Türk vatandaşlarına vizesiz Rusya için net açıklama

Türk vatandaşlarına vizesiz Rusya için net açıklama
Türk vatandaşlarının Rusya'ya vizesiz girebilmesi konusundaki tartışmalar sürüyor. Konuyla ilgili olarak kimi zaman 'iyimser' açıklamalar yapılsa da, Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Aleksandr Botsan-Harçenko, Türkiye'de devam eden terör tehdidi nedeniyle Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi için henüz erken olduğunu ifade etti.


Sputnik'in Rus basınından aktardığı habere göre Botsan-Harçenko, "Terör tehdidinin devam etmesi ve terörle mücadeleyi iyileştirme yönündeki ortak niyetleri gerçekleştirmek için ek zamana ihtiyacın duyulması nedeniyle maalesef mevcut kararları kaldırmak ve vize muafiyetine dönmek için henüz erken" dedi.
 
"Bu vakitsiz olurdu, yine de kısmi tedbirleri almaya hazırız" diyen Rus yetkili, 9 Şubat'ta iki ülke arasında konsolosluk işleri konusunda gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

Önümüzdeki hafta Moskova'da iki ülke dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir görüşmenin gerçekleşeceğini aktaran Aleksandr Botsan-Harçenko, "Türkiye'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Ümit Yardım (eski Moskova Büyükelçisi) gelecek. Yardım ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına hazırlıklarla ilgili bir görüşme yapacak" dedi.

Yetkili, "Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleşmesi, başlatılan ikili ilişkilerin normalleşme süreci bağlamında tüm işbirliği mekanizmasının ve tüm yapısının canlanması anlamına gelir" diye ekledi.

"İSTİSNA LİSTESİ" GÜNDEMDE

Bu arada bazı kaynaklar, 1 Ocak 2016'da Rusya'nın uçak krizi nedeniyle koyduğu Türk vatandaşlarına vize uygulamasının, ilk aşamada resmi heyetler ve belli vasıfları haiz işadamları için kaldırılması konusunda çalışmaların sürdüğünü bildiriyor.

Bu amaçla iş çevrelerinden de görüş alınarak öneri listeleri hazırlandığı, iki ülke yetkililerinin koordinasyonda bir kapsam hazırlanmaya çalışıldığı haber veriliyor.

Ancak Rus tarafının son açıklamada bir kez daha belirttiği gibi, turistik ziyaretlerde Türk vatandaşları için vizenin kaldırılması "yakın gelecekte" ihtimal dahilinde görülmüyor.

UMUT MART ZİRVESİNDE...

Konunun, bu yılın mart ayında Moskova'da yapılması beklenen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi ÜDİK toplantısında karara bağlanabileceği vurgulanıyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirve için mart ayı içinde rezmi ziyarette bulunacağı açıklanmıştı.

Geçen ay AA'ya açıklama yağan bir Dışişleri yetkilisi, Türkiye'nin Rusya'nın Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasını beklediğini belirterek, "Şimdi bir çalışma yapıyorlar. Sanıyorum öncelikli olarak iş adamlarına ve resmi heyetlere vizelerin kaldırılması gibi birtakım düşünceler içindeler." demişti.

Rusya normal pasaportlar haricinde, hizmet pasaportu taşıyan Türk vatandaşlarına da vize uygulamaya devam ediyor.

HAVAALANI GEÇİŞLERİNDE RAHATLAMA

Öte yandan Rusya'da vize ya da oturma izni ile yaşayan pek çok Türk vatandaşı, ülkeye girişte havaalanlarında bekletilme uygulamasının son dönemde büyük ölçüde kalktığını ve Moskova havaalanlarından eskisine göre daha hızlı geçiş yapıldığını belirtiyorlar.

THY kaynakları da bu konuda şikayetlerin büyük ölçüde ortadan kalktığını vurguluyor.

Diğer yandan, uçak krizi döneminde başlayan ve Rusya'ya sefer yapan Türk uçaklarının pilot ve mürettebatına Rusya vizesi alma mecburiyeti ise devam ediyor.

Bazı kaynaklar, vize konusunda bazı ketagorilerde istisnalar yapılması konusunda yürütülen çalışmaların geçen yıl sonunda Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi sonrasında dondurulduğunu ve şimdi yavaş da olsa yeniden "ilerlemeye" başladığını belirtiyorlar.

Rusya geçen yıl Türk vatandaşlarının turistik ziyaretlerinde vizesiz rejime son verirken, Türkiye Rusya Federasyonu vatandaşlarını vizesiz olarak kabul etmeye devam ediyor.



Bu Haber 09.02.2017 - 10:44:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kurtuluş YOK 31.07.2017 - 12:27

    EN SIKICI BİR DÖNEMİ̇ YAŞIYORUZ. Yüce Allah"ın adaletine teslim olmaktan başka çare YOK,!!!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.