Turizmciler krizden çıkışı tartışıyor: İlk değil, son kriz de olmayacak

Turizmciler krizden çıkışı tartışıyor: İlk değil, son kriz de olmayacak
Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Armada İstanbul Old City Hotel’de ‘Turizmde çıkış yolu’ başlıklı bir çalıştay düzenledi.


Leyla Durmaz - TurizmGüncel

Moderatörlüğünü TURAD Başkanı Bahattin Yücel’in yaptığı çalıştayda; Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet Nane, Fest Travel Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin, Zarakol Başkanı Necla Zarakol, Mey Türkiye Pazarlama Müdürü Levent Kömür, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’ndan (KÜDENFOR) Caner Şaka ve Hasan Kaçmaz, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen, Ten Tour Kurucusu ve Vera Hotels Başkanı Hayri İçli, Detur CEO’su Firuz Bağlıkaya ve T24 yazarı Hasan Aksay konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ve son siyasal gelişmelerin etkisiyle hızla krize dönüşen bu olumsuz durumun, 360 derece bakış açısıyla acilen masaya yatırılarak, hızlı çıkış yollarının aranması gerektiğini düşündüklerini ifade eden TURAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Yücel, konuşmasında şunları söyledi:

HIZLA BİLİNMEZLİĞE SÜRÜKLENEN TURİZM SEKTÖRÜ...

“Sektöre  farklı pencerelerden bakan; yurt içi ve yurt dışından profesyoneller, uzmanlar ve ilgili STK’ların bir araya gelecekleri, ‘Turizmde çıkış yolu’ başlıklı ortak akıl çalıştayında, sektörün farklı kesimlerini temsil eden değerli katılımcılarla bir araya geliyoruz. Hızla bilinmezliğe sürüklenen Türkiye turizm sektörüne bu büyük krizden çıkış yolları bulmak, kalıcı çözümlerle iyileşmeyi sağlayacak bir yol haritası belirlemek için çaba harcayacağız. En gerçekçi çıkış yolunun; eldeki imkânların küresel trendlere uyum hedefiyle belirlenecek çözümler sayesinde bulunacağına inanıyoruz.

Sektörün geleceğine için yapılan çalışmalar, ‘zamanın ruhuna uygun’ varsayımlar üzerinden yürüyor. Biz burada çıkış yolunu aramak ve eğer mümkünse o yolu bulmaya çalışmak istiyoruz. Bu toplantıya katılan herkesin, ‘Ben buradan çıkarttığım bir takım sonuçlarla kendi üzerime düşeni yapabilirim’ düşüncesiyle toplantıdan ayrılmasını istiyoruz.

Sektöre ve sektöre yakın sektörlerden bulunan değerli katılımcıların yer alacağı 3 ayrı oturum planladık. Bunlardan birincisinde çok eski bir iletişimci, özel olarak da bir kriz iletişimcisi olan Zehra Zarakol yer alacak. İlk oturumda ayrıca komşu sektörden bir isim, MEY İçki Pazarlama Direktörü Mehmet Kömür, Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet Nane ve uzun yıllar Rusya’da bulunmuş başarılı gazeteci arkadaşımız Hasan Aksay yer alacak.

İkinci oturumda ise, Caner Şaka ve Hasan Kaçmaz deniz turizmini, Faruk Pekin ise kültür turizminin sektöre sunabileceği katkıları bizlere anlatacak.

Üçüncü oturumda tur operatörlerinin yaşadığı sıkıntıları anlatacak olan DETUR’un CEO’su Firuz Bağlıkaya, ATAV Başkanı Nizamettin Şen ve hem TenTour kurucusu hem de Vera Hotels Yönetim Kurulu Başkanı olan Hayri İçli bizimle olacak.

''DERT YANDIKÇA ÇÖZÜMDEN UZAKLAŞIYORUZ''

Çalıştay öncesi ben de görüşlerimi kısaca paylaşmak istiyorum. Çok dert yanıyoruz, dert yandıkça da çözümden uzaklaşıyoruz. Dünyadaki turist sayısının 2030 yılına kadar iki kat artması, 1 milyon 810 milyon kişiye çıkması bekleniyor. Türkiye’deki durumun üzerinde fazla durmuyorum, konuklarımız bu konuda detaylıca konuşacak. Özellikle Türkiye’nin imajına dair tartışmalar yapacağız.



‘İLK DEĞİL, SON KRİZ DE OLMAYACAK’

Bütün pazarlarda ciddi bir düşüş var. Bu ilk kriz değil, son kriz de olmayacak. Biz sektör olarak pek çok şey söylüyoruz, ancak bunların hayata geçirilmesi biraz fazla zaman alıyor. Şunu söylemek zorundayız: Bu krizi daha az hasarla atlatmak mümkündü.

''TAHSİSLİ KAMU ARAZİLERİNİN VARLIK FONU'NA DEVRİ CİDDİ ŞEKİLDE ARAŞTIRILMALI''

Türkiye’de şu anda 1.2 milyona ulaşan bir yatak kapasitesi var. En çok turist çeken ülkeler arasında 6’ıncı sıradayken, bu sene 15’inci sıraya düştük. Üstelik bu, aşırı fiyat düşüşü ile elde edilmiş bir sıralama. Sektörde yaşanan bana göre son derece önemli bir diğer gelişme ise, geçtiğimiz günlerde tahsisli kamu arazilerinin üzerlerindeki yapılarla birlikte Varlık Fonu’na devredilmesi oldu. Bu ciddi şekilde araştırılması ve sonuçlarının düşünülmesi gereken bir şey.

Sektör olarak dünyadaki teknolojik gelişmelerin çok gerisinde kaldık. 2014’te online satışların yüzde 12.5’u mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilmiş ve bu oranın önümüzdeki 3 yılda yüzde 22.5’a ulaşması bekleniyor. Biz, önümüzdeki 3 yılı onarım ve yeniden yapılandırma yılı olarak değerlendirmeliyiz. ‘’




Bu Haber 15.02.2017 - 12:12:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.