Türkiye-Rusya İş Konseyi toplantısı yapıldı, işte verilen mesajlar

Türkiye-Rusya İş Konseyi toplantısı yapıldı, işte verilen mesajlar
Uçak krizinin ardından "adım adım normalleşme" sloganıyla ilerleyen Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni adım: Türkiye-Rusya İş Konseyi 18. ortak toplantısını yaptı. DEİK'in ev sahipliğinde İstanbul'da yapılan toplantıya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Federasyonu Enerji BakanıAleksandr Novak, DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan katıldı.

 
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Rusya’nın birbirini tamamlayan bir çok özelliği bulunduğunu, iki ülke arasında rekabetten ziyade tamamlayıcı nitelikte bir ilişki sürdüğünü belirtti.  Zeybekci, “Rusya’da her ne yok ise Türkiye’de var. Türkiye’nin Rusya ile bir araya gelmesi, bir artı bir iki değil; bir artı bir beş yapıyor” dedi. 

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI EN GEÇ 2017'DE

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin, enerji hammaddesi ve ara malı ithalatı bazında genişletilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin Rusya’daki yatırımları 2 milyar ABD Doları civarında. Türk müteahhitlik sektörü 65 milyar ABD Doları yatırım gerçekleştirdi. Aradaki sıkıntıların giderilmesi için Türk Akımı Projesi, Akkuyu Nükleer Santrali  önemli bir fırsattır” dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının yakın zamanda hayata geçirilebileceğine değindi:

“Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması içinde yaş sebze ve meyve anlaşmasının bir bölümünü aştık. Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması için  görüşmelerde önemli noktalara geldik. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması konusunda 2017’nin ortasında STA’nın imzalanmasını öngörüyoruz.”
 
Zeybekci, iki ülke arasında hizmet sektörü, kamu alımları, metalurji, tarım, kimya gibi alanlarda tam bir entegrasyon sağlanması gerektiğini belirterek, Türk ve Rus şirketlerin ortaklığı ile üçüncü ülkelerde yatırım yapılmasının planlandığını söyledi. Zeybekci sözlerine şöyle devam etti:

“Pazar sadece Rusya değil, Avrasya ve Gümrük Birliği sınırlarındaki ülkeler de değil. Ekonomik büyümenin dinamosu önümüzdeki yıllarda Afrika olacaktır. Rusya ve Türkiye olarak önümüzdeki dönemde ortaklıkları içeren bu girişimleri destekleyeceğiz”. Doğalgaz ve hammadde üzerinden ticaret yapmak yerine petrokimya, yüksek teknoloji içeren diğer alanların da ticarete konu olması gerektiğini belirten Bakan Zeybekci, dünyanın en iddialı yatırım teşviklerinin şu anda Türkiye’de verildiğini hatırlattı.

TİCARET HACMİNDE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR
 
Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesinde pozitif gündem oluşturmak yararlı olacaktır” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yakın zamana kadar arttığını belirten Novak, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye gelmesinin ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine önem verildiğinin kanıtı olduğunu söyledi. 
 
Yıllık ticaret hacminin 4 kat artırılarak 100 milyar ABD Dolarına çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Bakan Novak, Ekonomi Bakanı Zeybekci  ile ekonomik işbirliği anlaşmasının  imzalandığını belirtti. Ulaştırma, enerji, metalurji ve  Türk Akımı Projesi özelinde imzalanan anlaşmalara vurgu yapan Novak, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan eski haline geleceğine emin olduğunu belirtti. 
 
Novak, ruble ile ticaretin gelişmesi, feribot hat seferlerinin artırılması, araç sürücülerine özel vize uygulamaları, uçak seferlerinin artırılması gibi konuların gündeme geldiğini ifade etti ve bu alanlarda mutabık kalınacağını düşündüğünü söyledi. 
 
Novak; “Özellikle iş çevrelerini ilgilendirecek proje, Rusya’nın doğrudan yatırım fonunun Türkiye’de faaliyet göstermesidir. Rusya’da yapılacak yatırım projeleri de görüşüldü” dedi. Son teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi konusuna ağırlık verildiğini belirten Bakan Novak, petrol, doğalgaz, eğitim, turizm, petrokimya ve inşaat alanında potansiyelin mevcut olduğunu, yatırım ve ticari alanda işbirliği yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Bakan Novak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Siyaset ve ekonomi alanında istikrar çok önemlidir. İş Konseylerinin yapıcı diyaloğun oluşturulmasında rolleri büyük. Türk ve Rus şirketlerin bugünkü çalışmalarının iki halka da faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
 
"GÜMRÜK KAPILARI HAZIR"
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük kapılarının Rusya ile ticaretin artmasıyla oluşacak yoğunluğa hazır olduğunu söyledi. Rusya ile ilişkilerdeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Tüfenkci, iki ülke halklarının ortak arzusu çerçevesinde ilişkilerde yeni bir başlangıç yapılmasına karar verildiğini belirtti. 
 
