otelde işler nasıl yürüyor?

O süreçte yeni bir görev ataması yapılmıyor. Arkadaşlarımız kendi aralarında bir sistem kurarak işi yürütüyorlar. Bir görevlendirme yapıyorlar kendi aralarında. O dönemde otelde müdür statüsünde hiçbir adam kalmıyor. 

TESİS İKİ OTELE DÖNÜŞECEK, OTELİN BİRİSİ YETİŞKİNLER İÇİN OLACAK

Burası çok büyük bir tesis ve siz de burada yeni göreve başladınız. Tesis ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz neler?

Burası çok büyük, eski ve son beş yılı sorunlu bir tesis. Ben zaten buraya gelirken bunların bilincinde olarak geldim. Satın alma sürecinde de işverene öncülük ettim.

Bu otelde oyunun kuralları tamamen değişecek. Burayı iki otele dönüştürüp, otel – rezidence kısmını sadece yetişkinlerin konaklayacağı bir konsepte dönüştüreceğiz. Bu fikir de, zayıf bir destinasyon olan Dalaman için “çılgın bir fikir” olarak algılanabilir. Tatil köyü tarafı ise mevcut müşteri profili ile yola devam edecek. Otelin tamamı ultra all inclusive’ye geçecek. Yetişkin oteli kısmı için Sentido ile franchise anlaşması yaptık. Burası Sentido Lykia Resort & Spa adını alacak. 

TADİLATA 10 MİLYON EURO HARCANACAK

Tabi ki 266 odalı bu otele Dalaman gibi zayıf bir bölgede çocuk almamak da yine çılgınca bir risk ama bunu almak gerekiyor. İşin öncüsü biziz ama işin içinde Sentido da var.
Otelin tatil köyü tarafı ise Liberty Hotels Lykia olacak. Oteldeki bütün odalar ve genel alanlar çok ciddi bir tadilattan geçecek. Bu iş için de yaklaşık 10 milyon Euro bir harcama yapacağız. Şu anda bunun projesi üzerinde çalışıyoruz.

ANTALYA'DAKİ LIBERTY'Yİ İNGİLİZ OTELİ YAPTIM, BURAYI İSE RUS OTELİ YAPACAĞIM

Bu sezonu nasıl görüyorsunuz peki?

Oteli Mart ayında devraldığımız için manevra kabiliyetimiz oldukça azalmıştı. Şu anda mevcut koşullarda maksimumu yapmak için çaba sarf ediyoruz. En iyi geliştireceğimiz pazar Rusya pazarı idi. Bir İngiliz destinasyonu olan Dalaman’daki bu otelde şu anda İngilizlerin iki katı Rus misafirimiz var. Ters oynamayı seviyorum. Atalya’da ben “İngiliz oteli olacağım” dediğim zaman herkes bana gülmüştü. Ama yaptım. Bazen oyunun kurallarını ters oynamak gerekiyor. Herkesin gittiği yöne giderseniz başarıyı yakalayamazsınız. Bunlar riskli konular ama ben bu riski alıyorum.
 
Peki sizin İngiliz pazarına alternatif olarak Rusya pazarını büyütme stratejiniz bölge için de bir lokomotif olur mu?

Umarım olur. Çünkü birlikten güç doğuyor. Tur operatörü de belli bir hacme ulaştıktan sonra bölgeye daha fazla yoğunlaşıyor. 


Mehet Biçer sektörde "uçan genel müdür" olarak da biliniyor

PERSONELİME NEZAKETSİZLİK YAPANI OTELDEN KOVARIM

Sektörde sevilen bir simasınız. Özellikle personelinizle ilişkileriniz çok konuşuluyor. Çalışanlarla kurduğunuz bu diyalogun sırrı ne?

Bu çok basit; çalışanlar arasında title farkı gözetmeyecek, onlarla empati kuracaksınız. Personelle konuşacak, hepsinin adını bilecek, sorunlarıyla ilgileneceksiniz. Her adımınızı sevgiyle atacaksınız. Beni otelde bulaşık yıkarken de görürler, meydan temizliği yaparken de; otelde personelime nezaketsizlik yapmış “çok saygıdeğer” bir adamı otelden kovarken de görürler.

DALAMAN'DA ÖZEL SEKTÖR ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMALI

Dalaman için bu sezonu nasıl görüyorsunuz?
 
