Turizm sektöründe çalışacak yabancılara dönük yeni düzenleme

Turizm sektöründe çalışacak yabancılara dönük yeni düzenleme
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından da 2016 yılında yaşanan bölgesel olaylardan olumsuz etkilenen turizm sektörüne destek olmak amacıyla 31.12.2016 tarihine kadar geçerli olmak üzere turizm sektöründe çalışacak yabancılara ödenecek taban ücret düzeylerinde ve istihdam kriterlerinde kolaylıklar sağlandı.


Dünya Gazetesi'nden Resul Kurt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın turizm sektöründe çalışacak yabancılara dönük yaptığı düzenlemeleri köşesine taşıdı.

Buna göre, ÇSGB Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından 14.02.2017 tarihinde yayınlanan duyuruda, sektör temsilcilerinden gelen talepler neticesinde ilave kolaylıkların 2017 yılında da artırılarak devam etmesi kararlaştırıldı.

Düzenleme şu şekilde:

A) Turizm sektöründe yabancı çalıştırma talepleri

Bünyelerinde;

• İzinli masaj salonu bulunduğunu kanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli en az üç yıldızlı turizm işletmelerinin, belgeli tatil köylerinin, resmi makamlardan alınmış faaliyet izni bulunan termal otellerin,

• Hamam-sauna-SPA vb. kompleksi bulunduran belgeli turizm işletmeleriyle anlaşmalı (sözleşme bulunan) tesislerin,

• En az yirmi Türk vatandaşı çalıştıran resmi makamlardan izinli spor merkezlerinin,

• Masör, masöz ve SPA terapisti gibi uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerdeki yabancı çalıştırma talepleri değerlendirmeye alınacak, bu kapsamda bulunmayan işletme ve işyerlerinin talepleri ise uygun bulunmayacaktır.

B) Turizm sektöründe yabancılar için yabancıya ödenebilecek en az ücret

31.12.2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere;

• Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli veya belgesiz turizm işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler (SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), turizm seyahat acentaları, belgeli tatil köyleri ve turizm-animasyon organizasyon firmaları ile müstakil eğlence yerlerinde çalışacak yabancılar için yabancıya ödenebilecek en az ücret düzeyi başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücret olarak uygulanabilecektir.

• Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli turizm işletmeleri ile belgeli tatil köyleri, eğlence sektörü, turizm- animasyon organizasyon firmalarınca uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on Türk vatandaşı çalıştırılması halinde,

Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli veya belgesiz turizm işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. gibi küçük işletmeler) istihdam edilecek yabancılar için en az bir Türk vatandaşı çalıştırılması halinde en fazla iki yabancı çalışana kadar olmak üzere,

Her bir yabancı için ayrı ayrı beş Türk vatandaşı istihdamına ilişkin kota ayrıca uygulanmayacaktır.

C) Sosyal güvenlik primleri

Çalışma izni alınan yabancılar için ikili sosyal güvenlik anlaşmalarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, SGK primlerinin de yatırılması gerekmektedir.

Yabancılara ait sosyal güvenlik primlerinin, çalışma izni alınırken bakanlığa beyan edilen ücrete göre aylık 30 gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir.


Bu Haber 18.02.2017 - 10:44:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.