Türk turist sayesinde ayakta kalan Yunan adası: Leros

Türk turist sayesinde ayakta kalan Yunan adası: Leros
Leros Adası’nın şöhretinin diğer Yunan adalarından daha az olduğuna bakmayın; Belediye Başkanı Kolias Michalies’ın ifadesiyle bu adayı aslında Türkler ayakta tutuyor. Ege adası Leros’a her yıl gelen turistin yarısı Türkiye’den! Sesiz, sakin bu ada 1980’li yılların Bodrum’u gibi samimi, sıcakkanlı…


Eda Özsoy

Yaz tatillerinde Yunan adaları, Türk seyahatseverlerin akınına uğruyor. Ege'nin masmavi sularında Santorini, Mikonos, Girit ya da Rodos gibi popüler adalar çok fazla rağbet görüyor. Ancak içlerinden bazılarının şöhreti az olsa da mutlaka gezginlerin rotasında yer alıyor. Bunlardan biri de Bodrum'un komşusu Kos’un hemen yanıbaşındaki Leros Adası...

Uzun yıllar Yunanistan’da akıl hastalarının rehabilitasyon merkezi olan Leros, bugün tam anlamıyla tatil cenneti. Kalimnos’un kuzeyinde, Bodrum Turgutreis’in karşısında yer alan Leros Adası, Türkiye’ye feribotla sadece 1.5 saat uzaklıkta bulunuyor. Adını çok fazla duymasak da Leros’u bilen çok iyi biliyor ve diğer Yunan adaları kadar popüler olmaması bu adayı daha da cazip hale getiriyor.



50 BİN TURİSTİN YARISI TÜRKİYE'DEN

Aslında Leros Adası'na Türkiye'den çok sayıda turist geliyormuş. Hatta adada konuşma fırsatı bulduğum Leros Belediye Başkanı Kolias Michalies, Leros'un Türkler sayesinde ayakta kaldığını söylüyor. Her yıl yaklaşık 50 bin turistin geldiğini ve yarısından fazlasını Türk gezginlerin oluşturduğunu da ekliyor. Michalies, adanın çok güzel bir tatil rotası olduğunu belirterek, "Leros, küçük bir ada olmasına rağmen çok geniş ve derin bir tarihi var. İkinci Dünya Savaşı'ndan izler taşıyor. Özellikle buraya dalış için çok sayıda turist geldiğini söyleyebilirim. Suyun altında savaş yıllarından kalma 8 tane gemi var. Bunları görebilirsiniz" diyor.

FİYATLAR UYGUN, ŞEZLONG ÜZRETİ YOK

Leros, gerçekten Michalies'in de dediği gibi çok güzel bir yer. Uzunca bir tatil sezonu var. Nisan ayından ekime kadar burayı ziyaret edebilirsiniz. Bu yıl neredeyse bütün tesisleri dolmuş. Otel ve restoran fiyatları da gayet uygun. Çok güzel plajları bulunuyor. Hediyelik eşyalar gibi rengarenk ama geleneksel mimarideki binaları ve küçük koylarıyla aynı zamanda sakin, sessiz ve sade bir ada.

Küçük bir ada olan Leros’ta sahil şeridinin uzunluğu 71 kilometre. Girintili çıkıntı coğrafyasıyla dikkat çeken Leros’ta nereye dönerseniz dönün mutlaka bir koy ve plaja rastlıyorsunuz. Adanın her yerinden denize girilmesi ve şezlongların ücretsiz olması da çok büyük bir avantaj. Ancak illa bir kumsal olsun isterseniz Panteli ya da Alinda sahiline uğrayabilirsiniz.

OSMANLI VE İTALYA İZLERİ...

Leros çok derin bir tarihe sahip. Hatta tarihi antik çağlara dayanıyor. Leros’a adımınızı attığınızda hemen her yerden görebileceğiniz 10. Yüzyılda inşa edilen tarihi Leros Kalesi sizi karşılıyor. Ada, 1500’lü yıllardan itibaren 400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Daha sonraki dönemde ise İtalyanların hakimiyetine geçmiş. Son olarak 12 adalar ile birlikte Yunanistan’a katılıyor. Bu nedenle Leros sokakları bizden izler taşıyor. Burada hem Osmanlı hem de İtalya dönemine ait izlerle sıkça karşılaşıyorsunuz.



SABAH FERİBOTTA, AKŞAM TAVERNADA

Leros’un merkezi olan marinada kafeler, pastaneler, hediyelik eşya satan küçük dükkanlarda vakit geçirebilirsiniz. Leros Halkı Türkleri çok seviyor. Çünkü adanın geçim kaynağı turizm. Bu nedenle Türkler’e özel ilgi gösteriyorlar. Adayı ziyaret eden Türklerin gittikleri mekanlar ise neredeyse hemen hemen aynı. Hatta feribotta yolculuk ederken gördüğünüz insanların çoğunu ya öğlen ya da akşam yemeklerinde mutlaka karşılaşıyorsunuz. Çünkü herkes aynı restoranlarda yemek yemek istiyor. Bunlar Mylos Fish Restaurant ile Taverna Dimitris O Karaflas.

Burada yemek yemeyenleri ayıplıyorlar edasıyla bu iki restoranı hınca hınç dolduran Türk misafirleri, ön masalarda rezervasyon yaptırmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar desek yanılmış olmayız. Tahmin edebileceğiniz üzere balık ve deniz mahsulleri konusunda şahane olduklarını söyleyebilirim.






Bu Haber 21.09.2017 - 16:18:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • LEVENT ERDOĞAN 22.09.2017 - 11:30

    İŞTE BİZDEKİ SORUN : SESSİZ-SAKİN-SAMİMİ YER KALMADI.O YÜZDEN TERCİH KOMŞU.ÇÜNKÜ LOKAL NÜFUS AZ :)

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.