Turizmde kaybın tek sebebi turist sayısı değil: Boş yatakların maliyeti ne kadar?

Turizmde kaybın tek sebebi turist sayısı değil: Boş yatakların maliyeti ne kadar?
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İstanbul turizminde yaşanan büyük kaybın tek sebebi ziyaretçi sayılarındaki gerileme değil. Yılın ilk 9 ayında İstanbul’da 100 yatağın 65’i boş kalırken, boş kalan yatakların faturası 3 milyar doları buldu. Boş kalan yataklar zaten zor durumda olan sektörde bu denli büyük kayba sebep olurken, piyasaya her geçen gün yeni yatakların sürülmesi kaybın daha da büyümesine sebep olacak...


Son iki yılda Türkiye ve bölgede yaşanan olumsuz gelişmeler, turizm sektörünü derinden etkiledi. Turizmde yaşanan kayıp yüzde 30’u aşarken, sene sonunda gelir kaybının 10 milyar doları geçebilecğei ifade ediliyor. Turizmdeki sarsıntıdan başta Antalya olmak üzere kıyı şeridi büyük yara alırken, İstanbul turizmi de derinden sarsıldı.

BOŞ YATAKLARIN MALİYETİ 3 MİLYAR DOLAR

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından İstanbul özelindeyapılan bir araştırma, turizmdeki kaybın tek sebebinin ‘turist sayısı’ olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre, sadece İstanbul’da boş kalan yatakların oteller açısından yarattığı bir yıllık mali kayıp 3 milyar dolar düzeyinde. Ulaşımdan yeme-içme sektörüne, alışverişten eğlenceye kadar diğer sektörler de göz önüne alındığında kayıp çok daha yüksek rakamlara ulaşıyor.
 
MALİYET 5.8 MİLYAR DOLAR
 
Araştırmaya göre, İstanbul’da talebin çok üzerinde artış gösteren otel yatırımları konaklama sektöründe fazla kapasite oluşmasına ve otel odalarının atıl kalmasına neden oluyor. Bu yüzden sektörün bu yıl kadar sıkıntı yaşamadığı 2015’te dahi her 100 yataktan 65’i boş kaldı. Yapılan araştırmaya göre İstanbul’da 186 bin 302 yatak var. Ekonomi Bakanlığı Yatırım Teşvik verileri dikkate alınarak hesaplandığında, mevcut 186 bin 302 yatağın inşaat maliyet değeri 4.5 milyar dolar olarak ölçülüyor. Yatırım safhasında bulunan ve her geçen gün devreye giren tesislerdeki 47 bin 685 yatak da eklendiğinde, İstanbul’un konaklamada toplam yatak kapasitesi 233 bin 987’ye ve inşaat maliyeti 5.8 milyar dolara ulaşacak. 
 
YATAKLARIN YÜZDE 65'İ BOŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılı verilerine göre, İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin ortalama kalış süresi 2.4 gün. Yüzde 100 doluluk dikkate alınarak hesaplandığında İstanbul’da bir yılda 28 milyon 333 bin kişiyi ağırlayabilecek yatak kapasitesi bulunuyor. 2015’te İstanbul’da, bakanlık belgeli ve diğer konaklama tesislerinde toplam 10 milyon 117 bin yerli ve yabancı ziyaretçi konakladı. Dolayısıyla şehrin toplam yatak arzının yüzde 65’i boş kaldı. Sadece yabancı turistler baz alındığında, 2015’te kente gelen 12 milyon 414 bin yabancı turistin ise sadece 6.4 milyonu Bakanlık belgeli ve diğer konaklama tesislerinde konakladı. Bu sonuçla, şehre geldiği belirtilen yabancı turistlerin yüzde 48’inin konaklama kaydının olmadığı ortaya çıkarken, kayıt dışı faaliyet gösteren günübirlik evlerde kaldıkları ya da şehirde kalmadan farklı noktalara seyahat ettikleri tahmin ediliyor.



Bu Haber 22.10.2016 - 12:01:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.