Turizmdeki krizin tek nedeni düşen talep değil, bu rakamlara dikkat!

Turizmdeki krizin tek nedeni düşen talep değil, bu rakamlara dikkat!
Akdeniz çanağında rekabet eden ülkelerin yatak arzındaki artışı Türkiye domine ediyor. Bölgede gerçekleşen yatak arzı artışının yüzde 38'i Türkiye'den.


Yaşadığı ilk ciddi krizde açılmayan veya yeterli doluluğu sağlayamayan Türkiye konaklama sektörü, bir yandan da yatak arzı artışında lider konumda. Kontrolsüz arz artışı, önümüzdeki yıllarda Türkiye turizminin önündeki en büyük sorunlardan biri olacak gibi görünyor.

2006-2015 yılları arasında Akdeniz
çanağındaki ülkelerin yatak arzı
artışındaki durumu


TurizmDatabank tarafından yapılan ''Kriz Sonrası Türkiye Turizmi Araştırması''nın bulgularına göre, Akdeniz çanağındaki yatak arzı artışının yüzde 38'ini Türkiye tek başına üretiyor. Söz konusu hesaplamaya Türkiye ile birlikte 15 Akdeniz ülkesi dahil edildi. Son 10 yılda bu ülkelerin toplam yatak arzı 9,5 milyonu aşarken, sağlanan 1,5 milyonluk büyümenin % 38’i Türkiye’den kaynaklandı.
 
TÜRKİYE'DE 5 YILDIZLI YATAK ARZI

Ülkelerin konaklama sektörü tesis ölçekleri dikkate alındığında, geneli 3 ve 4 yıldızlı tesislerde olan yatak arzı artışı Türkiye’de % 50’ın üzerinde 5 yıldızlı tesislerden kaynaklanmaktadır.

Diğer yandan özellikle Türkiye’nin rekabet üstünlüğü olan sejur (Paket tur/ Herşey dahil) pazarına sunulan yatak sayısı Akdeniz’de 6,5 milyon dolayındadır.
 
SEJUR YATAK ARTIŞININ YÜZDE 40'I TÜRKİYE'DEN

 Sejur pazarının İspanya’dan sonraki lideri Türkiye’nin bu pazara sunduğu yatak sayısı da son 10 yılda hızla artmıştır. Öyle ki, Akdeniz’de sejura yönelik yatak arzının son 3 yılda gösterdiği artışın % 40’ı Türkiye kaynaklıdır. Bu artışta da en büyük pay yine 5 yıldızlı otellerindir.

Sejura yönelik yatak arzındaki artışta Türkiye’yi % 16,5 payla Yunanistan, % 8,3 ile Fransa ve % 7,6 ile İspanya izlemektedir.

Akdeniz’de sejura yönelik toplam yatak arzında ilk sıraları % 19 ile İspanya ve % 18 ile İtalya almaktadır. Onları, % 11-12 ile Türkiye ve Yunanistan izlemektedir.

FİYATLARI ETKİLEYECEK

Otel yatak sayısında görülen bu artış eğilimi, oda fiyatları genel seviyesini, herşey dahil otel fiyatlarını dolayısıyla otel gelirlerinden otel personeline kadar bir çok turizm verisini ve değişkenini etkileyecektir.

 



 



Bu Haber 22.06.2016 - 09:51:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.