Turizmde krizden çıkış ve yeniden atılım için 5 talep!

Turizmde krizden çıkış ve yeniden atılım için 5 talep!
Turizmciler, sektörün krizden çıkması ve yeniden atılım sürecine girilmesi için atılması gereken adımları değerlendirdi.


Sektörde yaşanan kriz ve yeniden atılım yapmak için atılması gereken adımları değerlendiren turizmciler, özetle 5 adımn atılması gerektiğini belirtiyor. ATSO Başkanı Davut Çetin, POYD Başkanı Hakan Duran ve TÜROFED Başkanı Osman Ayık, konuyla ilgili olarak Dünya gazetesinden Fikri Cinokur'a değerlendirmelerde bulundu.

''AYNI ÜRÜNDEN ARZI ARTIRMAYA SON VERMEK GEREKİYOR''

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, tarım, turizm ve konut sektöründe aşırı büyümeden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Aynı ürünlerde arzı artırmaya son vermek gerekiyor. Antalya yenilik ve markalaşmayı temel koşul olarak benimsemeli, aksi halde sürümden kazanmaya kalkmak Antalya gibi bir ilin nisbi olarak fakirleşmesine yol açmaktadır. Yüksek katma değerli tarım ürünü, turizm ürünü ve konut üretimi aynı zamanda yüksek gelirli göçü de teşvik ederek Antalya’da refah artışını sağlayacaktır” diye konuştu.

''TÜRKİYE ULUSLAR ARASI DEV ORGANİZASYONLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMALI''

Başta Antalya olmak üzere Türkiye’nin uluslararası dev organizasyonlara ev sahipliği yapması gerektiğini anlatan POYD Başkanı Hakan Duran, “Türkiye ve Antalya olarak uluslararası dev organizasyonlarla dünyaca ünü sanatçıları getirmeliyiz. Uluslararası müzik, opera, bale, piyano, caz festivalleri, uluslararası film festivalleri düzenlenmeli. Yabancı sanatçıların kendi ağızlarından Antalya’nın güvenli olduğunu söyletmemiz lazım. Futbol başta olmak üzere spor turizminde önemli bir bölgeyiz. Dünyaca ünlü onlarca takım Antalya’da kamp yapıyor ama uluslararası futbol turnuvası yapamıyoruz. Son 2 yıldır Avrupa futbol takımlarını getiremiyoruz. Avrupalı futbol takımları İspanya’yı tercih ediyor. Antalya Avrupa ve Rusya tarafından vazgeçilecek bir kent değil. Turizmde alternatif çeşitlilik çok önemli. Müşterilerimiz Antalya’da kayak yapılıp yapılmadığını soruyor. Saklıkent ve Isparta Davraz’da kayak yapılıyor. Bugün golf oynarsınız yarın Saklıkent’te kayak yaparsınız.'' dedi.

''TÜRKİYE'NİN TURİZM ENVANTERİ YOK''

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise turizm sektörünün yeniden başarı hikayesi yazabilmesi için öncelikle turizmde yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Yeni bir bakış açısı ile 1980’li yılların Turizm Yasası’nın yeniden ele alınması gerekiyor. Kamu ve özel sektör işbirliği ile turizm ulusal politikaya dönüştürülmeli. Turizm Yasası ile birlikte bunun hukuksal altyapısını da hazırlamak lazım. Sektörün önünü açmak gerekir. Turizmde yeni alanlar, yeni trendleri de dikkate alıp ulusal turizm politikası oluşturulmalı. Kamu ve özel sektör olarak uzlaşılmalı. Turizmde yeni teşvik sistemi oluşturulmalı. Bizim sıkıntılar belli ama Türkiye’nin bu konuda bir envanteri yok. Çifte standart var. Turizm yeme içme sektörü gibi belli değil. Gri bir alan. Yeni ürün yaratmalıyız. Müşteri zaten bizi yönlendiriyor” diye konuştu.

''KRİZDE 70 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI''

ATSO’nun yaptığı araştırmaya göre, Antalya’nın toplam GSYH yıllık brüt kar, ücret, kira ve faiz gelirleri 2004 yılında 18 milyar TL iken 2014 yılında 65 milyar TL’ye çıktı. GSYH sıralamasında 2004’de 5. sırada bulunan Antalya 2014 yılında bir basamak geriledi. 2004-2014 döneminde kişi başı gelirin en az arttığı il Antalya oldu. Kişi başına gelirde 2004 yılında beşinci sırada yer alan Antalya 2014’de ise 9. sıraya düştü. Tarım sektörü geliri 2010 yılından sonra yüzde 25 düştü. 2004-2014 dönemi rakamlarının üzerine 2015 ve 2016 turizmindeki ve tarımdaki büyük kayıplar eklendi. Turizm krizi 2016’da otellerdeki istihdam artışını da olumsuz etkiledi. SGK verilerine göre, 2015’de yüzde 5 istihdam artışı olan otellerde çalışan sayısı, 2016 ‘da yüzde 20 düştü. Krizde 70 bin kişi işsiz kaldı. Turizmde parlak sezon yaşanan 2014 yılında kent dolar bazında en fazla ihracatını yaptı. Batı Akdeniz ihracatı kriz başlangıcı olan 2015 yılı sonunda yüzde 9.8, 2016 yılında da yüzde 0.3 düşüş gösterdi.

TURİZM SEKTÖRÜNÜN 5 TALEBİ


1- Yenilik ve markalaşmaya ağırlık verilsin.

2- Ulusal Turizm Politikası oluşturulsun.

3- Yeni teşvik sistemi oluşturulsun.

4- Turizm Yasası değiştirilsin.

5- Otellerin inovasyonu için kredi desteği sağlansın.


Bu Haber 09.02.2017 - 11:22:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Soner 10.02.2017 - 11:39

    Casino eglence mekanlari cogalmali... baska türlü niye gelsin turist bak kktc ye rumlar daha çok gidiyor kktc li vatandaş sadece resmi ve millî tatillerde girebiliyor bu şekilde düzenleme ve denetimli olmali

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.