Turizmdeki kötü gidişat geçici mi?

Turizmdeki kötü gidişat geçici mi?
1999-2000 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Dünya Gazetesi yazarı Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, bugünkü köşesinde turizm sektörünün sorunlarını masaya yatırdı. ‘’Bu gidişle 2017 yılının tamamı da kayıp gibi görünüyor.’’ diyen Saygılıoğlu, ‘’Şimdi şu soruyu sormak lazım: Bu gidişat geçici mi?’’ diye sordu.



Türkiye’nin 2015 yılından itibaren turizmde yaşadığı kayıpları masaya yatıran Saygılıoğlu, düşüşün nedenlerini sıraladı. Esas sorulması gereken sorunun ‘’Bu gidişat geçici mi?’’ sorusu olduğunu belirten Saygılıoğlu, ‘’Yani yukarıdaki nedenlerin teker teker ortadan kalkması veya olumluya dönmesi ile sonuçlar da değişebilecek mi? Bundan birkaç yıl önceki keyifli günlere dönülebilecek mi?’’ ifadelerini kullandı.

‘KALICI ÇÖZÜM YAPISAL KONULARDA’

Saygılıoğlu’nun yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

‘’Turizmde kalıcı çözüm ‘yapısal’ konularda…

Türkiye’nin dumansız sanayisi, istihdam deposu, döviz girdisi kaynağı, yüksek katma değer noktası turizm sektörünün bu politikalarla (daha doğrusu politikasızlıkla) yol alması olanaksız. Zira;

- İlgili bakanlık ve kamu kuruluşları etken ve hakim değil,

- Sivil toplum kuruluşları çok başlı ve etkinlikten oldukça uzak,

- Onlarca değil belki yüzlerce irili ufaklı ve sinerji yaratamayan yapılar var,

- Sektörde egemen olan kısa vadeli kısır bakış söz konusu,

- Sektördeki şirket bilançoları güçsüz ya da varlık ve kaynak yapıları yetersiz,

- Türk turizmi için geçmişte çıkış yolu olan ve artık ülke turizmine hiçbir katkı sağlayamayan ‘All Inclusive’ (her şey dahil) anlayışı devam,

- Yenilikçi ve yaratıcı olmak yerine taklitçi ve öldürücü rekabete dayalı politikalar,

- …

‘YENİ POLİTİKALAR ZORUNLU, ALGI VE İLGİ GEREKİYOR’

Yukarıda birkaç başlık halinde sıraladığımız yapısal nedenler. Bu nedenlerin ortadan kaldırılması veya değiştirilmesi yeni politikaları zorunlu kılıyor.

Bu politikaların uygulanması için algı ve ilgi gerekiyor.

Yine de 2017 yılı sonuçlarını turist sayısı açısından daha az kayıpla kapatma ihtimali var. O da ‘last minute’ (son dakika) satışlar. Artık müşteri davranışları değişti. İnsanlar artık 6 ay öncesinden ‘early booking’ (erken rezervasyon) yaptırmıyor. İnsanlar, bir tık mesafesinde internete girip son dakika fırsatlarına bakarak pasaportunu alıp seyahate çıkıyor.

‘FİYATLAR YERLERDE SÜRÜNÜYOR, BU YOLLA AYAĞA KALKAMAZ’

İşte bu davranış Türkiye’ye de yansıyacak. Bunu bekleyip görelim. Ancak fiyatların da yerlerde süründüğünü ve bu yolla ayağa kalkamayacağını unutmayalım.’’

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Bu Haber 03.05.2017 - 13:38:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ahishavi 04.05.2017 - 10:48

    KRİZİ "" GEÇİCİ "" PLATFORMUNA - KALIBINA SOKMAK ÇOKKKKK YANLIŞTIR. HERGÜN KRİZ BÜYÜYEREK GİDECEKTİR. KRİZ OLMAMASI İÇİN YAPILAN BİR TANE ÖRNEK VERİN , HEMEN YAZIMI GERİ ALAYIM VE ÖZÜR DİLEMEYE HAZIRIM. AMA BİRİRDİLER !!!!!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.