Türkiye'de oda fiyatları ve doluluklar nereye gidiyor? İşte bütünsel bir analiz

Türkiye'de oda fiyatları ve doluluklar nereye gidiyor? İşte bütünsel bir analiz
2014 yılının 9 aylık verileri incelendiğinde Türkiye'de, ortalama doluluk oranlarının yüzde 2,8, ortalama oda fiyatının yüzde 4,4 ve oda başına ortalama gelirin yüzde 7,2 oranında düştüğü görülüyor. Diğer Avrupa ülkelerinde doluluklar, oda fiyatları ve oda başına ortalam gelirler artarken, Türkiye'den neden düşüyor?


TurizmGüncel

TurizmGüncel yazarı Zafer Cengiz, STR Global'in 9 aylık verilerinden yola çıkarak yaptığı analizi şöyle:

Bilindiği üzere, TUROB tarafından Mayıs 2014 itibariyle aylık olarak piyasaya bülten halinde servis edilen STR Global statistikleri, Türk için turizmine taze kan sağlayıcı ve çok kritik veri kaynağı oluşturmuştur. Bu verilerde 2 türlü analiz yapılmaktadır. Bir seride aylık Gelişim verilerek ‘geçen yılın aynı ayı’ ile mukayese yapılmakta, diğer seride ise dönem verileri ile paralel bir analiz ortamı oluşmaktadır.

TUROB bültenlerinde öncelikle aylık veriler öne çıktığından, sadece kısa dönemli karşılaştırmalar ağırlıktadır. Bu durumu dikkate alarak bütünsel yaklaşımlı Ar-Ge ile, STR verilerinde 2012 ve 2013 Yıllarının tamamı 24 ay ve 2014 yılının 9 aylık dönem verilerini kapsayan toplam 33 aylık bir dinamik analiz çalışılmıştır.

Bu veriler ışığında, 3 veri serisinde ve toplam dâhil olarak 6 bölgesel ayırımda 33 aylık gelişim verileri özet olarak sergilenmiştir. Daha uzun süreli ve genel perspektif veren çalışma detaylarında, aylık seri analizleri ve son 5 ayın ayrıntılı verileri de mevcuttur.


 
TABLODA ÖZET YORUMLAR:

İSTANBUL:
Doluluk sürekli düşüşte- Toplam kayıp %7 düzeyinde ve geçen yılki artıya rağmen fiyatlar ciddi kan kaybında! Oda başı gelirlerde geçen yıllara göre şiddetli düşüş var- Fakat İstanbul’un özelliği nedeniyle bu düşüş kışın toparlayabilir? Toplamda kaydedilen % 25’lik orandaki fiyat ve gelir kayıplarının çok kritik düzeyde olduğu muhakkaktır.

ANKARA: Dolulukta % 60 düzeyini zorluyor ama bir türlü geçemediği izleniyor. Günlük fiyatta geçen yılki artışa rağmen % 6.7 oranında 2012 kaybı var! Oda başı gelirlerde de,  geçen yılki artışa rağmen %4.5 oranında 2012 kaybı gerçekleşmiş durumda. Son 9 ayda %15 düzeyinde kan kaybettiği net olarak görülüyor. Fakat kış döneminde kaydedilebilecek artışlarla ilave performans artışı yakalama şansı mevcuttur.

ANTALYA: Doluluk geçen yılki kaybı kurtarmış durumda gözüküyor. Fiyatlar geçen yıl düzeyini korumaya gayret ediyor. Gelirlerde geçen yıl kaybı kazanılmış ve üstüne çıkılmış. Fakat yaz dönemi bitmiş olduğundan, tablodaki 9 aylık olumlu performanstan, gelecek 3 aylık sezon dışı kayıpları söz konusudur.

DİĞERLERİ: Doluluklarda iyileşme olmasına rağmen çok yetersiz kalıyor. Fiyatta geçen yılki artışa karşın %18.3 oranında 2012 kayıpları var! Gelirde geçen yılki artışa rağmen %9.6 oranında 2012 kaybı var! Ağırlıkla Muğla, İzmir, Bursa, Kapadokya, Denizli otellerinin oluşturduğu bu gurupta, genel performans, fiyat ve gelir seviyeleri önde olarak çok aşırı düşük düzeyde olduğu görülmektedir.

