Türkiye İngiltere turizm pazarında 20 yıl geriye gitti, işte rakamlar

Türkiye İngiltere turizm pazarında 20 yıl geriye gitti, işte rakamlar
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin yaptığı bir araştırma, Türkiye'nin İngiltere'den aldığı tatil amaçlı seyahatlerin sayısında yaşanan düşüşü ortaya koydu. 1996 yılı ile 2016 yılını kıyaslayan araştırmaya göre, Türkiye pazarda 20 yıl önce ulaştığı rakamların bile gerisine düşmüş durumda...



TurizmGüncel - Dış Haberler

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yapılan araştırma, 1996 yılı ile 2016 yılını karşılaştırarak İngilizlerin tatil alışkanlıklarında son 20 yılda yaşanan değişiklikleri ortaya koydu. 
Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri, İngilizlerin daha fazla seyahat gerçekleştirdiğini ancak seyahat sürelerinin önemli oranda kısaldığını ortaya koyması oldu.

SEYAHAT SAYISI YÜZDE 68 ARTTI

Araştırmanın sonuçlarına göre, 20 yılda İngilizlerin yurt dışına gerçekleştirdiği seyahatlerin sayısı yüzde 68 oranında artarken, 1996 yılında 27 milyon olan yurt dışı seyahati sayısı 2016’da 45 milyona yükseldi. Aynı dönemde İngiltere’nin nüfusu ise yüzde 12 oranında arttı.

İngilizlerin denizaşırı seyahatlerinin sayısının ekonomik kriz öncesindeki 2008 yılında zirve yaparak 45.5 milyona ulaştığı kaydedilen araştırmada, 2012 yılında ise bu sayının 36.2 milyona kadar gerilediği görüldü.

ONS; kısa süreli tatillerdeki artış sayısını ise EasyJet ve Ryanair gibi ucuz hava yolu şirketlerinin sayısındaki artışa bağlıyor.

DESTİNASYON TERCİHLERİ DEĞİŞMEDİ

Araştırmaya göre, 1996 yılından bu yana bir haftalık ve 10 günlük yurt dışı tatillerinin sayısında da artış yakalanırken, destinasyon tercihlerinde ise önemli bir değişiklik yaşanmadı. İspanya, İngilizlerin favori destinasyonu olmaya devam etti ve İngiliz vatandaşlarının bir yılda İspanya’ya düzenlediği tatil sayısı 1996 yılına kıyasla yüzde 87’lik artışla 6.9 milyondan 12.9 milyona ulaştı.

Aynı dönemde İngilizlerin en popüler ikinci destinasyonu olma özelliğini koruyan Fransa’ya yapılan seyahatler ise 6.1 milyondan 5.6 milyona geriledi. Bu düşüşte, İngilizlerin o dönemde ucuz alkollü içki ve tütün mamulleri için Fransa’ya yapılan günübirlik tekne turlarına gösterdiği ilginin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Fransa’da içki ve tütün mamullerinin fiyatlarının artması ve poundun euro karşısında yaşadığı değer kaybı, bu ilginin önemli oranda azalmasına sebep oldu.

1996 yılına kıyasla İtalya ve Portekiz’e yapılan seyahatlerin sayısının ise neredeyse iki katına çıkarak sırasıyla yılda 2.8 milyon ve 2.3 milyona ulaştığı görülüyor.

Aynı dönemde İngilizlerin ABD’ye dönük seyahatlerinin sayısı 1.99 milyondan 2.28 milyona; Yunanistan’a dönük seyahatlerinin sayısı ise 1.34 milyondan 2.22 milyona çıkmış durumda.

1996 yılından bu yana, İngiltere’den Birleşik Arap Emirlikleri, Polonya, Hırvatistan, İzlanda ve Romanya’ya dönük seyahatlerde de rekor oranda artış yaşandığı belirtiliyor.

EN BÜYÜK DARBEYİ TERÖR MAĞDURU DESTİNASYONLAR ALDI

Özel bir durumu olan Fransa’nın dışında İngiltere pazarında en büyük kaybı yaşayan ülkeler ise terör saldırılarına maruz kalan ülkeler oldu.

TÜRKİYE 20 YIL GERİYE GİTTİ

Aradan geçen 20 yılda en büyük kaybı yaşayan ülke Türkiye olurken, İngilizlerin 1996 yılında 954 bin olan Türkiye'ye dönük turistik amaçlı seyahatleri, 2016 yılında 730 bine düştü.

Aynı dönemde Mısır’a yapılan seyahatlerin sayısı 187 binden 47 bine, Kenya’ya yapılan seyahatlerin sayısı 85 binden 26 bin ve Tunus’a yapılan seyahatlerin sayısı 222 binden 2 bine geriledi.

'İNGİLİZLER GELENEKSEL 2 HAFTALIK TATİLLERE SIRTINI DÖNDÜ'

Araştırma sonuçlarını değerlendiren ONS sözcüsü, ‘’İngiliz turistler, son 20 yılda geleneksel 2 haftalık yurt dışı tatillerine sırtını döndü ve kısa süreli veya haftalık tatillerin sayısı arttı. Bu dönemde günübirlik ‘alkol ve sigara’ turlarında da önemli oranda düşüş yaşandı.’’ ifadelerini kullandı.

Not: İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin paylaştığı rakamlar, toplam seyahat sayısını değil, tatil amaçlı yapılan seyahatlerin sayısını yansıtmaktadır.



Bu Haber 08.08.2017 - 15:43:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.