Türkiye yılın ilk çeyreğinde beklentinin üzerinde büyüdü

Türkiye yılın ilk çeyreğinde beklentinin üzerinde büyüdü
TÜİK, 2017 yılı birinci dönem büyüme verilerini açıkladı. Gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı. Anketlerde piyasa beklentisi yüzde 3,5-4 aralığında yer alıyordu.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, gayrisafi yurtiçi hasıla ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,2, sanayi sektörü yüzde 5,3, inşaat sektörü yüzde 3,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,7 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 arttı.  



HANEHALKININ NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 4.1 ARTTI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 9,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 2,2 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,6, ithalatı ise yüzde 0,8 arttı.



İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 11.6 ARTTI

İşgücü ödemeleri, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,6 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 20,2 arttı.

İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı yüzde 39,7 oldu

İşgücü ödemelerinin cari gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 41 iken bu oran 2017 yılının birinci çeyreğinde yüzde 39,7 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 39,5'ten yüzde 41,3'e yükseldi.



SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?

Maliye Bakanı Ağbal büyüme oranını değerlendirirken, “Geçici vergi indirimleri, KGF, KOSGEB, prim ötelemesi, yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri gibi teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu göstermiştir” derken, büyümenin sürdürülebilirliği tartışma konusu oldu. 

Habertürk'te yer alan habere göre, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, siyasi belirsizliklerin politika belirsizliklerine dönüşmesi riskinin ekonomi açısından bir tehdit olduğunu ve iş dünyasının önünü görmesinin kolay olmayacağını belirtti.

Dünya Bankası’nın hazırladığı “Küresel Ekonomik Beklentiler Haziran 2017: Kırılgan Bir İyileşme” raporunun tanıtımında konuşan Bilecik, “TL’deki değer kaybı ve talep eksikliği nedeniyle bilançolarında ciddi sorunlar yaşayan firmalar için geçici vergi indirimleri, yeniden yapılandırma olanakları ve teşvikler belli bir rahatlama sağladı” dedi.

Piyasaya 2.5 aylık bir dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 180 milyar TL kredinin sunulmasının likidite bolluğu yarattığını kaydeden Bilecik, “Sorunlu dönemleri atlatmak için bu tür politikalar kısa vadede faydalı olsa da ekonomik büyüme sürdürülebilir olmadığı takdirde, bu uygulamaların sorunları ertelemekten öteye geçemediğini biliyoruz. Nitekim, Türkiye ekonomisinin artık hızlı kredi artışı ya da likidite bolluğu ile büyümesinin sonuna geldik. Piyasaya sunulan likidite fazlası bize hep yüksek enflasyon olarak geri dönüyor” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ise, Türkiye’nin üreterek değil tüketerek büyüdüğünü ifade ederek, “TÜİK’in yeni hesaplama yöntemleriyle sağlanan, üretim artışına dayanmayan ve refah yaratmayan büyüme rakamları övünülecek bir durum değil” dedi.







Bu Haber 13.06.2017 - 09:57:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.