2013 yılını Dalaman için önceki yıllara göre daha iyi görüyorum. İnsanlar da daha heyecanlı bu yıl. Ama kendi tesisimiz için 2013’ü bir antrenman yılı olarak görmüştük. Buna rağmen antrenmanımız planlarımızın üzerinde gidiyor. Ama önümüzdeki yıllarda ürün çıtasını ve pazarlama stratejisini değiştirip tesisi gerçek müşterisine kavuşturmak istiyoruz. Bölgeye baktığınızda Antalya’nın çok gerisinde kaldığını görüyorsunuz. Aslında burası oldukça şanslı. Devlet çok güzel yatırımlar yaptı. Öte taraftan Antalya’da özel sektör cebinden çok şey harcıyor. Buradaki yatırımcı cebinden çok fazla bir şey harcamıyor. O yüzden yatırım süreçlerinde biraz da özel sektör elini taşın altına sokarsa çok güzel işler yapılabilir diye düşünüyorum. 
 
Önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığınız yeni çılgın projeleriniz var mı?

Yüzde 50’si ticari, yüzde 50’si ise sosyal olan bir köy turizmi projem var. Korkuteli civarında terk edilmiş bir köyü turizme açtım. Şu anda kısmen açıldı. Köylüler çok mutlu. Bu tip özel ürünlerin pazarlanması biraz zordur ama maliyetleri düşük. Müşterinin bir konfor beklentisi yok, önüne ne koyarsan onu yiyor. Turistin bu köyü ziyaretini şuna benzetebiliriz: 1940 model bir arabaya herkes hayran olur ama çok az kişi parayı bastırıp biner.

UNVANLARINIZI UNUTUN

Sektörde yeni olan çok sayıda yönetici de var. Onlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Öncelikle yöneticiler unvanlarını unutsunlar. O zaman insanlar onları sever ve başarı da kendiliğinden gelir. Yani koltuk gücüyle iş yapmayı unutsun, sevgi gücü ile çalışmaya başlasınlar.  Bu, kalıcı ve uzun ömürlü bir yönetim modelidir.
 


Bu Haber 30.06.2013 - 17:24:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mehmet uluğ 08.06.2017 - 03:29

    Haziran 2017 de 4 gün sentido Lykia resort&spa da kaldım. Mehmet bey "in yukarıda hedeflediklerinin hepsini gerçekleştirdiğini gördüm. Muhteşem bir organizasyon. Hata ve eksik bulamadım. Gerçekten uçan adam ve farklı bir yönetici. Böyle aykırı insanlar başarıyı getirecek organizasyonları kurar ve başarır. Adult+16 uygulaması inanılmaz başarılı. Tebrikler Mehmet bey ve ekibi.

  • Y. Murat Özgüç 07.08.2013 - 02:25

    10 Yıl sonra ilk kez bu boyutda bir tesisde tatil yapma fırsatım oldu. Mehmet Beyi sosyal ağlardan tanıyorum. Bir ara Fethiyeye gelirseniz arayın diye genel bir mesaj atmıştı. Hiçbir program yapmadan kenimizi Fethiyede bulduk. Aradım kenimi tanıtdım o kadar yoldan gelmişsiniz gelin birşeyler yaparız dedi. Yarım saat sonra oteldeydik, tanıştık, positif enerjisi yüksek gülümseyen bir meslekdaşımız. Oteli ağzına kadar doluydu bu arada. Bize gösterebilecekleri bir oda daha yoktu sanki. Evet orada kaldık 4 gün. Çalışanlar mutlu ve hep güleryüzlü, yemekler son derece lezzetli, iyi malzem kullanılıyor ve hiç birşeyin eksikliği hissedilmiyor. Çocuk klübü, böyle birşey görmedim çok planlı ve iyi işliyor. Muhtemelen eskiden gelen çocuk dostu bu güzel uygulamaları devam ettirmede ve ileri götürme de de başarılılar. Kısaca Mehmet Bey doğru frekansı yakalamış, pozitif, misafirleriyle ve personeliyle iletişim kuruyor, Pazar günü off bile kullanıyor. Sürüde siyah koyun olmak deyimi bizimde işimizde uyguladığımız bir ilke ve inanın farkı farkediyor insanlar. Uçmaya ve sempatik olmaya devam sevgili Mehmet Biçer.

