'Turizm sektöründe birkaç yıl içinde kayıplar yaşanacak'

'Turizm sektöründe birkaç yıl içinde kayıplar yaşanacak'
Alkoçlar Turizm Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Erol Turanlıoğlu, sezonu, önümüzdeki sezona dair beklentilerini ve pazarların durumunu TurizmGüncel için değerlendirdi.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Alkoçlar Grubu'nun başarılı bir sezon geçirdiğini ve bütçelemelerinin yüzde 10 - 15 üstüne çıktığını belirten Erol Turanlıoğlu, doğru ürün, doğru ekip ve doğru markanın sektördeki dalgalanmaları tölare edebileceğini belirtti.  Dalgalanmalar karşısında otelcinin verdiği aksiyon refeksini doğru bulmadığını belirten Turanlıoğlu, fiyat indirme yoluna giden otellerin nakit akışı ve finansal sıkıntılar yaşayanlardan oluştuğunu belirterek, önümüzdeki süreçte bu alanlarda sorun yaşayan pek çok şirketin kayıplar yaşayacağını ifade etti.

İşte Erol Turanlıoğlu'na sorularımız ve onun yanıtları...

Öncelikle sezonun nasıl geçtiğine dair bir durum değerlendirmesi yapabilir miyiz? Çünkü bu yıl inişli-çıkışlı geçti. Almanya pazarı bir duruldu bir yükseldi. Ukrayna meselesinin de dahil olduğu uluslarası sıkıntılar vardı. Siz grup olarak sezonu nasıl geçirdiniz? Artışınız var mı?

BÜTÇELEMEMİZİN ÜZERİNE ÇIKTIK

Bilindiği üzere Alkoçlar Grubu olarak pek çok bölgede varız. Raporlamalara göre Türkiye’de en yaygın gruplar arasında 6. sırada geliyoruz. Büyüklük anlamında değilse de yaygınlık anlamında 6. sırada bulunuyoruz. İstanbul, Çeşme, Kuşadası, Antalya ve Bodrum gibi bir çok bölgede varız . Böylece sektörü daha iyi izleme şansımız oluyor. Dalgalanmaların bir kısmını hissetmiştik ancak doluluk ve ciro açısından bütçelerimizin üzerinde performanslı bir yıl geçirdik. Bu sene bütçemizin  yüzde 10-15’in üzerindeyiz. Yaptığımız iş gereği büyümeye yatkın bir grup olarak sektörü çok yakından her bölgede izliyoruz. Mesela Antalya Rus dominant bir pazar olduğu için Rusya çok önemli bir pazar. Rusya’daki dalgalanmaların, Avrupa’daki inişli çıkışlı hareketlerin sektördeki bir çok arkadaşı etkilediğini biliyoruz. Ama doğru ürün ve doğru markaların, yani profesyonel ekiplerin bunu tolere edebilecek bir yıl geçirdiğini de görebiliyoruz.

Rusya ile Batı arasındaki gerilimin tırmanması fiyatlarI vurabiliyor. İnsanların alım gücünü etkileyebiliyor. AB yeni yaptırımlar açıkladı. Rusya da hava sahasını kapatmak gibi çok ciddi karşı yaptırımlar dile getiriyor. Rusya ile Batı arasındaki gerilim sektöre nasıl yansıyor?  Türkiye’de turizmi çok etkiler mi? Türkiye nasıl bir önlem almalı?

TÜRKİYE TURİZMİ HER BADİREDEN SAĞLAM ÇIKTI, YİNE DE DİKKATLİ OLMAK LAZIM

Uluslararası siyasi platform başka bir boyut olduğundan uzmanmış gibi çok ahkam kesmemiz, yorum yapmamız doğru olmaz. İzlemek lazım. Tabi panik atak yapmamak lazım. Türkiye’de turizm hala çok genç bir sektör dünyayla kıyasladığınızda. 100 birimlik turizm sektörünün % 60-70’lik bir kısmı 15-20 yaşında, çok genç. Bu genç turizm çocuğu da çok badirelerden geçti, hepsinden de sağlam çıktı. Ama dikkatli davranmak gerekiyor. Pazardaki yanlış arz-talep ve büyümeler de bazen dengeleri bozuyor.  Yatırımcı profilindeki farklı finansman kaygıları ve modelleri rekabette bazı gelişmeleri engelliyor. Ama doğru yapıdaki firmalar yani kurumsal, buram buram  turizm sektörü oyuncusu olan firmalar bununla ilgili her türlü izlemeleri yapıp gerekli durumlarda mutlaka gerekli yöntemleri oluşturacaklardır diye düşünüyorum.

Olağanüstü durumlarda Türkiye’deki otellerin fiyat düşürme refleksini doğru buluyor musunuz?

