TÜRSAB, Türkiye Kruvaziyer Turizmi Raporu'nu açıkladı

TÜRSAB, Türkiye Kruvaziyer Turizmi Raporu'nu açıkladı
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Kruvaziyer Turizmi Raporu'nu açıkladı.

 
Kruvaziyer turizmi 2013 yılı sonunda dünya genelinde 20.9 milyon yolcuya ulaştı. Geçen yıl söz konusu 20.9 milyon kişinin 2.2 milyonu Türkiye limanlarını ziyaret etti. Bir başka deyişle toplam kruvaziyer turistinin yaklaşık yüzde 11’inin yolu Türkiye’den geçti.

Yunanistan’ın yarattığı olumsuz etkiyi atmak ve Türkiye’nin kruvaziyer turizminde ‘başlangıç noktası’ olabilmesi için ‘daha çok limana ihtiyaç duyduğunu’ ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “İstanbul’a, İzmir’e, Kuşadası’na yeni limanlar lazım. Burada başı İstanbul’un yeni toplantı noktası haline getirilen Yenikapı çekmesi lazım” diyerek atılması gereken ilk adımın ‘liman’ olduğunun altını çizdi. Kruvaziyer sektöründen Türkiye’nin kasasına yıllık olarak 400 milyon doların kaldığını ancak kendilerinin bunu asla yeterli görmediğini kaydeden Ulusoy, “Dünyada hızla gelişen ve bulunduğu ülkelerin ekonomik girdilerine önemli katkı yapan kruvaziyer turizmi sektöründen Türkiye’nin de taşıdığı turizm potansiyeline bağlı olarak gerektiği kadar faydalanması gerekiyor. Kıyı şeritlerimizde hayata geçirdiğimiz turistik tesis ve kongre merkezlerinin bu yolla dolmasına neden olan kruvaziyer limanlarının İstanbul başta olmak üzere birçok kentimizde bulunması biran önce faaliyete geçilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

11 YILDA TÜRKİYE'YE GELEN KRUVAZİYER TURİSTİ YÜZDE 285 ARTTI: 
 
Dünya ekonomisinde 2008-2009 krizinin yaralarını sarmasıyla birlikte yeniden büyümeye başlayan kruvaziyer turizminde Türkiye'nin de yükselişi sürüyor. Son 11 yıla bakıldığında sadece 2009 yılında gerileme yaşayan Türkiye'ye gelen kruvaziyer turisti sayısı 2013 yılında 2.2 milyonu geçerek, dünyadan aldığı pay yüzde 11'e çıktı. Son 10 yılda büyüme oranı yüzde 285 olarak gerçekleşti. Kesinleşen rezervasyonlar ve ön talepler dikkate alındığında Türkiye'ye gelen kruvaziyer turisti sayısının 2014 yılında da yüzde 2-3 seviyesinde artması ve 2.3 milyona çıkması bekleniyor.

KRUVAZİYER TURİSTİNİN %30'U İSTANBUL'A GELİYOR:

Türkiye'ye gelen kruvaziyer turistlerinin yüzde 30'unun durağı İstanbul oldu. Bunu yüzde 25.7 ile Kuşadası ve yüzde 21.7 ile İzmir takip etti. Bu yıl için beklenti oranların Kuşadası lehine değişeceği yönünde. Çünkü kruvaziyer turizminin en büyük firmalarından Norwegian Cruise gemilerini 27 Nisan tarihinden itibaren İzmir yerine Kuşadası'na yönlendirme kararı almış durumda. Kuşadası'na geçen yıl 427 gemi yanaşmışken, 2014 yılı için şu an kesinleşmiş rezervasyonların sayısı 480'i geçti. Yılsonu için beklenti bu rakamın 500'ü geçeceği şeklinde. İzmir Limanı için ise daha yılın başında kesinleşen rezervasyon sayısı 121. İzmir Limanı'na 2013 yılında 187 gemi yanaşmıştı.

YUNANİSTAN GREVİ TÜRKİYE LİMANLARINI ETKİLEDİ: 
 
Türkiye'ye gelen kruvaziyer turistinin bu yıl geçen yıla göre yüzde 2-3 artması bekleniyor. Son 10 yıldaki performansa bakıldığında en az yüzde 10 olan Türkiye'deki büyüme oranının yüzde 2-3'lerde kalacak olmasının en büyük nedeni Yunanistan'daki ekonomik kriz ve buna bağlı yaşanan grevler. Akdeniz kruvaziyer turlarının yaklaşık yüzde 30'unun çıkış yaptığı Pire Limanı'nda yaşanan grevlere global kruvaziyer şirketleri tepki göstermeye başladı. 2014 ve hatta 2015-2016 programlarını da Batı Akdeniz'e kaydırma eğilimi gösteren şirketlerin bu kararı Türkiye'deki büyümenin de önünde engel. Çünkü Türkiye'ye gelen kruvaziyer gemilerinin yüzde 40'ına yakını Pire Limanı'nda çıkış yapıp Yunan Adaları ve Türkiye limanlarını kapsayan turları gerçekleştiriyor.



Bu Haber 11.05.2014 - 13:33:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.