  • harun tosun 05.07.2013 - 10:08

    süper olur müdürüm işalaş iyiolur heyşey dilediğin gibi olsun işalah birgün bizle çalışırız

  • Muazzez Tonguç 02.07.2013 - 12:11

    Çoşkun Beye yürekten katılıyorum.Günümüz şartları çok değişti.Teknolojinin hayatımıza girmesiyle gündelik hayatlarımız ve yaşam şekilerimiz iş lışkanlıklarımız bile değişti.Teknolojik Müdürler olduk.Mehmet kardeşimiz son derece başarılı ,farklı misyonu ve hedefleri olan çılgın, bir yönetici.Ekibini iyi motive ediyor.Farklı projelere imza atıyor.Taklitçi deği yenilikçi.Pr ı iyi kullanıyor.Otellerinde repeat guest oranı ve misafir memnuniyeti çok yüksek. Artık günümüzde ofisinde oturup personeli görmeden görev yapan müdür dönemleri çok geride kaldı.Başarı kriterleri değişti.Sevgili Mehmet çim tam gaz uçmaya devam.Ben de Bayan GM olduğum için hep kıskanılıyorum.Başaralı ve farklı insanlar hep kıskanılır ve çok konuşulur,eleştirilir.Hatta gel beraber uçalım kardeşim. Liberty Hotels ekibine ve Mehmet kardeşime yürekten başarılar diliyorum.

  • Coşkun Candaş 02.07.2013 - 11:05

    FARKINDALIK YARATMAK İÇİN FARKLI OLMAK ŞART .. Bu meslekte, hayal gücünüzü ve ruhunuzu işinize katmaz ve onu paydaşlarınıza yansıtamaz iseniz, sadece geçici süre koltuk işgal eden memur zihniyetinden başka bir şey olamazsınız. Sn.Biçer misyonu, hedefleri ve başarıları ile zaten çevresinde bir sinerji yaratabilmiş. Koyduğu hedefe tam inanmış bir insan hele bir de arkasında inanmış bir ekibi var ise, başarı mutlak gelecektir.. Bizler bu sektörde askeri dikta rejimi uygulayan müdürleri de, makam saltanatı yapanları da ve de personelinin ‘’ Kamyon Şöförü ‘’ lakabını taktığı müdürleri de bizzat gördük.. Liberyt Lykia Grubuna ve ekibine başarılar diliyorum..

  • Ali ÖZDEMİR 01.07.2013 - 04:21

    Hiç Bir Mazeret Başarının yerini alamaz.....Bu hikayeyi çoğunuz duymuşsunuzdur Ressam kalfası ustalık için icazet almak istediğinde üstadı ona en iyi yaptığı resmi şehir meydanına asmasını istemiş ve yanınada kırmızı bir kalemle bir de üzerinde hatalı yerleri işaretleyin notu bırakmasını istemiştir.Kalfa denileni aynen yapmış. Ertesi gün resmin durumuna bakmak için gittiğinde tam bir hayal kırıklığına uğramış çünkü resim tamamen kırmızıya dönmüş.Üzüntü içerisinde başarısız olduğunu düşünerek üstadının yanına gitmiş ve durumu anlatmış. Üstadı üzülmemesini aynı resmi tekrar yapıp yine şehir meydanına asmasını busefer kırmızı kalemle birlikte hatalarımı işaretleyip doğrusunun ne olması gerektiğini yazın notunu bırakmasını istemiş.Kalfa aynen dediklerini yapmış ve ertesi gün gittiğinde resmin üzerinde bir nokta dahi olmadığını görmüş ve sevinçle ustasının yanına varmış.Hayretle bu durumun manasını sormuş. Üstadın çevabı İnsanlar en güzel bir tabloda bile sorunlar bulmada ve eleştirmede herzaman acımasızdır ancak iş çözüm ve fikir üretmeye gelince hepsi çok ama çok acizdir Kıssadan hisseyi Herkes anladığını ümit ediyor Mehmet beyin bu sektörde oluşturduğu güzel tablolarıda büyük bir hayranlıkla izlemeye devam ediyorum..