2- 3 YIL İÇİNDE BİRÇOK FİRMA KAYIP YAŞAYABİLİR

Tabi ki doğru bulmuyorum. Türkiye’de özellikle 15-20 yıldır büyüyen Antalya’da çok lokal yatırımcı var. Bölgenin, aile şirketi olup banka kredisiyle arazisini yatırıma çeviren çok aile şirketi var. Bunların finansman ve nakit akışındaki kaygıları, gerçek sermayedar olmadıkları için, yanlış bir rekabet ve yanlış alternatifler üretiyorlar. Belli bir öz sermayeniz yoksa, hareket kabiliyetiniz de sınırlıysa, lokal yatırımcıysanız, başka da bunu sübvanse edecek bir şeyiniz yoksa kaygılarınız paranoyak derecesine gelip günü kurtarma çabasıyla; ama genel sektörün dokusunu zedeleyen, yanlış rekabet yaratan şeyler oluyor.  Gönül arzu etmez ama 2-3 yıl içerisinde de birçok firma için kayıplar yaşanacak gibi görünüyor. Ticaretin gereği bu çünkü. Uluslarası ticaret yapıyorsunuz. Uluslararası nakit akışını doğru planlayamayan şirketler ayrılık sürecini yaşamak durumunda kalır. İşiniz iyi gidiyor, oteliniz de dolu zannedersiniz ama yanlış borçlanma yapısı, doğru planlanmamış nakit akışı şirketleri batırır.

Ritmo Tours adlı bir acente kurmuştunuz. o nasıl gidiyor?

RİTMO TOUR'U UYKUYA ALDIK

Seyahat şirketini şu an uykuya aldık. Markamız duruyor ama şu an beklemede. Seba holding ile de ortak olduk. Güçlü bir inşaat grubudur. Aynı zamanda onlar yatırımcı ortağımız. Ulusal markalar arasında en eski markalardan biri. Alkoçlar da eskilik anlamında 50 yıldır turizmle uğraşan bir marka.

Otelcilik anlamında yeni büyüme hedefleriniz var mı?

80 MİLYON DOLARLA TAKSİM'E YENİ OTEL YAPIYORUZ

Evet. En son Bulgaristan’da da bir otel aldık. Antalya’ya girdik. Kemer’de 330 odalı bir otel aldık 5 yıldızlı. Bu oteli kışın yenileyip Ocak’ın ikinci yarısından itibaren tekrar kendi markamızla hizmete açıyoruz.

Antalya’da hala proje arayışlarımız var. İlave projeler yaratmak istiyoruz. İstanbul’da da şehir otelciliğinde Taksim’de bir otelimiz var. İstanbul’da ikinci bir oteli de Mayıs’ta açıyoruz. Dolapdere Bilgi Üniversitesi'nin yanında, 50 bin metrekare büyüklüğünde, 12 tane toplantı salonu olan, 266 odalık bir otel. 70-80 milyon dolar civarında yatırım maliyeti oldu bu otelin.

Rezervasyon talepleri ne durumda?

TURİZM, BORSA GİBİDİR

Biliyorsunuz turizmde özellikle Resort otelcilik için Mayıs-eylül arası pazarlamanın çok yoğun olduğu bir dönem. Kaygılar tabi ki var ama, tolerans dahilinde görünüyor. Çok problemli bir yıl olacağını zannetmiyoru
Turizm borsa gibi.  Sizin isminiz gibi; TurizmGüncel. Şu anki, 17 Eylül’deki güncelimiz bu. 1 Ekim’de başka bir şey konuşuyor olabiliriz. Turizm çok interaktif bir sektör. Kırılganlığı da öyle, pozitif çıkışı ve negatif düşüşü bakımından da öyle.


Bu Haber 21.09.2014 - 21:17:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ramazan 02.10.2014 - 03:15

    Bence uluslar arası hareketlenmeler hep takip ediliyor ya işin mutfağındaki lojistik sektörler ve ürün kalitesi verilen hizmeti etkiliyor. Bütçeleri tutturmak adına verilen yiyecek ve içecek kalitesi ve en önemlisi bu hizmeti bire bir veren çalışanın durumu içler acısı Toplamda giden turist geri gelmiyor gelmeyenin yerini doldurmak için ucuz turist kuru kalabalık gelen turist sayısı şu kadar bu kadar peki Türkiye ne kazandı sektörün 80 i yabancı Bir konu daha var çarpık şehirleşme gibi çarpık Tesisleşme ve gecekondu gibi yapılan 6 ayda dikilen sorunları bitmeyen tesisler.İlgili Bakanlıklar bir standart getirip kural koyup denetlemiyor. Alt yapı sorunları vb. saymakla bitmez. Bu işler belediyelere bırakılmamalı.

  • Zafer Cengiz 25.09.2014 - 11:38

    Çizdiğiniz samimi ve gerçekçi tablonun adı Plansız ve Dengesiz Büyüme değil midir Erol Bey? Burada Şirketinizin durumunu ve yorumunu yaparak MİKRO Ölçülerde gerçekçi tablolar çiziyorsunuz, ama bunların bütünü de MAKRO Ölçekte Türk Turizminin çarpık yapısını yansıtıyor. ArzTalep dengesizliğini gözetmeden sürdürülen heyecanlı atılım ve gelişmeler sürecinde de, elbette PAZARLAMA Boşlukları doldurulana kadar epey badireler ve hayal kırıklıkları yaşanacaktır. Fakat bu konuda sorumlu STK olarak TÜRSAB, unutulan görevlerini ne zaman ve nasıl yürürlüğe koyacak acaba?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.