Turizmciler, tropikal destinasyonları satarken nelere dikkat etmeli?

Turizmciler, tropikal destinasyonları satarken nelere dikkat etmeli?
Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, hem Maldivler destinasyonunu anlattı hem de tropikal adaları satan acentelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Turizmciler, tropikal destinasyonları satarken nelere dikkat etmeli?
Turizmciler, tropikal destinasyonları satarken nelere dikkat etmeli?
Turizmciler, tropikal destinasyonları satarken nelere dikkat etmeli?

Eda Özsoy - Turizm Güncel - Maldivler


Prontotour,  Maldivler’e yönelik bir basın gezisi gerçekleştirdi.

Instagram fenomenlerinden ünlü bloggerlara kadar pek çok gazetecinin katıldığı geziye Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar önderlik etti.

Maldivler’in tropik adalar arasında Türk pazarına en erken giren destinasyonlardan biri olduğunu anımsatan Özkar, bu bölgede her çeşit müşteri kitlesine hitap eden otellerin bulunduğunu söyledi. Beş yıldızlı otellerin bile farklı kategorilerde olduğunu bildiren Özkar, geceliği 100 dolara da 5 bin dolara da oda bulunduğunu anımsattı.

Buna karşın deniz uçağıyla gidilebilen 40-50 dolarlık pansiyonların da bulunduğunu ifade eden Özkar, ancak Maritius, Seyşeller gibi destinasyonlarda otellerin çok daha pahalı olduğunu anlattı.

THY’NİN DİREKT UÇUŞLARI DESTİNASYONU PATLATTI

THY’nin üç yıl önce Maldivler’e direct uçuş koymasının buradaki talep patlamasını artırdığını kaydeden Özkar, “Maldivler tropik destinasyonlar arasında tek direct uçulabilen yer. Dolayısıyla THY yolcuları milleriyle de uçabiliyorlar. Bu da büyük avantaj sağladı” dedi.

Bu yıl Maldivler’e yönelik 4 ve 7 gecelik paketler oluşturduklarını anlatan Özkar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'MALDİVLER, SADECE ZENGİN TURİSTLER İÇİN DEĞİL'

“Müşterinin tercihine göre THY ile direct uçuş imkanı, yarım pansiyonla 4 gece bin 400 Euro’dan başlayan turlar düzenliyoruz. Maldivler, Maritius, Seyşeller gibi tropic destinasyonlara göre çok daha uygun. Daha çok zengin turistin gittiği bir yer olarak algılanıyor bu destinasyon. Çok kolay değil, yıllardır yaratılmış bir algı var. Biz de bu algıyı yapacağımız reklamlarla kırmaya özen göstereceğiz."

'ANTALYA’DA TATİL YAPMAKLA AYNI'

"Müşteriler biraz araştırdıklarında Maldivler’in ulaşılabilir olduklarını görecekler. Bugün Antalya’da bir tesise gittiğiniz zaman gecelik 500 - 600 Lira ödüyorsunuz. Uçağı da koyduğunuzda 6 7 bin liraya mal oluyor. 6-7 bin Lira’ya Maldivler’de Antalya’daki tesis kalitesinde olmasa da Maldivler’de bir tesise gelmeniz mümkün. Maldivler’in büyük bir artısı daha var. O da vizesiz olması… Yurtiçinde bir yere gider gibi Maldivler’e gidebiliyorsun.”

'MUHAFAZAKAR KESİM İÇİN BÜYÜK RAHATLIK'

Ayrıca muhafazakar kesime yönelik çok büyük avantajları var. Türkiye’deki bazı tesisler çok az müşteri kapasitesine sahip.. Kalabalık olmayan bir tesiste rahat bir şekilde tatil yapabilmek çok önemli. Muhafazar otellerin ülkemizdeki sayıları çok az ve yer bulunamıyor. Dolayısıyla bu tip alternative yerler aranıyor. Maldivler, Müslümanlık konusunda çok hassas bir ülke. Dışardan içki ve domuz eti getirmek yasak. Muhafazakar kesim burada kendisi rahat hissediyor. Bir çok yerde cami görmek hoşlarına gidiyor.”

'MÜŞTERİYİ ÇOK İYİ YÖNLENDİRMEK GEREKİYOR'

Acentelerin tropikal destinasyonları satarken çok dikkatli davranması gerektiğini anlatan Özkar, şu noktalara dikkat çekti:

“Öncelikle satış temsilcisinin bu bölgeleri mutlaka iyi bilmesi gerekiyor. Eğer müşteri yanlış bir yere yönlendirilirse ciddi şekilde sıkıntı yaşanabilir Çünkü bugüne kadar Maldivler’de beş tesiste kaldım. Hepsi birbirinden çok farklı. Hem fiyat skalası farklı hem de sahip olunan özellikler olarak aralarında dağlar kadar fark var. Bazılarında uluslararası mutfak var, bazılarında ise yok.”

'MÜŞTERİ, OKYANUSTA MI YOKSA KARADA MI KONAKLAMA İSTEYECEK?'

“Müşteri beach bungolov mu yoksa water bungalow mu tercih edecek? Hangisinde daha fazla mutlu olacak? Tam olarak neden hoşlanıyor? Maldivler’e dalış için mi geliyor? Bütün bu soruların cevapları iyi alınmalı. Uçsuz bucaksız bir okyanusta banyosunun altında cam olan bir yerde konaklamak ister mi? Karaya 300 metre uzaklıkta, dalga sesleri arasında konaklamaktan hoşlanır mı? Yoksa beach bungolov mu tercih eder? Burada da çeşitli böceklerle karşılaşabilir, sinek olabilir. Açık bir alanda duş almak müşterinin hoşuna gidecek mi? Bu tip hassas konuların hepsini müşteriye sorup, ona göre müşteriyi yönlendirmek gerekiyor.”

'OTEL KALİTESİNDEN ÇOK MÜŞTERİ BEKLENTİSİNE BAKIN'

“Maldivler’e insanlar sörf ve dalış yapmaya geliyorlar, bazıları ise romantizm ve balayını tercih ediyor. Dalış yapmaya gelen müşteriye hiç mercan resifi olmayan bir tesise yönlendirirsen hata olur. İnsanları alakasız bir yerlere götürmemek gerekiyor. Müşterinin hayali palmiyeden sarkan bir hamağa yatmaksa böyle bir otel bulmak zorundasın. Otelin kalitesi çok iyi olabilir ama müşterinin beklentisini karşılamazsa, müşteri mutsuz olur. Özellikle Maldivler’i bilen operasyon personelinin satışı yapacak personellerini bilgilendirmeleri gerekiyor.”

'PHUKET, MALDİVLER’İN EN YAKIN RAKİBİ'

Maldivler’in dışında popüler olan tropik yerlerden en önemlisinin Phuket olduğunu bildiren Özkar, bu bölgeye daha fazla grup seyahatinin gerçekleştiğini söyledi. Özkar, Phuket’te deniz, kum ve güneş’in yanısıra kültür deneyiminin de yaşanabileceğini söyledi.


Bu Haber 21.05.2015 - 15:24:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.