  • Gökhan Cesur 01.07.2013 - 03:52

    Mehmet Beyin yaptıklarının yöneticilikle bağdaşmadığını söyleyen sayın Turizm Yöneticisi. Personelimiz memnun (buyurun bir gün Liberty Hotels Laraya keniniz görüşün personelimizle), fiyatlarımız ve satışlarımız iyi ( dilediğiniz acentaya sorabilirsiniz ), misafirlerimiz memnun ( dilediğiniz yorum sitesinden kontrol edebilirsiniz ),yatırımcımız memnun. Yöneticilik sizce nedir söyler misiniz?

  • Rıdvan Ensari 01.07.2013 - 02:02

    Merhaba Mehmet Beyi tanımam ama uçan adamları severim (sıradışıyaratıcıuçuçkaçıkFarklı düşünebilenbasma kalıp olmayan vs.vs.)Kenisine başarılar diliyorum ve bunca yıllık meslek hayatımda duyduduğumduymak istediğim en güzel söz Gökhan Cesur beyden gelmiş Düşecek olsan bile aşağıda seni tutacak birçok insan varGerçekten bravo..Bana bu yazı ve o yorum çok iyi geldi.Tebrikler...

  • Turizm Yöneticisi 01.07.2013 - 01:51

    Tam bir fenomen, yöneticilikle bağdaşmıyor.

  • Gökhan Cesur 01.07.2013 - 12:30

    Gerçek başarı ilk bakışta mantıklı ve ayağı yere basar görünmeyen projeleri hayata geçirebilmek ve hedefe ulaşabilmektir. Maalesef sektörümüzde kopyala yapıştır modelini uygulayan yöneticiler oldukça fazla. Farklı vizyona sahip, farklı bakış açısıyla konulara yaklaşabilen Mehmet Bey gibi yöneticilerden keşke daha fazla olsaydı da bizler de faydalanabilseydik. Yukarıda yazılmış olan personel iletişiminden satış stratejilerine kadar hiçbir konuda abartı yok, hepsi uygulanmış ve sonucunda başarı sağlanmış politikalar. Bunu zaten sektörde bilenler biliyor, bilmeyenler öğreniyor, bir kesim ise nedeni bilinmez uçan adamın düşmesini bekliyor. Uçabildiğin kadar uç Mehmet Bey, düşecek olsan bile aşağıda seni tutacak birçok insan var.

  • Hasan Ali Ceylan 01.07.2013 - 12:08

    Bence doğru karar olmuş. Arzı küçültüp konsantrasyonu arttıracagı için başarılı olacaktır zaten. Ayrıca Biçer hesaplamıştır. Uçmak sadece işin selamlama kısmıdır.

  • Kerem Cemoğlu 01.07.2013 - 10:44

    Beyefeninin yaptıkları bana pek mantıklı ve ayağı yere basar gelmiyor...

  • yorumcu 01.07.2013 - 10:01

    Ne kadar az yüksekten uçarsan, düstügün zaman o kadar az incinirsin......

  • özgür bayrak 01.07.2013 - 09:28

    Hedefi olan , vizyonu olan ve bunun için plan yapan sevgili dostum . Başarılarını bütün pazarlarda ve bütün tesislerinizde devam ettireceğine inanıyor , destekliyorum.

  • Canan nergiz yavuz 01.07.2013 - 12:43

    Sadece farklı olanlar fark yaratır

  • Aysun Sever 30.06.2013 - 11:37

    Antalyada İngiliz oteli olmanızın, fethiyede rus oteli olma hedefiniz ve pozisyonunuzun tersine gördüğümüz uçan resimlerinizin sırrını açıklamazı rica ediyorum.

  • M. GENC 30.06.2013 - 10:36

    Sayın Bicer, Yazınızda bahsetniş olduğunuz Antalyada İngiliz kumarınız son derece başarılı oldu. Lakin Lykia çok büyük tesis, çok yönetici ve hatta patron yedi. Siz hem Residence tarafını Adult oteli yapıyorsunuz üstelik dar pazarı olan Dalamanda. Üstelik Ingiliz bölgesinde Rus oteli olma hedefiniz, sizin deyiminizle oyunu ters oynamak çok enteresan düşünce, çok büyük risk. Hem yetişikin oteli olacaksın, hemde İngiliz bölgesinde ana pazar Rus olacak(Rusyada tanınmayan bir bölge Dalaman).Bence gerçekten uçuyorsunuz, ateşle oynuyorsunuz. Başarılar....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.