Türk iş adamları dertli: Vize verilmiyor, odaları basılıyor, köpekle aranıyorlar

Türk iş adamları dertli: Vize verilmiyor, odaları basılıyor, köpekle aranıyorlar
Türk iş adamlarının luslararası seyahatlerde maruz kaldığı vize krizi ve kötü muamelenin artık ciddi bir soruna dönüştüğünü belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yaşanan olayları tek tek raorlamaya başladı.


Türk iş adamlarının yurt dışı seyahatlerinde pek çok kötü muameleye maruz kaldığını belirten TOBB, başta vizeler olmak üzere, yaşanan sorunlar ile ilgili harekete geçiyor.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, son dönemde Türk iş adamları ticaret amaçlı gideceği ülkelere yaptığı vize başvurularından ret alırken, vize alan pek çok iş adamı da gittiği ülkede kötü muameleye maruz kalıyor.



''KÖPEKLERLE ÜSTLRİ ARANIYOR, GECE YARISI ODALARI BASILIYOR''

İş adamları Almanya’da köpekler tarafından aranıp saatlerce bekletilirken, Çin’de gece yarısı odaları basılıp aranmaya maruz kalıyor. Bu konuda gelen şikayetlerin artması TOBB’u harekete geçirdi. Çok sayıda iş adamının benzer sorunlar yaşadığını dile getiren TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, gelen şikayetleri raporlayarak hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgili makamlara sunmaya başladıklarını söyledi.

''VİZE ALAMAZSANIZ TİCARET YAPAMAZSINIZ''

Mete, TOBB’un ana görevinin ticaretin önündeki engelleri aşmak olduğunu vurgulayarak, iş adamlarının vize sorunları konusunda şikayetlerinin arttığını ve bu durumun TOBB’u harekete geçirdiğini söyledi. Mete, “Bir ülke ile ticaret yaptığınızda en önemli konulardan biri o ülkeden vize almak. O ülkeden vize alamazsanız ticaret yapmanız mümkün değil. Son dönemde vize konusunda iş adamlarımızdan çok sayıda şikayet almaya başladık. Bir kısmı iş amaçlı gittiği ülkelerden vize alamazken bir kısmı ise gümrükte çok kötü muameleye maruz kalıyor. Gelen şikayetlerden yüzlerce iş adamımızın benzer sıkıntılar yaşadığını anlıyoruz” dedi.

''ŞİKAYETLERİ RAPORLADIK''

İş dünyasından gelen şikayetlerin her birini örnek olarak olay, olay yeri, kişi ve firma isimleri şeklinde raporlayarak hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgili makamlara sunduklarını ifade eden Mete, “Somut örnekler çok daha etkili oluyor. Bunları çok önemsiyoruz. Gelen şikayetleri öncelikle sorun yaşadığımız ülkedeki bizimle aynı faaliyeti yürüten ticaret odaları birliklerine aktarıyoruz. Bu konuda girişimlerde bulunmasını istiyoruz. Türkiye’de ise bu konu ile birebir ilgili olan Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na yaşanan olayları iletip, daha sonra da takipçisi oluyoruz. Şikayet geldikçe aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

''ALMANYA'DA SADECE TÜRK YOLCULARI KÖPEKLERLE ARIYORLAR''

Singapur’a seyahat eden bir grup iş adamının havalimanında gümrükte saatlerce tutulduğunu ve kötü muameleye maruz kaldığını dile getiren Mete, “Aslında ticaret yaptığımız ülkelerdeki iş adamlarıyla birebir sorun yaşamıyoruz. Onlar da bizimle iş yapmak istiyorlar” dedi. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak da birçok Türk iş adamının son dönemlerde vize konusunda büyük sorun yaşadığını ve kötü muamele gördüğünü belirterek, “Türk iş adamlarına karşı bir taciz ve mobingle karşı karşıyayız. Almanya’da köpeklerle sadece Türk yolcuları arıyorlar, Singapur’da üç dört saat bekletiliyoruz, Çin’de iş adamlarımız gece yarısı yataktan kaldırıyorlar. Sıkı bir aramaya maruz kalıyorlar. İş yapmaya giderken bu tür olaylara maruz kalmak çok üzücü. Umarız en kısa zamanda sorunlar çözülür” dedi.

ÇİN, SİNGAPUR, DUBAİ...

Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin, Singapur, Dubai gibi ülkelerde de Türk iş adamları önemli sorunlar yaşıyor. Halim Mete, Özellikle Çin ile ilgili çok şikayet aldıklarını belirterek, “Çin’in sanıyorum kendi iç güvenlik sorunu var. Bu nedenle kontrolleri artırmışlar. Türk iş adamlarının en çok sorun yaşadığı ülkelerden biri de Çin oldu” dedi.

''DUBAİ'DE TÜRKİYE 'KISITLANMIŞ ÜLKE' STATÜSÜNDE''

Esko Marine Genel Müdürü Erhan Esinduy, Çin ve Dubai’de yaşadıkları sıkıntıyı şu şekilde özetledi:

Çin Havalimanı’nda iki Türk iş adamı olarak özel bir odaya alındık. Saatlerce bekletildik. Üzerimiz arandıktan sonra bilgisayarımız, USB’lerimiz hepsinin içine bakıldı. Herkes geçti sadece iki Türk iş adamı olarak biz odaya alındık. Yine geçenlerde Dubai’de bir gemiye çıkacaktım Liberya bayrağı adına. Dubai’de ‘Mission Vize’ diye bir şey var. Gemiye çıkabilmek için özel bir vize gerekiyor. Orada da reddedildik. Çünkü Türkiye ‘restricted- nationality’ yani ‘kısıtlanmış ülke kapsamına alınmış.



Bu Haber 20.12.2017 - 09:49:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet yemez 23.12.2017 - 01:27

    O zaman ne yapmak lazim, Turkiye yi dunyadaki herkes icin tehlikeli ulke haline getiren iktidari degisitirip , daha barişcıl daha seviyeli bir dış politika ve adaletli bir ic politika izleyen ve dunya ile ilişkileri hemen onarmak konusuna odaklanacak , yabanci yatirimin önünü acacak yeni bir iktidari başa getirmek lazim .yoksa bu günleri daha cok arayacak gibi görünüyor iş camiasi.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.