Tüfenkci, “Bir dönem 38 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmiyle en önemli ticari ortaklarımızdan biri olan Rusya, ticaret haminde son dönemde görülen konjonktürel düşüşe rağmen yine başlıca ticaret partnerlerimiz” değerlendirmesinde bulundu. 
 
Tüfenkci, ihraç edilen ve kısıtlanan narenciye gibi bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatının önünün açılmasının tam olarak normalleşme sürecinin tamamlanması açısından önemli olduğunu söyledi.
 
"VİZE SERBESTİSİ SAĞLANMALI"
 
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Türkiye ve Rusya’nın ortaklığına vurgu yaptı ve vize serbestisinin yeniden sağlanması gerektiğini belirtti: 
 
“Avrasya coğrafyasındaki iki büyük aktör olarak her alanda birlikte rol alacağımız ortadadır. Önümüzdeki dönemde iki ülke  arasındaki ilişkilerde birçok gelişme beklemekteyiz. Rusya ile bölgesel işbirliği, enerji, ulaştırma, tarım ve hayvancılık, sanayi, inşaat müteahhitlik, bilim ve eğitim gibi birçok alanda işbirliği konuları ele alıyoruz. Tüm bu çalışmaların hızla yürümesi için Rusya tarafından tek taraflı olarak askıya alınan vize serbestisinin geri gelmesini umuyoruz” dedi. 
 
DEİK Başkanı Vardan, Türk Akımı Projesi’nin öneminin de altını çizdi: 
 
“Türkiye bu dönemde soğukkanlı bir diplomasi yürütmüştür.  Türk Akımı Projesi’nin imzalanmış olması, 15 Temmuz sonrası tüm dünyaya Türkiye’nin yatırım ve ticari ortak olarak cazibesini her daim koruduğu mesajını vermesi açısından büyük önem taşıyor.” 
 
Enerji zirvesinde oldukça önemli çıktılar elde edildiğine değinen Vardan, “Her zaman söylediğimiz gibi, Türkiye ve Rusya bu bölgede sadece ikili ilişkiler bazında değil, bölge istikrarı ve ilişkiler bazında önemlidir” dedi. Vardan, toplantı vesilesiyle turizm, tarım ve inşaat sektörlerinin ele alınacağını da belirtti. 
 
ÖZİLHAN: ESKİSİNDEN DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ
 
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise konuşmasında, "Ülkeler arasındaki işbirliği bütün Avrasya bölgesinde bir sinerji oluşturarak ekonomik gelişme ve barışın sağlanmasına hizmet edecek. Bu noktada özel sektöre büyük görev düşüyor. Biz de  eskisinden daha fazla çalışarak ticari ve ekonomik alanda yaşanan kayıpları en kısa sürede telafi etmeye çalışacağız" dedi.

Uçak krizi yüzünden iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin büyük darbe yediğini ifade eden Özilhan, ticaret hacminin bu yılın ilk 8 ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 35 düşüştüğünü vurguladı.
 
Karşılıklı yatırımların arttığını ve Türk müteahhitlerin en çok iş yaptığı ülkenin Rusya olduğunu belirten Özilhan, son yıllarda enerji sektöründe yapılan anlaşmalar sayesinde karşılıklı işbirliğinin Avrasya bölgesinin de kaderini etkileyen stratejik bir boyuta taşındığını kaydetti.

HAKAN ATEŞ TURİZM OTURUMUNDA KONUŞTU
 
İş Konseyi kapsamında düzenlenen turizm konulu oturumda konuşan  Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise "ticari işlemlerin Rus rublesi ve Türk lirası cinsinden yapılıp, alım satım farklarını minimuma indirebilecek sistem geliştirdiklerini" vurguladı.  Ateş, Rusya'dan gelen turistlerin Türkiye'de tüm Denizbak ATM'lerinden, Sberbank kartlarını kullanarak Rusya'daki hesaplarından komisyonsuz para çekebildiklerini, bunun turistlerin hayatlarını kolaylaştırdığını vurguladı.
 


Bu Haber 13.10.2016 - 10:21:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.