Türkiye, turizmin milli gelire oranında rakiplerinin gerisinde kaldı

Türkiye, turizmin milli gelire oranında rakiplerinin gerisinde kaldı
Turizmin milli gelire oranında OECD ortalamasını üzerine çıkan Türkiye, rakiplerinin ise gerisinde kaldı.


OECD ülkelerinde turizmin ekonomiye katkısı yüzde 4.2 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 4.3 olarak gerçekleşti. Buna rağmen Türkiye, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi rakiplerinin gerisinde kaldı.



Sözcü gazetsinden Taylan Büyükşahin'in haberine göre, 2016'da Türkiye'ye gelen bir turist ortalama 705 dolar harcarken, bu rakam 2017'de yüzde 3.4 düşüşle 681 dolara geriledi. 2018'nin ilk çeyreğinde bu rakam 723 dolar, ikinci çeyreğinde ise 636 dolar oldu. Turistler Türk Lirası'nın değer kaybından dolayı artık daha fazla harcayıp daha lüks tatil yapabiliyorlar.

LİDER İSPANYA

Turizm sektörü Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlarken, bu alandan elde edilen gelir ise rakip ülkelerin gerisinde kaldı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yaptığı son araştırma, Türkiye'nin turizmde hedeflediği yüksek gelir seviyesinin gerisinde kaldığını gözler önüne serdi. Turizmin milli gelire katkısını anlatan OECD'nin Turizm Trendleri 2018 raporuna göre, OECD ülkelerinde turizmin milli gelire katkısı ortalama yüzde 4.2 oldu. İspanya yüzde 11.1 pay ile listenin zirvesinde yer alırken, onu yüzde 9.2 ile Portekiz takip etti. Meksika turizmden aldığı yüzde 8.6 pay ile listenin üçüncü sırasında yer bulurken, yüzde 8.4 pay ile İzlanda dördüncü sırada yer aldı.

EN AZ PAYI ALAN POLONYA

Deniz turizminin ağırlıklı olduğu Akdeniz ülkeleri, OECD listesinde ortalamanın üzerinde aldıkları pay ile kendilerine yer buldu. Fransa aldığı yüzde 7.1 pay ile listenin beşinci sırasında yer alırken, onu yüzde 6.4 ile Yunanistan ve yüzde 6 ile İtalya takip etti. İklim olarak Akdeniz'e uzak ve daha serin olan Avrupa ülkeleri ise OECD ortalamasının gerisinde kaldı. Almanya ve Hollanda, turizmden milli gelirlerine yüzde 3.9 katkı sağladı. İngiltere'nin turizmden aldığı pay yüzde 3.7 olurken, Norveç'inki ise yüzde 3.6 oldu. OECD raporunda turizmden milli gelire katkıyı en az alan ülke yüzde 1.2 pay ile Polonya oldu. Onu yüzde 1.7 pay ile Danimarka ve Lüksemburg takip etti. Turizmin ülke gelirine daha fazla katkı sağlaması için, gelen turist sayısının artmasının yanı sıra turistlerin yaptıkları harcamaların da artması gerekiyor. Türkiye'ye gelen turist sayısı artarken, kişi başına yapılan harcama ise istenilen seviyelere ulaşamıyor. 2016'da Türkiye'ye gelen bir turist ortalama 705 dolar harcarken, bu rakam 2017'de yüzde 3.4 düşüşle 681 dolara geriledi. 2018'nin ilk çeyreğinde bu rakam 723 dolar, ikinci çeyreğinde ise 636 dolar oldu.

HEDEFİN UZAĞINDA

Türkiye'nin hedefi ise kişi başına turist harcamasını 1000 dolar seviyesine çıkarmak. Ancak, son rakamlarla birlikte Türkiye'nin bu hedefin oldukça gerisinde olduğu görülüyor. Türkiye en son 2003 yılında kişi başı turist harcamasında 850 dolara ulaştı ve henüz bu rakamı geçemedi. OECD listesinde ilk sırada yer alan İspanya'ya giden turistler ise 2017 yılında kişi başına ortalama bin 62 Euro harcama yaptı. Bilindiği üzere Türkiye, rakibi olan Fransa, İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelere giden ve daha fazla para harcayan turistleri kendisine çekmeyi hedefliyor.




Bu Haber 14.08.2018 - 09:02:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.