TÜRKİYE: Ülkesel doluluklarda Diğer Oteller ortalamayı düşürüyor! Günlük fiyatlarda %19 gibi büyük kayıp var. Toplamda 2013’e göre %20 ve 2012 ye göre %13 gelirlerde kayıp oranı çok büyüktür. Aynı şekilde, toplamda 2012 ye göre bile %16 aşağıda kalan gelirler, kan kaybının boyutlarını açıkça sergiliyor.

BÜTÜNSEL GENEL YORUM

İstanbul otelleri, ülke ortalamasına göre %30 yüksek fiyat ve gelir elde etmelerine karşın, 2014 yılında 20+ puanlık aşırı gerileme kaydederek bu avantajlarını yitirmiş durumdadır. Diğer oteller de İstanbul oranlarında ve 20 puanlık düşüşte. Ankara ise 5 puan lehte farkla, 15 puan kaybedenler kategorisinde.

Antalya durumu idare ediyor ve Gelirdeki +22 puanlık kazanımı çok ilginç! Antalya’da doluluk ve fiyatlarda ilerleme olmaksızın Gelirde kaydedilen bu artış, direkt olarak ‘Giderlerde genel olarak önemli indirimler sağlanmış olduğunu’ ifade etmekte bu ve durumun nedenleri ve sonuçları detaylı araştırılmalıdır!

Tabloda 2014 yılının fark % kolonundaki gerilemeleri ifade eden kırmızı rakamlar, aslında durumu açıkça sergiliyor. Son 9 ay itibariyle ülke çapında %20 düzeyinde fiyat ve gelir kaybı gerçekleştiği açıktır.

Seçilen Avrupa Ülkeleriyle durum: Türkiye'nin fiyatları aşırı geride değil, 25 ülkelik ortalamanın sadece %12 altında. Ama geçen yıla göre tüm verileri düşük ve listede kırmızı veren tek ülke durumunda olduğu açıkça görülüyor. Son kesitte Yunanistan’ın göze giren performansı, özellikle dolulukta +16 ve gelirlerde +22 puanlık ataklarına yansıyor. 6 ülkelik listede, dolulukta İspanya, gelirlerde ise İtalya performans Lideri olmuş durumdadır!

Rakip ülke verilerinin detaylı ve sürekli olarak izlenmesi, çok kritik bir ihtiyaçtır. TUROB bültenlerinde bu yönde aktüel bilgi olarak aylık gelişmelerden kesitler verilse de, karşılaştırmalı ve zaman süreci içindeki verilerin gelişme perspektifleri, ayrıca bütünsel ve sürekli olarak değerlendirilmelidir. Burada sergilenen seçilmiş ülkeler, bu yönde atılan basit bir adımdır. Özellikle Akdeniz ülkeleri önde gelmek üzere, tüm rakiplerin durumu yakından ve sürekli olarak izleme ve değerlendirme ortamına sokulmalıdır.






Bu Haber 25.10.2014 - 18:42:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 27.10.2014 - 06:41

    Piyasanın olağan görüşlerini yansıtan yorumunuza 2 yönlü katkı: Öncelikle bu rakamlar sadece ciddi ve profesyonelce toplanan verilerin Analizini kapsamaktadır. Yani gözüken köyün resmidir ve sadece YORUM yapılarak HÜKÜM kapsaması da gerekmez. Ayrıca, kapasite çıkışları ne kadar ANİDEN Olmuştur? Bunu sorgulamak gerekir Bence Yıllardır sürekli artmasına rağmen Resmen Tespit edilemeyip, bir türlü idrak da edilemeyen artış gerçeği, işler zora düşünce MAZERET olmaktadır Gerçek YATAK SAYISI ise, şu an bilinenin ve şikayet edilenin de çok üzerindedir. Ama Planlı ve ArGe destekli DESTİNASYON YÖNETİMİ ve tamamen doğaçlama gelişen bir Piyasada, her türlü sürprizlere ve olumsuzluklara gebe bir ortam gayet DOĞAL değil midir Sn.Mülayim?

  • Mehmet Mülayim 26.10.2014 - 02:20

    Bence yalnız oda doluluk, ortalama günlük fiyat ve oda başı gelire bakarak ileri veya geri gidiyoruz demek çok doğru olmaz. Özellikle geçtiğimiz yıl İstanbulda toplam yatak kapasitesinde büyük artış oldu. Bunun genel rekabeti etkilemesi zaten beklenmeliydi. Ani kapasite çıkışları rekabetçi ortamlarda ürün değerini düşürür. Ancak doğru yönetilirse uzun vadeli olarak destinasyonun avantajına durum ortaya çıkacaktır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.